Οι Σαουδάραβες πρόθυμοι να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Συρίας
Πηγή Φωτογραφίας: France 24, Syria's new leader al-Sharaa meets Saudi crown prince on first trip abroad
Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Άσααντ αλ Σαϊμπάνι, ο Σαράα έγινε δεκτός από Σαουδάραβες αξιωματούχους κατά την άφιξή του στο Ριάντ, όπως έδειξαν εικόνες από την κρατική τηλεόραση Al-Ekhbariya.
Όπως αναφέρει το al monitor, «είχαμε μια μακρά συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας αισθανθήκαμε και ακούσαμε μια γνήσια επιθυμία να υποστηρίξουμε τη Συρία στην οικοδόμηση του μέλλοντός της», ανέφερε ο Σαράα σε δήλωσή του στο Telegram.
Το επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου, εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ και ο Σαράα συζήτησαν “τρόπους υποστήριξης της ασφάλειας και της σταθερότητας της αδελφής Συρίας”, καθώς και “τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων”.
Ο Σαράα, η ισλαμιστική ομάδα του οποίου ηγήθηκε της ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος της Συρίας την Τετάρτη.
Σύρος διπλωμάτης δεν απάντησε στο AFP όταν ρωτήθηκε πόσο θα διαρκέσει η επίσκεψη του Σαράα.
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και ο γιος του πρίγκιπας Μοχάμεντ ήταν από τους πρώτους που τον συνεχάρησαν για τον επίσημο διορισμό του.
Οι συριακές αρχές βασίζονται στις πλούσιες χώρες του Κόλπου για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τον πόλεμο έθνους τους και να αναζωογονήσουν την οικονομία του.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Σαράα δήλωσε σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό κανάλι Al-Arabiya ότι το βασίλειο θα διαδραματίσει «σίγουρα σημαντικό ρόλο» στο μέλλον της Συρίας, υπογραμμίζοντας μια «μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις».
Είπε στο κανάλι ότι γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου εργαζόταν ο πατέρας του, και ότι πέρασε τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής του στο πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος του Κόλπου.
«Στρατηγική υπηρεσία»
Ο Ράμπα Σεΐφ Αλάμ, περιφερειακός εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Αλ-Αχράμ στο Κάιρο, δήλωσε ότι το Ριάντ “παίζει βασικό ρόλο στην επανένταξη της νέας Συρίας στον αραβικό κόσμο και στη διεθνή σκηνή”.
Είπε ότι η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου, θα «επωφεληθεί άμεσα» από τη σταθεροποίηση της Συρίας.
«Το Ιράν αποκλείεται πλέον από το συριακό τοπίο, αποδυναμώνοντας την περιφερειακή του επιρροή, και η διακίνηση ναρκωτικών από τη Συρία προς τις χώρες του Κόλπου, που αποτελούσε παράγοντα αποσταθεροποίησης, ανήκει πλέον στο παρελθόν».
Η απομάκρυνση της Δαμασκού από την Τεχεράνη αποτελούσε «στρατηγική υπηρεσία» προς το Ριάντ, πρόσθεσε.
Παρόλο που η Σαουδική Αραβία και το Ιράν τερμάτισαν ένα επταετές διπλωματικό πάγωμα το 2023, τα περιφερειακά βαρίδια παραμένουν σε αντιπαράθεση για πολλά γεωπολιτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, όπου υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές.
Η Συρία πιέζει επίσης για την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν συμπαρασύρει την οικονομία της.
Οι κυρώσεις χρονολογούνται από το 1979, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τη Συρία «κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας», αλλά αυξήθηκαν σημαντικά από την Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές δυνάμεις όταν ο Άσαντ κατέστειλε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2011 και πυροδότησε τον εμφύλιο πόλεμο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκε τη Δαμασκό τον περασμένο μήνα και υποσχέθηκε να συμβάλει στη διασφάλιση του τερματισμού των περιορισμών.
Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ότι το Ριάντ διεξάγει «ενεργό διάλογο με όλες τις σχετικές χώρες, είτε πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ακούμε θετικά μηνύματα».
Οι νέες συριακές αρχές έχουν δεχθεί σταθερά διπλωματικούς επισκέπτες από τότε που ανατράπηκε ο Άσαντ.
Στη Δαμασκό, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι «τόνισε την επείγουσα ανάγκη να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που να εκπροσωπεί όλα τα φάσματα» της συριακής κοινωνίας, προκειμένου «να εδραιωθεί η σταθερότητα και να προχωρήσουν τα έργα ανασυγκρότησης, ανάπτυξης και ευημερίας».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας