Μητσοτάκης: Δύο προτάσεις για τις αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης
Πηγή Φωτογραφίας: [374781] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Στις Βρυξέλλες συγκεντρώνονται σήμερα οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. για μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής, με κύριο θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα. Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς αναμένονται οι επόμενες ενέργειες του νέου προεδρικού επιτελείου των ΗΠΑ σε σημαντικά ζητήματα. Παράλληλα, στην Αθήνα παρακολουθούν τις εξελίξεις και από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία φαίνεται να διατηρεί το αναθεωρητικό της αφήγημα, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να παραμείνει στο διάλογο.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει δύο βασικά σημεία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και τη χρηματοδότησή της, πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας, ανεξάρτητα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να βασιστεί στο «μοντέλο» που έχει ήδη εφαρμοστεί.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, η εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους θα πραγματοποιείται εκ των προτέρων, αντί εκ των υστέρων, όπως ισχύει με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο, όπου οι δαπάνες για αμυντικές επενδύσεις μπορούν να εξαιρεθούν μόνο όταν ξεκινά η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για μια χώρα. Αυτή η νέα προσέγγιση θα προσφέρει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο στα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να διακυβεύουν τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τον περασμένο Μάιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, είχε αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνοντας την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας μέσω ενός κοινού εγχειρήματος, που περιλάμβανε τη δημιουργία μιας αντιαεροπορικής ασπίδας, η οποία θα χρηματοδοτείτο από κοινοτικούς πόρους. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μεταξύ των 19 ηγετών της Ε.Ε. που υπέγραψαν την πρωτοβουλία της Φινλανδίας.
Όπως έχει ήδη επισημανθεί, η συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η κύρια πρόκληση για την Ευρώπη είναι να βρει μια ενιαία στάση και τρόπους για εποικοδομητική συνεργασία με τη νέα αμερικανική διοίκηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει την αύξηση της συνεισφοράς των κρατών του ΝΑΤΟ για την άμυνα στο 5% του ΑΕΠ, ποσοστό που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί από καμία χώρα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Σήμερα, μόνο 23 από τα 32 μέλη της Συμμαχίας πληρούν τον στόχο του 2%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο, φτάνοντας το 3%.
Τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του γεύματος του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συζητηθεί η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Επίσης, στο δείπνο των 27 θα παραστεί ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, καθώς θα εξεταστούν οι σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.
Τα ελληνοτουρκικά
Παρά τις υφιστάμενες διαφορές, η προσπάθεια εστιάζεται στη διατήρηση ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στη Ντόχα του Κατάρ, ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συζήτηση τέθηκαν θέματα που αφορούν το προσεχές Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη διατήρηση ενός εποικοδομητικού κλίματος μέσω ενός δομημένου διαλόγου, ο οποίος περιλαμβάνει τον Πολιτικό Διάλογο, τη Θετική Ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το Κυπριακό, ενόψει της προγραμματισμένης διευρυμένης συνάντησης που αναμένεται να γίνει το Μάρτιο, ενώ από την ελληνική πλευρά τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Άγκυρα διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική των προκλήσεων. Συγκεκριμένα, έχει στείλει πολεμικό πλοίο για να παρακολουθεί από απόσταση τις έρευνες που διεξάγονται από το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» και το «NG Worker». Αυτές οι εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου, εντός διεθνών υδάτων βόρεια της Κρήτης.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας