Ο Δημήτρης Κωστόπουλος εξήγησε ότι: «Η αποσυμπίεση αυτή θα προκαλέσει την άνοδο των φυσαλίδων και θα ελαττώσει τη διατμητική αντοχή των πετρωμάτων, με αποτέλεσμα να διαρραγεί και να καταπέσει η οροφή του μαγματικού θαλάμου και να έχουμε έξοδο μάγματος, δηλαδή έκρηξη του ηφαιστείου».
Σαντορίνη: «Οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη»-Ανησυχία για το ηφαίστειο
![Σαντορίνη: «Οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη»-Ανησυχία για το ηφαίστειο](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-1-2-768x512.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: [375545] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΤΟΝΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες για τη σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς οι σεισμικές δονήσεις είναι αλλεπάλληλες και αυξανόμενες.
Σύμφωνα με τον πετρολόγο-ηφαιστειολόγο, Δημήτρη Κωστόπουλο, «σε σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ υποθέτουμε ότι είναι πιθανό να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου. Στην περίπτωση φυσικά που ο σεισμός γίνει κοντά στη Σαντορίνη και είναι αρκετά ισχυρός».
Όπως εξήγησε: «Οι σεισμοί προκύπτουν από τη θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων. Οι λεγόμενοι “ηφαιστειακοί σεισμοί” είναι οι σεισμοί οι οποίοι έχουν ένα διασταλτικό συστατικό, το οποίο επιτρέπει την άνοδο του μάγματος και παρατηρούμε και την άνοδο των εστιών των σεισμών, όσο το μάγμα εισέρχεται στον φλοιό να μετατοπίζονται προς την επιφάνεια, καθώς το μάγμα μπαίνει μέσα στον φλοιό και φωλιάζει όλο και σε ρηχότερα επίπεδα και δημιουργεί τους λεγόμενους “μαγματικούς θαλάμους”».
![](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/6454639-1.jpg)
«Αναφορικά με το νησί της Ανύδρου, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη και η επιφάνειά τους ορίζουν το μέγεθος του σεισμού. Θα μπορούσαμε βεβαίως να έχουμε άνοδο μάγματος. Αυτοί οι τεκτονικοί σεισμοί όσο είναι μακριά από τον Κολούμπο και τη Σαντορίνη και όσο τα μεγέθη τους περιορίζονται γύρω στο 5, όπως λένε οι σεισμολόγοι, βαίνουμε καλώς. Αν όμως γίνει ένας μεγάλος σεισμός, τότε θα έχουμε αλλαγές στο πεδίο των τάσεων σε μακρινή απόσταση από αυτόν και αυτή η αλλαγή των τάσεων, αν για παράδειγμα το σεισμογενές ρήγμα είναι κοντά στον Κολούμπο, είναι δυνατόν να φέρει αποσυμπίεση στον μαγματικό θάλαμο», τόνισε.
![](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΝΗΣΙ.jpg)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας