Στο «στόχαστρο» της Κομισιόν τεχνικές χειραγώγησης της ΑΙ
![Στο «στόχαστρο» της Κομισιόν τεχνικές χειραγώγησης της ΑΙ](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΤΕΧΝΗΤΗ-ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ-768x432.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: The Hill, Why educators should embrace artificial intelligence
Στη δημοσίευση «κατευθυντήριων γραμμών» για την τεχνητή νοημοσύνη βάσει των οποίων θα καθοριστούν και ποιες εταιρείες θα υποστούν απαγόρευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησε η Κομισιόν στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας AI Act.
Λίγες μόνο ημέρες πριν από την παγκόσμια διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) στο Παρίσι στις 10-11 Φεβρουαρίου, η κίνηση της Κομισιόν φαίνεται ότι «στοχεύει» και στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει πιθανών δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι κατευθυντήριες «γραμμές» δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά σκοπεύουν να διασφαλίσουν μια ολοκληρωμένη ερμηνεία των σχετικών κανόνων της Ε.Ε. Αφορούν εταιρείες, αρχές και εποπτικούς οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την ευθυγράμμιση με τους σχετικούς κανονισμούς του «μπλοκ».
Στο στόχαστρο «τεχνικές χειραγώγησης» της ΑΙ
Συγκεκριμένα, το άρθρο 5 της νομοθεσίας για το ΑΙ απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά, τη θέση σε λειτουργία ή τη χρήση ορισμένων συστημάτων ή πρακτικών χειραγώγησης, εκμετάλλευσης, κοινωνικού ελέγχου ή επιτήρησης, που από τη φύση τους παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αξίες της Ενωσης.
Βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν προσδιορίζεται ο όρος «τεχνικών χειραγώγησης» δηλαδή:
α. Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν υποσυνείδητα ερεθίσματα ή στοχευμένη εξαπάτηση θα απαγορεύονται. Περιλαμβάνονται και υποσυνείδητα μηνύματα που επηρεάζουν τους χρήστες,
β. Αναγνώριση συναισθημάτων στην εργασία και την εκπαίδευση: οι οδηγίες επιτρέπουν την καταγραφή φυσικών καταστάσεων όπως η κούραση, αλλά όχι συναισθημάτων όπως φόβος ή θυμός,
γ. «Κοινωνική» βαθμολογία: η ΑΙ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα για να αξιολογεί άτομα στη βάση για παράδειγμα της δραστηριοποίησής τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
δ. Βιομετρικά συστήματα: απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη συλλογή εικόνων προσώπου από το Διαδίκτυο. Η αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο θα είναι εφικτή, αλλά με αυστηρές εξαιρέσεις για την επιβολή του νόμου.
Ελλειψη αρμόδιων εθνικών αρχών
Κρίσιμος παράγοντας για την εφαρμογή των «κατευθυντήριων γραμμών» θα είναι η συμβολή των αρμόδιων εθνικών αρχών.
Τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο έως τον Αύγουστο του 2025 να προετοιμαστούν για το πλαίσιο αυτό, αλλά έως τώρα οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν αρμόδιους φορείς. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι αρκετές εταιρείες μπορούν να παραβιάζουν τους κανονισμούς και να παραμένουν έως τότε ατιμώρητες.
Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. φιλοδοξεί να γίνει «παγκόσμιος κόμβος» για αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη. Απέναντί της έχει ωστόσο τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς που θεωρούν ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. επί της ουσίας «βλάπτει» την καινοτομία.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας