Ευρωβουλευτές ζητούν από την Von der Leyen συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξης της CCUS
Πηγή Φωτογραφίας: cnn Ευρωβουλευτές ζητούν από την Von der Leyen συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξης της CCUS
Καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) προετοιμάζει την πολυαναμενόμενη «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» (CID), με σκοπό να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ που εγείρονται από την έκθεση του Mάριο Ντράγκι (της παραδόθηκε πέρυσι), οι Βρυξέλλες περιμένουν να δουν τι θα συμπεριληφθεί.
Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα 30 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγραψε στην πρόεδρο ζητώντας η στρατηγική να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS).
«Σας καλούμε σθεναρά να δώσετε προτεραιότητα στη Διαχείριση Βιομηχανικού Άνθρακα (ICM) και να καταστήσετε τις τεχνολογίες δέσμευσης, αφαίρεσης και αποθήκευσης άνθρακα έναν από τους κεντρικούς πυλώνες για τη βιομηχανική απαλλαγή από τον άνθρακα στο προσεχές CID», έγραψαν οι ευρωβουλευτές.
Ο Σύνδεσμος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCSA) απέστειλε επίσης επιστολή στον πρόεδρο με το ίδιο αίτημα.
Ζητούν η στρατηγική να περιλαμβάνει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για βιομηχανικά προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, να αυξήσει σημαντικά το χρηματικό ποσό που μπορεί να διατεθεί στο CCUS από τους προϋπολογισμούς του Connecting Europe Facility και του Ταμείου Καινοτομίας και να δώσει προτεραιότητα σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για το CO2.
Ασφαλής αποθήκευση
Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα περιλαμβάνει τη σύλληψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην πηγή τους (όπως εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, εργοστάσια τσιμέντου ή χαλυβουργεία) και στη συνέχεια μεταφορά του CO2 για να αποθηκευτεί με ασφάλεια υπόγεια, συχνά σε εξαντλημένα πεδία αερίου ή σε βαθιά αλατούχα υδροφορέα.
Αποτρέποντας την είσοδο CO2 στην ατμόσφαιρα, το CCS προσφέρει ένα εργαλείο για βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν πλήρως από τις ανθρακούχες πηγές μόνο μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η τεχνολογία έχει θεωρηθεί ως μια πολλά υποσχόμενη λύση, ιδιαίτερα για βιομηχανικούς τομείς που «δύσκολα υποχωρούν», όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας και τα χημικά, που προκαλούν σχεδόν το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.
«Το CCUS προσφέρει στην Ευρώπη την ευκαιρία να απελευθερωθεί από τον άνθρακα χωρίς να αποβιομηχανοποιηθεί», λέει ο Stefano Miriello (επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ στην CCSA).
Λείπει ο στόχος
Η ΕΕ αποσκοπεί στο να έχει 50 εκατομμύρια τόνους ικανότητας έγχυσης CO2 έως το 2030, αλλά επί του παρόντος δεν βρίσκεται σε πορεία για να το πετύχει.
Η Στρατηγική Διαχείρισης Βιομηχανικού Άνθρακα που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους έθεσε ως στόχο τη δέσμευση περίπου 280 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως έως το 2040 στην ΕΕ.
Ο Miriello λέει ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό χωρίς σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις για τη μεταφορά έργων στο δίκτυο.
«Πρέπει να εξετάσουμε την αντιμετώπιση του κενού χρηματοδότησης για έργα CCS, που είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030.
Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα οικονομικά κίνητρα που παρείχε στο πλαίσιο του πληθωρισμού. Νόμος για τη μείωση», παρατήρησε.
Θεματικοί πυλώνες της CID
Καθώς η «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» έχει διαμορφωθεί, έχουν προκύψει οι εξής θεματικοί πυλώνες στους οποίους αναμένεται να βασιστεί: ενεργειακή ασφάλεια και τιμές, χρηματοδότηση, εργασία, παγκόσμια δράση, κορυφαίες αγορές και ανακύκλωση και κρίσιμες πρώτες ύλες. Η στρατηγική αναμένεται να δημοσιευθεί στις 26 Φεβρουαρίου.
Δημόσιες επενδύσεις
Ωστόσο, οι δημόσιες επενδύσεις στην τεχνολογία CCUS δεν ήταν χωρίς διαμάχες. Για παράδειγμα η Greenpeace κατηγόρησε την τεχνολογία ότι δίνει άδεια για τη συνέχιση της κατασκευής υποδομής ορυκτών καυσίμων όταν δεν είναι γνωστό εάν οι εκπομπές μπορούν πράγματι να μειωθούν στο μέλλον.
Είπαν ότι η τεχνολογία δεν έχει ακόμη αποδειχθεί και ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα.
Ωστόσο, ο Miriello θεωρεί ότι έχουν σημειωθεί πρόσφατα ορόσημα στην Ευρώπη που δείχνουν ότι η τεχνολογία CCUS βρίσκεται στο δρόμο της για πλήρη εμπορική ανάπτυξη.
Διαχείριση μεταφορών
Δύο βασικές αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν μέσω της CID οι οποίες (σύμφωνα με τον κλάδο) ενδέχεται να κάνουν μεγάλη διαφορά, είναι ο καθορισμός στόχων για την κατασκευή υποδομών μεταφοράς βιομηχανικής διαχείρισης άνθρακα και η διευκόλυνση της διασυνοριακής μεταφοράς και αποθήκευσης του δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που δεσμεύεται μεταξύ της ΕΕ και της ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αγοράς αποθήκευσης CO2 απαιτείται για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, τη μείωση του κόστους, την ανάπτυξη αποτελεσματικής και έγκαιρης μείωσης των εκπομπών», σημειώνει η επιστολή της CCSA.
Λένε ότι αυτή η συνεργασία του CCUS θα μπορούσε να είναι ένας πολύ απτός τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος της προέδρου Φον ντερ Λάιεν για «ενίσχυση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια», όπως αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές για τη νέα της θητεία στην Επιτροπή.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας