Ραντεβού στην Ντόχα για «ήρεμα νερά» με φόντο τη νέα τουρκική πρόκληση
Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah, Turkey begins construction of 2nd MILGEM Ada class corvette for Pakistan
Στη σκιά μιας νέας, πρωτοφανούς πρόκλησης από την Τουρκία στο Αιγαίο, όπου κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εισήλθε στα διεθνή ύδατα βόρεια του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, την ώρα που τα ιταλικά πλοία «Ievoli Relume» και «NG Worker» πραγματοποιούσαν εργασίες για την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν χθες στην Ντόχα. Σκοπός της συνάντησης ήταν η προετοιμασία της επερχόμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ, συζητήθηκαν θέματα όπως το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα (χωρίς να καθοριστεί η τελική ημερομηνία), η συνέχιση του εποικοδομητικού κλίματος μέσω του δομημένου διαλόγου (Πολιτικού Διαλόγου, Θετικής Ατζέντας, ΜΟΕ), καθώς και το Κυπριακό, εν όψει της πενταμερούς συνάντησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Επιπλέον, εξετάστηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την ελληνική πλευρά, κατά τη διάρκεια του διαλόγου μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν χθες στο Κατάρ, συζητήθηκαν και τα θέματα που αφορούν τις τρέχουσες έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση βόρεια της Κρήτης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τελική ημερομηνία διεξαγωγής του ΑΣΣ στην Άγκυρα συνδέεται άμεσα με την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.
Σχετικά με την πρόσφατη τουρκική πρόκληση, ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε Navtex για τις έρευνες των δύο ιταλικών πλοίων, η οποία ισχύει μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία δεν έχει εκδώσει καμία Navtex, ενώ η περιοχή όπου δραστηριοποιούνται τα δύο πλοία βρίσκεται σαφώς εντός της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σχεδόν 60 ναυτικά μίλια από την περιοχή ανατολικά της Κάσου, όπου η Άγκυρα είχε αντιδράσει στο παρελθόν, δημιουργώντας κλοιό με πέντε πολεμικά πλοία κατά την τελευταία αποστολή του «Ievoli Relume».
Η Αθήνα φαίνεται ότι είχε ενημέρωση σχετικά με την αποστολή της τουρκικής κορβέτας. Έτσι, όταν αυτή εμφανίστηκε και εξέπεμψε σήμα προς τα ερευνητικά σκάφη, κοντά στα δύο πλοία βρισκόταν ήδη μία από τις πιο ικανές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, η «Σπέτσες», συνοδευόμενη από το ελικόπτερό της και ένα σκάφος του Λιμενικού. Επιπλέον, για να διασφαλιστεί η παρακολούθηση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, στάλθηκε και ένα από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Heron που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η πρώτη φορά που τουρκικό πολεμικό πλοίο επιχειρεί μια τέτοια ενέργεια βόρεια της Κρήτης, σε απόσταση που ξεπερνά ακόμη και τα όρια της ακραίας «Γαλάζιας Πατρίδας». Αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό FOX News σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας: «Ορισμένες φορές προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενοι ότι η Κρήτη, ένα μεγάλο νησί με σημαντική παρουσία του ΝΑΤΟ και μια αμερικανική βάση στη Σούδα, θα έπρεπε να ανήκει στην Τουρκία. Έτσι, υπάρχουν ορισμένα άτομα στην Τουρκία – και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι γενικά αποδεκτό στην τουρκική κοινωνία – που θεωρούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας