EDITOR'S PICK

Γροιλανδία: Ένα διαχρονικό πεδίο διεκδίκησης της Αμερικής

Γροιλανδία: Ένα διαχρονικό πεδίο διεκδίκησης της Αμερικής

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Γροιλανδία: Ένα διαχρονικό πεδίο διεκδίκησης της Αμερικής

Ο Τραμπ υποστηρίζει τώρα ότι η διασφάλιση της περιοχής από τη Δανία, είτε με την αγορά είτε με την κατάσχεσή της, είναι απαραίτητη για να σταματήσει η Κίνα από το να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην Αρκτική και στην αγορά ορυκτών σπάνιων γαιών

Το φλερτ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την κατάληψη της Γροιλανδίας δεν είναι μια νέα αμερικανική διασκέδαση. Σύμφωνα με το Ρolitico, για περισσότερο από έναν αιώνα, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πρόθυμοι να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και κρίσιμων ορυκτών του νησιού, γράφουν οι Corbin Hiar και Hannah Northey.

Αλλά η μάχη με το απόκρημνο, καλυμμένο με πάγο έδαφος της Γροιλανδίας έχει αποδειχθεί πολύ δαπανηρή και περίπλοκη ακόμη και για τις πιο φιλόδοξες εταιρείες εξόρυξης και πετρελαίου.

Τα σχέδια του Τραμπ

Ο Τραμπ υποστηρίζει τώρα ότι η διασφάλιση της περιοχής από τη Δανία, είτε με την αγορά είτε με την κατάσχεσή της, είναι απαραίτητη για να σταματήσει η Κίνα από το να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην Αρκτική και στην αγορά ορυκτών σπάνιων γαιών. Το Πεκίνο ελέγχει ήδη τα μεγαλύτερα αποθέματα ορυκτών σπάνιων γαιών στον κόσμο και έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να αποκτήσει πρόσβαση στα αποθέματα της Γροιλανδίας.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Δανία, και η Ευρώπη γενικότερα, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με τις προθέσεις του Τραμπ. Αφού ο Τραμπ απέρριψε μια πρόταση νωρίτερα αυτόν τον μήνα για περισσότερη συνεργασία στην εκμετάλλευση ορυκτών, η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen έκανε έκκληση σε όλη την Ευρώπη για να υποστηρίξει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Δανίας.

«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός για την επικράτεια και την κυριαρχία των κρατών», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Φρέντερικσεν, μαζί με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Αυτός είναι ένας απολύτως κρίσιμος ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς παγκόσμιας τάξης που έχουμε οικοδομήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η κίνηση για την κατάκτηση της Γροιλανδίας έχει αφήσει επίσης άναυδους ορισμένους από τους πιο έγκριτους αναλυτές, δεδομένης της απομακρυσμένης τοποθεσίας της περιοχής και του σκληρού, οικολογικά ευαίσθητου περιβάλλοντος.

«Ποιος είναι ο σκοπός; Κανείς δεν μπορεί πραγματικά να το ξεπεράσει αυτό», δήλωσε ο Kenneth Medlock με το Baker Institute for Public Policy του Πανεπιστημίου Rice. «Δεν έχει νόημα».

Αλλά άλλοι ειδικοί στα ορυκτά λένε ότι η ιδέα της συνεργασίας με τη Γροιλανδία σε κάποια ιδιότητα είναι επιτακτική, δεδομένου του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για κρίσιμα ορυκτά και της δυτικής ώθησης για αποσύνδεση από την Κίνα.

Οι πόροι της Γροιλανδίας

Οι ΗΠΑ αξιολόγησαν για πρώτη φορά το δυναμικό πόρων της Γροιλανδίας το 1868. Από τότε, το έθνος προσπάθησε αρκετές φορές να αγοράσει το νησί, πιο πρόσφατα το 1946.

Αυτές οι προσφορές απορρίφθηκαν, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέχισε να παρακολουθεί τις δυνατότητες της Γροιλανδίας για παραγωγή πετρελαίου και ουρανίου τουλάχιστον από την κυβέρνηση Κάρτερ, σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κερδοσκοπική Wikileaks. Οι ΗΠΑ διατηρούν επίσης στρατιωτική βάση στο νησί από το 1943.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments