Τεχνολογία

Οι αγορές περνούν από 40 κύματα, με το βλέμμα στους εμπορικούς πολέμους

Οι αγορές περνούν από 40 κύματα, με το βλέμμα στους εμπορικούς πολέμους

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Οι αγορές περνούν από 40 κύματα, με το βλέμμα στους εμπορικούς πολέμους

Και τούτο γιατί η αξία της τα τελευταία χρόνια έχει οκταπλασιαστεί ακριβώς χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για τους ημιαγωγούς της, που θεωρούνται καθoριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της generative AI.

Οι τεχνολογικές μετοχές παγκοσμίως κατέρρευσαν στις 27 Ιανουαρίου μετά την κυκλοφορία του DeepSeek – ενός μοντέλου που φαίνεται να κοστίζει ένα κλάσμα των ανταγωνιστικών AI μοντέλων και απαιτεί λιγότερο προηγμένα τσιπ. Η αποκάλυψη αυτή έφερε στο φως σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις τεράστιες επενδύσεις της Δύσης σε κατασκευαστές τσιπ και κέντρα δεδομένων.

Στο επίκεντρο της πτώσης βρέθηκε η αμερικανική εταιρεία προηγμένων ημιαγωγών και «πρωταγωνίστρια» έως τώρα στη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης, Nvidia. Έχασε το 17% της αξίας της – σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια κεφαλαιοποίησης που έχει καταγραφεί ποτέ για οποιαδήποτε εταιρεία. Και τούτο γιατί η αξία της τα τελευταία χρόνια έχει οκταπλασιαστεί ακριβώς χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για τους ημιαγωγούς της, που θεωρούνται καθoριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της generative AI.

Μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση για ημιαγωγούς;

Έκτοτε, οι τεχνολογικές μετοχές ανέκαμψαν, με τις ευρωπαϊκές αγορές να σημειώνουν νέα υψηλά, και μια οικονομική θεωρία του 19ου αιώνα βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο: το Παράδοξο του Jevons. Ονομάστηκε έτσι από τον Άγγλο οικονομολόγο William Stanley Jevons και υποστηρίζει ότι όταν ένας πόρος γίνεται πιο αποδοτικός στη χρήση του, η ζήτησή του μπορεί να αυξηθεί – αντί να μειωθεί – καθώς το κόστος χρήσης του μειώνεται.

«Δεν το είχα συζητήσει μέχρι τη Δευτέρα (της περασμένης εβδομάδας), και ξαφνικά είναι παντού», δήλωσε στο Reuters η Helen Jewell, επικεφαλής επενδύσεων στη BlackRock Fundamental Equities, EMEA. «Αυτό το παράδοξο αναδεικνύει μια από τις αβεβαιότητες της τρέχουσας περιόδου», πρόσθεσε η Jewell, επισημαίνοντας ότι ένα βασικό ερώτημα για τους επενδυτές ευρωπαϊκών μετοχών είναι το εάν τα κέντρα δεδομένων και οι προμηθευτές τους θα εξακολουθήσουν να έχουν τη ζήτηση που είχαν.

«Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα μετά τα νέα της Δευτέρας είναι πόση ενέργεια θα χρειαστεί για την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης;»

Η μαζική πώληση έπληξε τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες επενδύσεις στην AI. Η ολλανδική κατασκευάστρια εξοπλισμού ημιαγωγών ASML και οι ανταγωνιστές της, ASMI και BE Semi είχαν απώλειες 7% και 12% αντίστοιχα, στις 27 Ιανουαρίου, προτού ανακτήσουν τις απώλειες αργότερα μέσα στην εβδομάδα – το ίδιο συνέβη και με τη Siemens Energy, η οποία προμηθεύει εξοπλισμό για υποδομές AI.

«Το Παράδοξο του Jevons ξαναχτυπά!» έγραψε στο X (Twitter) ο CEO της Microsoft, Satya Nadella. «Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο αποδοτική και προσιτή, η χρήση της θα εκτοξευθεί, μετατρέποντάς τη σε ένα αγαθό που απλώς δεν μπορούμε να χορτάσουμε».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments