Lifestyle

Δώρα Χρυσικού: Στα 14 μου με αφόρισαν, με έσερναν στα χιόνια κάποιοι αφιονισμένοι

Δώρα Χρυσικού: Στα 14 μου με αφόρισαν, με έσερναν στα χιόνια κάποιοι αφιονισμένοι
Αίσθηση έχουν προκαλέσει στο πανελλήνιο οι δηλώσεις της Δώρας Χρυσικού αναφορικά με τον αφορισμό της, σε ηλικία 14 ετών

Για τη σχέση της με τη θρησκεία και τον αφορισμό της, εξαιτίας της συμμετοχής της στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» μίλησε η Δώρα Χρυσικού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dora Chrysikou (@dorachrysikou)

Η ηθοποιός αναφέρθηκε στο περιστατικό λέγοντας πως δεν εξεπλάγην που η Εκκλησία προχώρησε στον αφορισμό της, αλλά η βιαιότητα με την οποία έγινε, όταν ήταν μόλις 14 ετών. Μάλιστα αυτές οι δηλώσεις της έκαναν αίσθηση.

Οι δηλώσιες της Δώρας Χρυσικού

Αρχικά, η Δώρα Χρυσικού εξήγησε ότι, αν κι εκείνη δεν πιστεύει στον Θεό, σέβεται την πίστη των υπόλοιπων ανθρώπων.

Όπως ανέφερε: «Οι γνώσεις μου περί των θρησκευτικών είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ξέρω ότι αφορισμός είναι ότι δεν μπορείς να είσαι μέλος της θρησκευτικής κοινότητας και να τελέσεις μυστήρια. Έχω μπει σε εκκλησία την Ανάσταση. Επειδή δεν είμαστε θρήσκοι άνθρωποι στην οικογένειά μου, είμαστε αθεϊστές και αγνωστικιστές. Οι γονείς μου ήταν παντελώς άθεοι. Εγώ σέβομαι την πίστη των ανθρώπων, αλλά είμαι ένας πολύ τετράγωνος άνθρωπος για να εμπιστευτώ κάτι που δεν μπορώ να κατανοήσω με τη λογική μου και δεν βλέπω».

Μιλώντας για τον αφορισμό της, η ηθοποιός ξεκαθάρισε πως δεν την πλήγωσε, αλλά τη σόκαρε η βία με την οποία της επιτέθηκαν κάποια φανατισμένα άτομα και πως ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τη βία και με φανατισμένους ανθρώπους.

Ο Μητροπολίτης Καντιώτης θεώρησε ότι η ταινία προσβάλλει το έθνος και τον χριστιανισμό. Έτσι, απείλησε τον Αγγελόπουλο ότι θα τον αφορίσει και τον διέταξε να σταματήσει τα γυρίσματα. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Αγγελόπουλο, που δεν υποχώρησε, και προκάλεσε επίσης και το μένος των συνεργατών του. Το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις.

Ο Αγγελόπουλος στηρίχτηκε τότε από τους πολιτικούς της Αριστεράς και είχε την αρωγή του Ιάπωνα σκηνοθέτη και προσωπικού φίλου του, Ακίρα Κουροσάβα. Όταν ο Αγγελόπουλος επέστρεψε, μια μεγάλη μερίδα των χριστιανών της Φλώρινας είχε κατακλύσει την πόλη με μαύρες σημαίες και πλακάτ, ενώ υπήρχαν και καρικατούρες που παρίσταναν τον σκηνοθέτη σαν έναν προδότη που κρατούσε ένα σακούλι με 600 εκατομμύρια δραχμές και εμφανίζονταν συνθήματα, όπως «αναρχία, ανθελληνισμός, αθεΐα, ακολασία», με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα, βάζοντας παρόμοια εμβατήρια.

Με την παρότρυνση του μητροπολίτη προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την ολοκλήρωση και κυκλοφορία της ταινίας. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1990 κορυφώθηκε όλο αυτό σε μια τελετή αφορισμού του Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Την ίδια μέρα είχε οργανωθεί μία συγκέντρωση, στην οποία παραβρέθηκαν ο Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του, στον κινηματογράφο «Ελληνίς». Οι χριστιανοί πιστοί και ο Καντιώτης έψελναν μαζί το «Αφορισμένοι, αφορισμένοι».

Ο Καντιώτης τους έδωσε περιθώριο δύο χρόνων για να μετανοήσουν και να συγχωρεθούν, κάτι που δεν έκανε κανένας συντελεστής της ταινίας.

Τελικά, η ταινία ολοκληρώθηκε και έφτασε μέχρι τις Κάννες.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments