Λέκκας: Δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού – πιθανός ένας σεισμός 6 Ρίχτερ
Πηγή Φωτογραφίας: [375545] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΤΟΝΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Με δύο νέους σεισμούς 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών, ξύπνησαν Σαντορίνη και Αμοργός την Τετάρτη, και ενώ όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η κατάσταση αυτή της σεισμικής υπερδιέγερσης θα κρατήσει αρκετές ακόμη εβδομάδες. Ο πρώτος σεισμός των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:16 με επίκεντρο 18 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χλμ. Ακολούθησαν δεκάδες μικρότερης έντασης στην ίδια περιοχή.
Το μεσημέρι, μέσα σε διάστημα ενός λεπτού (13:09 και 13:10), σημειώθηκαν δύο ακόμα ισχυρές δονήσεις, 4,7 και 4,8 Ρίχτερ 17 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 25 λεπτά καταγράφηκαν στην περιοχή πέντε σεισμοί πάνω από 4,4 Ρίχτερ!
Στο μεταξύ, η αλλαγή του καιρού και η ενίσχυση των βοριάδων ανέκοψαν για λίγο το κύμα φυγής από τη Σαντορίνη, όπου ήδη όμως εκφράζονται φόβοι για διαρρήξεις, μετά την αποχώρηση 11 και πλέον χιλιάδων κατοίκων. Οτι δηλαδή κάποιοι, εν μέσω πανικού, μπορεί να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αρχίσουν να ανοίγουν σπίτια. Ηδη πάντως έχουν ληφθεί μέτρα με εντατικές περιπολίες και μπλόκα της Αστυνομίας στους άδειους πια δρόμους της Σαντορίνης.
Στη μία μετά το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη νέα σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, σε μία προσπάθεια να υπάρχει μία γραμμή επίσημης ενημέρωσης των πολιτών για την εξέλιξη του φαινομένου (κατά τα πρότυπα άλλων χωρών σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως π.χ. της Ιαπωνίας) στη σκιά των διαφορετικών –συχνά αλληλοσυγκρουόμενων– απόψεων (εδώ) που εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες. Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα των τελευταίων ωρών, αλλά και να προσδιοριστούν οι ενέργειες των φορέων σε Σαντορίνη και Αμοργό.
«Να αποφύγουμε τον εφησυχασμό αλλά και την υπέρμετρη κινδυνολογία»
«Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε –δήλωσε στο ΕΡΤΝews ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης– είναι βασιζόμενοι στις εισηγήσεις των ειδικών, στα μοντέλα τα οποία οι ίδιοι εκτελούν, να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, την πιο έγκαιρη προετοιμασία, ούτως ώστε να ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών, εν προκειμένω της Σαντορίνης και των περιοχών που πρέπει να ενημερωθούν, και σε περιπτώσεις που χρειαστεί να γίνουν κάποιες ενέργειες, αυτές να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες. Αυτό το δείχνει ο κρατικός μηχανισμός αυτές τις ημέρες». «Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί να είναι έτοιμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλα τα ενδεχόμενα. Θέλουμε να αποφύγουμε και τον εφησυχασμό αλλά και την υπέρμετρη κινδυνολογία. Γι’ αυτό και γίνεται η σύσκεψη, για να μπουν κάποια πράγματα σε μια σειρά, με βάση τις εκτιμήσεις και τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αναλύσουν όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, επιβεβαιώνοντας ότι στη σύσκεψη θα είναι παρών και ο Πρωθυπουργός, «ούτως ώστε και εκείνος να ακούσει και να δει όλες τις προετοιμασίες και να βεβαιωθεί ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει σε αυτή την υπεύθυνη λογική της ενημέρωσης και της καθημερινής επαγρύπνησης».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας