Φρίντριχ Μερτς: Με δεκανίκι την Ακροδεξιά
Πηγή Φωτογραφίας: Www.zdf.de
Ο Φρίντριχ Μερτς επιδιώκει να αποκτήσει την ιδεολογική ηγεμονία στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, αποσπώντας την από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.
Δείχνει αδιαφορία για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή των προτάσεών του, οι οποίες περιλαμβάνουν την επαναφορά μόνιμων ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και την άμεση επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Η ερώτηση του Πράσινου υποψήφιου καγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ προς τον Μερτς, σχετικά με το αν έχει συμβουλευτεί τους ηγέτες αδελφών ευρωπαϊκών κομμάτων από την Αυστρία ή την Ελλάδα, παρέμεινε αναπάντητη. Ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είχε ήδη δηλώσει ότι η Αυστρία δεν θα αποδεχτεί επιστροφές από τη Γερμανία. Το Λουξεμβούργο εξέφρασε την αντίθεσή του στους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ η Ισπανία τόνισε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο Μερτς επικαλείται επίσης «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ωστόσο αυτή δεν δικαιολογείται από τις συνεχώς μειούμενες μεταναστευτικές ροές.
Το ζήτημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι η υπερβολική πίεση από 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία, καθώς και η λεγόμενη δευτερογενής μετανάστευση, όπου άτομα που έχουν λάβει άσυλο στη χώρα πρώτης εισόδου στην ΕΕ καταλήγουν στη Γερμανία και ζητούν εκ νέου καθεστώς προστασίας. Η επιστροφή αυτών των ατόμων απαιτεί τη συναίνεση της χώρας πρώτης υποδοχής, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα, οι επιστροφές στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, αν και αυτή η χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των δευτερογενών μετακινήσεων προς τη Γερμανία. Εάν ο Μερτς αναλάβει την καγκελαρία, η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες από το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων.
Πηγή: Pagenews.gr
Το σχόλιο σας