Το ελληνικό ελαιόλαδο που «παίρνει μέρος» σε έρευνα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Πηγή Φωτογραφίας: ΗΛΕΙΑ-Εκδήλωση γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο λιμάνι Κατακόλου για τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων.
Το κερκυραϊκό ελαιόλαδο βρέθηκε πρόσφατα και για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ σχετικά με την επίδραση του στην προστασία από τον καρκίνο.
Πιο συγκεκριμένα το ελαιόλαδο που παράγεται από την τοπική ποικιλία «Λιανολιά Κέρκυρας» στην περιοχή του Αγίου Ματθαίου χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενός εκχυλίσματος και για την απομόνωση καθαρής ελαιοκανθάλης.
Οι ουσίες που απομονώθηκαν από το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκαν από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα για να μελετηθεί η επίδραση τους στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτή η μορφή καρκίνου είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ και η δεύτερη σε επικινδυνότητα με πάνω από 150.000 νέες περιπτώσεις κάθε έτος.
Αντίθετα στις χώρες που οι πληθυσμοί ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα με κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο, έχει βρεθεί από επιδημιολογικές μελέτες ότι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το γεγονός αυτό ώθησε τους ερευνητές να μελετήσουν την επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου σε αυτή τη μορφή καρκίνου σε πειραματόζωα. Μάλιστα επιλέχθηκε εκείνη η μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου με τις μεταλλάξεις εκείνες που οδηγούν στη χειρότερη πρόγνωση και για τις οποίες υπάρχει η μικρότερη δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Πηγή: Pagenews.gr
Το σχόλιο σας