Θα βρει ο Νετανιάχου σύμμαχο στον Λευκό Οίκο;
Πηγή Φωτογραφίας: CNN, Israeli leader Netanyahu
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη φτάσει στην Ουάσιγκτον, όπου θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά την επανεκλογή του. Σήμερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. Το Ισραήλ θεωρεί αυτή τη συνάντηση ως την αρχή των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει το αργότερο μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της συμφωνίας εκεχειρίας τους. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Ντόχα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο σεΐχης Αλ Θάνι κάλεσε τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τα επόμενα βήματα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρώτο στάδιο της συμφωνίας εφαρμόζεται: η Χαμάς και το Ισραήλ έχουν προχωρήσει.
Αυτή τη φορά, η Χαμάς, αφού διοργάνωσε τις καθιερωμένες «τελετές απελευθέρωσης», απελευθέρωσε τρεις άνδρες, τον 32χρονο Ισραηλινό Γιάρντεν Μπίμπας, τον 54χρονο Γαλλοϊσραηλινό Οφέρ Καλντερόν και τον 65χρονο Αμερικανοϊσραηλινό Κιθ Σίγκελ, χωρίς την αναστάτωση που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη Πέμπτη. Η απελευθέρωση του Μπίμπας, ωστόσο, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στο Ισραήλ. Ο 32χρονος είχε απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2023 από το κιμπούτς Νιρ Οζ, μαζί με τη σύζυγό του, Σίρι, και τα δύο παιδιά τους, Κφιρ και Αριελ, που τότε ήταν οκτώμισι μηνών και τεσσάρων ετών αντίστοιχα. Ενάμιση μήνα αργότερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η μητέρα και τα παιδιά σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ποτέ τους θανάτους τους. Ο ισραηλινός μεσολαβητής για τους ομήρους, Γκαλ Χιρς, ζήτησε «πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους».
Ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μπίμπας και άλλων δύο ομήρων, το Ισραήλ απελευθέρωσε 182 παλαιστίνιους κρατούμενους και έναν Αιγύπτιο. Από αυτούς, 150 μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Γάζα, 25 στη Δυτική Όχθη, ενώ οκτώ, συμπεριλαμβανομένου του Αιγύπτιου, απελάθηκαν στην Αίγυπτο. Επιπλέον, ο Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε από την Ντόχα ότι η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να υποδεχθεί παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της εκεχειρίας. Από τις 19 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας, έχουν απελευθερωθεί συνολικά 580 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε αντάλλαγμα για 15 ομήρους, εκ των οποίων 10 είναι Ισραηλινοί και 5 Ταϊλανδοί. Η επόμενη ανταλλαγή είναι προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο. Σύμφωνα με τη συμφωνία, κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων του πρώτου σταδίου της εκεχειρίας, θα παραδοθούν συνολικά 33 όμηροι, εκ των οποίων οι οκτώ είναι ήδη νεκροί, σε αντάλλαγμα για 1.900 παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η δεύτερη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας έχει ως στόχο την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και το οριστικό τέλος του πολέμου. Οπως σημείωνε ωστόσο χθες η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», «πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, παρά τη σημαντική διεθνή πίεση προς τον Νετανιάχου, το Ισραήλ να μπλοκάρει για άλλη μια φορά μια συμφωνία ή να προσπαθήσει να κάνει τη Χαμάς να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες και έπειτα να την κατηγορήσει για την αποτυχία». Θα βρει άραγε, σε αυτή την περίπτωση, σύμμαχο ο ισραηλινός πρωθυπουργός τον Τραμπ; Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του ο τελευταίος επαναλάμβανε ότι το Ισραήλ «δεν είχε ποτέ καλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο».
Οι πρώτες ενέργειες του μετά την επανεκλογή του δεν φαίνεται να διαφέρουν. Πρόσφατα, ο Τραμπ προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις προτείνοντας τη «νοικοκυρεμένη» μεταφορά των Παλαιστινίων σε «πιο ασφαλείς» περιοχές, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί αφενός να διατηρήσει την εκεχειρία για να ασχοληθεί με τις «πιο επείγουσες προτεραιότητές του», και αφετέρου να προχωρήσει η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας – κάτι που, σύμφωνα με το Ριάντ, δεν θα είναι εφικτό μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση για τους Παλαιστινίους. Έτσι, είναι πιθανό ο Νετανιάχου να αντιμετωπίσει αύριο στον Λευκό Οίκο περισσότερη πίεση από ό,τι ίσως είχε υπολογίσει.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας