Σεισμοί: Συνεχόμενες δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ανάφης – ”Καμπανάκι” Λέκκα
Πηγή Φωτογραφίας: [375537] ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Με αμείωτους ρυθμούς εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στη 01:50, στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ενώ πάνω από 45 δονήσεις σημειώθηκαν τη νύχτα στην περιοχή.
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επεσήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ αναμένεται σε αυτή να παρευρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αδειάζει η Σαντορίνη
Την ίδια ώρα που το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εκατοντάδες είναι ο κόσμος που φεύγει από το νησί με δρομολόγια πλοίων και με πτήσεις προς Αθήνα. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, με τους πολίτες να εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη του φαινομένου. Για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων ταξιδιωτών, οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον δρομολόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί.
Προσεισμοί ή σμηνοσειρά
Οι επιστήμονες εξετάζουν και το φαινόμενο της σμηνοσειράς, των αλλεπάλληλων δονήσεων που διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να εξασθενήσουν. Αυτό είναι το καλό σενάριο, γιατί αποφεύγεται μεγάλος σεισμός και τσουνάμι.
«Ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε σεισμό μεγαλύτερο, δηλαδή σιγά σιγά το δυσμενές σενάριο περνάει σε 2η προτεραιότητα από πλευράς πιθανοτήτων», υπογράμμισε ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Το θετικό θα ήταν να γίνει ένας σεισμός 5 μέχρι 5,5 ο οποίος δεν θα μας προβληματίσει, ούτε θα κάνει ζημιές προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.
«Ίσως να διαρκέσει και μήνες το φαινόμενο»
«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε ποια κατάσταση είμαστε. Δυστυχώς, όλα τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας δεν μπορούν να εκτιμήσουν σε ποιο σενάριο θα πάμε, γιατί δεν γνωρίζουμε καλά το φαινόμενο του σεισμού. Η φύση λειτουργεί με διαφορετικούς νόμους, διαφορετικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν διατυπώνουμε σενάρια για να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά την αντίδρασή μας και τις δράσεις μας, για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις», τόνισε ο σεισμολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Ένα σενάριο να πάμε με σεισμούς της τάξεως των 5 βαθμών έχει το θετικό ότι δεν γίνονται ζημιές, αλλά το αρνητικό είναι ότι θα πάει για ένα μακρύ χρονικό διάστημα. Θα είναι μια μακρόσυρτη ακολουθία, ίσως κάποιες βδομάδες, ίσως και κάποιους μήνες».
Οι αρχές έχουν εκδώσει προληπτικά οδηγίες και οι πολίτες στα νησιά ζουν στιγμές τρόμου καθώς έχουν ξυπνήσει οι μνήμες από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ το 1956 στη Σαντορίνη, στις 5 τα ξημερώματα, και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε.
Η σεισμική δόνηση, που καταγράφεται σαν η πιο ισχυρή δόνηση στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ο αιώνα, έπληξε κυρίως το νησί της Σαντορίνης, αφήνοντας πίσω 53 νεκρούς.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας