Γεραπετρίτης: Τα μηνύματα από την περιοδεία στη Μέση Ανατολή
Πηγή Φωτογραφίας: [374352] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Με την επίσκεψή του στην Ιορδανία και τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της χώρας, Αϊμάν Αλ Σαφάντι, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.
Αυτή η περιοδεία, που περιλάμβανε και το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, είχε ως αποτέλεσμα ο Υπουργός Εξωτερικών να έχει επαφές με τους εκπροσώπους όλων των χωρών που διαδραματίζουν ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής.
Κύκλος των επαφών του ΥΠΕΞ
Υπενθυμίζεται ότι ο Γεραπετρίτης ξεκίνησε τις επαφές του από τη Ντόχα, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, καθώς και με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Γκιντεόν Σάαρ, και ακολούθως στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, Μοχάμαντ Μουσταφά.
Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές, ο στόχος της Αθήνας ήταν να πραγματοποιήσει έναν κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου η ελληνική διπλωματία να δηλώσει την παρουσία της στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τη σημασία της συνάντησης της Τρίτης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ουάσιγκτον, καθώς και την πρόσκληση του Τραμπ προς τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο στις 11 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κύριο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ένας τρόπος για να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα. Αυτή η φάση περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ζωντανών ομήρων και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Ωστόσο, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για αυτό το θέμα.
Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία παρατηρεί ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες στη Μέση Ανατολή παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην Τουρκία και τις προθέσεις της.
Ανθρωπιστική αρωγή
Ο ρόλος της Αθήνας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ειδικά όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, με πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει. Η Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του Γεραπετρίτη, έχει προσφερθεί να αναλάβει τη φροντίδα και νοσηλεία παιδιών από τη Γάζα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που θα κατευθυνθεί στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή, η κύρια προτεραιότητά μας είναι να εδραιωθεί η συμφωνία εκεχειρίας και να καταστεί η Μέση Ανατολή μια βιώσιμη περιοχή για όλους».
Η Αθήνα επιδιώκει να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Γάζας, εστιάζοντας κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των βασικών υποδομών.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί την Ιορδανία ως μία από τις σταθεροποιητικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, με τον Γεραπετρίτη να υπογραμμίζει κατά τη συνάντησή του με τον Σαφάντι τη σημασία της επίσκεψης του βασιλιά Αμπντάλα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναφερόμενος στη σταθερότητα στην περιοχή, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι «οι συμφωνίες εκεχειρίας στη Γάζα και τον Λίβανο, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, δημιουργούν μια ουσιαστικά διαφορετική κατάσταση σε σχέση με αυτήν που επικρατούσε κατά την τελευταία μας συνάντηση στην Αθήνα».
Στο άμεσο μέλλον, αναμένονται πρωτοβουλίες από την Αθήνα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Γεραπετρίτης προγραμματίζει επίσκεψη στη Νέα Υόρκη για επαφές στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ αναζητείται και ημερομηνία για την πρώτη του συνάντηση με τον Υπουργό.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας