Ε.Ε.: Διχασμένη μεταξύ της «σφύρας» Τραμπ και του «άκμονος» Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: European Parliament
Κάτω από την πίεση των αυξανόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων στην εποχή Τραμπ 2.0, καθώς και των διαφωνιών μεταξύ τους, οι ηγέτες των «27» συζήτησαν χθες το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας στην άτυπη, αλλά πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που εστιάζει αποκλειστικά σε αυτό το θέμα, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την έντονη επίδραση της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ σχετικά με την επιβολή δασμών και στη σύμμαχο ΕΕ, καθώς και των επαναλαμβανόμενων απαιτήσεών του για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο ίδιος απειλεί να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, ακόμη και με στρατιωτική βία κατά της Δανίας, συμμάχου της. Επιπλέον, η κατάσταση επιβαρύνεται από τον σχεδόν τριετή πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει αναδείξει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη στο επίκεντρο του ρωσικού αναθεωρητισμού. Η σύνοδος, που προετοιμάζει την «Λευκή Βίβλο» για την άμυνα που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο, είχε ως κύρια θέματα την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων, την αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης και την εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προσκλήθηκε σε γεύμα εργασίας με τους «27», ενώ παρών ήταν και ο βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, για πρώτη φορά μετά το Brexit. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ αποτέλεσε τον κύριο θέμα συζήτησης, αν και δεν ήταν παρών. Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους». Πρόσθεσε ότι αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο κατά της ΕΕ, ο μόνος που θα έχει λόγο να χαίρεται θα είναι η Κίνα, καθώς θα είναι ο μοναδικός ωφελημένος.
Ενώ «το Παρίσι επιμένει ότι τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων θα πρέπει να επενδύονται σε στρατιωτικά συστήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Ευρώπη, πολλές άλλες χώρες προειδοποιούν ότι ο αποκλεισμός των αμερικανικών κατασκευαστών όπλων από τις επιδοτήσεις της ΕΕ θα προκαλέσει την οργή του προεδρικού γραφείου των ΗΠΑ, όπως υποστήριξαν αρκετοί διπλωμάτες», αναφέρει το Politico, αναδεικνύοντας τη σύνδεση της ευρωπαϊκής άμυνας με τους ενδεχόμενους δασμούς που θα επιβάλει ο Τραμπ.
Πριν από τη σύνοδο, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής δημοσιοποίησαν ένα έγγραφο, στο οποίο ζητούν από την ΕΕ να επενδύσει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνα μέχρι το 2027, περιλαμβάνοντας και την προμήθεια όπλων από συμμάχους του ΝΑΤΟ εκτός της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σε μια ξεχωριστή διμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ διευκρίνισε ότι η χώρα του «δεν επιλέγει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας