Μητσοτάκης: Παρέμβαση δύο σημείων για την ευρωπαϊκή άμυνα
Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) ιδρύθηκε το 1992 ως ο δεύτερος πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Κεντρική της αρχή είναι η αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη για την εδαφική άμυνα της Ευρώπης.
Τα τελευταία τρία χρόνια, από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ιδιαίτερα με την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι γνωστές αμφιβολίες σχετικά με την αξία της αμερικανικής παρουσίας στο ΝΑΤΟ έχουν αναδείξει την αβεβαιότητα για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Η Αθήνα υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες που, παρά τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ανέδειξε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε να προβάλει αυτή την πρόταση, ακόμη και όταν φαινόταν εκτός της ευρωπαϊκής ατζέντας, μέχρι την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι 27 ηγέτες συναντήθηκαν για να συζητήσουν ακριβώς το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε στις Βρυξέλλες μια πρόταση που περιλαμβάνει δύο βασικά σημεία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και τη χρηματοδότησή της, προτείνοντας τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ. Αυτό το εργαλείο θα μπορούσε να υποστηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες, ακολουθώντας το μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ωστόσο, οι δαπάνες για την άμυνα, όπως γνωρίζει καλά η Ελλάδα, επηρεάζουν άμεσα την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων και τη δημοσιονομική αξιοπιστία κάθε χώρας. Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να παραχωρηθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη-μέλη για επενδύσεις στην άμυνα. Επιπλέον, επαναφέρει το αίτημα της Αθήνας για εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους εκ των προτέρων, αντί εκ των υστέρων, όπως ισχύει με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει την εξαίρεση των δαπανών για αμυντικές επενδύσεις μόνο αφού έχουν πραγματοποιηθεί.
Το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, το οποίο έχει αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας της. Για αυτόν τον λόγο, τον περασμένο Μάιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεργασία με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνοντας τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας, η οποία θα χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους. Επιπλέον, ήταν ένας από τους 19 ηγέτες της ΕΕ που, με πρωτοβουλία της Φινλανδίας, υπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ζητώντας αύξηση της χρηματοδότησης για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη η Ευρώπη να ανταποκριθεί σε «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές», υπογραμμίζοντας τις συνέπειες της αμερικανικής πολιτικής κατά την εποχή Τραμπ και ζητώντας από την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της.
Αναφερόμενος στις εκθέσεις των Ντράγκι και Λέτα, τονίζει ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών πρέπει να συνοδεύεται από βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Αντίθετα, η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι «η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία παραμένει κατακερματισμένη, δεν έχει το απαιτούμενο μέγεθος και χρειάζεται περισσότερη ενοποίηση και εξειδίκευση για τη δημιουργία κέντρων αριστείας».
«Για να παραμείνει η Ένωσή μας πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε μια ισχυρή, ενιαία και αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο άρθρο του στους Financial Times, αναφερόμενος στην ελληνική εμπειρία. Όπως επισημαίνει, «ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και ως χώρα που αντιμετωπίζει μοναδικές και άμεσες προκλήσεις ασφαλείας, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει κατανοήσει εδώ και καιρό τη σημασία των επενδύσεων στην άμυνα. Ωστόσο, αυτές οι προκλήσεις ασφαλείας δεν περιορίζονται πλέον σε περιφερειακό επίπεδο».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας