Στη Βουλή μεταφέρεται η μάχη για τα Τέμπη
Πηγή Φωτογραφίας: [375193] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Τον Νοέμβριο του 2023, σχεδόν εννέα μήνες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση όλων των πτυχών της τραγωδίας. Τον Μάρτιο του 2024, η επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της, με την κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποβάλλουν ξεχωριστά πορίσματα, χωρίς να προκύψει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Στο τέλος του μήνα, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία υποστήριξαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου για «μονταζιέρα» που παραποίησε τις κρίσιμες συνομιλίες των εμπλεκομένων τη μοιραία νύχτα, πριν αυτές παραδοθούν στη Δικαιοσύνη. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.
Ένας νέος κύκλος κοινοβουλευτικών αντιπαραθέσεων σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται, περιλαμβάνοντας προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης και πρόταση δυσπιστίας. Ενώ η κυβέρνηση αναφέρεται στην έρευνα και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, η αντιπολίτευση επιτίθεται σφοδρά, κατηγορώντας την για συγκάλυψη και υποστηρίζοντας τη δημιουργία προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τις παρεμβάσεις στον τόπο του δυστυχήματος, γνωστές ως «μπάζωμα». Το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και έχει στοχεύσει τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Ωστόσο, το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης που φαίνεται να σχηματίζεται απέναντι στην κυβέρνηση δεν είναι απόλυτα ομοιογενές, τουλάχιστον όσον αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και την αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων. Υπάρχουν σημαντικοί «αστερίσκοι» σχετικά με το ζήτημα της προανακριτικής επιτροπής.
Λίγο πριν το ΠΑΣΟΚ υποβάλει επίσημα το αίτημά του και αφού είχε ήδη καταγγείλει τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, για την απόκρυψη δικογραφίας, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενημερωθεί για τα επίμαχα στοιχεία από το φθινόπωρο, τα οποία κατατέθηκαν τον Αύγουστο. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει ασάφεια στον κανονισμό της Βουλής σχετικά με την υποχρέωση ανακοίνωσης αυτών των στοιχείων. Επιπλέον, τόνισε ότι οι νομικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι στα στοιχεία αυτά υπάρχει μόνο ένα πλημμέλημα για τον κ. Τριαντόπουλο, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε πρόταση για προανακριτική επιτροπή, αλλά επέλεξε να καταθέσει πρόταση μομφής.
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη διαφωνήσει σχετικά με το πότε θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, με τους κ. Ανδρουλάκη και Φάμελλο να μην καταφέρνουν να βρουν κοινό τόπο ούτε κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ούτε σε έναν νέο κύκλο τηλεφωνημάτων που ανέλαβε ο κ. Χαρίτσης.
Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι απαιτούνται νέα στοιχεία, δηλαδή τα αναμενόμενα πορίσματα, ενώ η Κουμουνδούρου υποστηρίζει την άμεση κατάθεση της πρότασης. Αυτή τη θέση συμμερίζονται και η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, με τον Σωκράτη Φάμελλο να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για δισταγμό. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αντεπιτεθεί στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι αν επικρατήσει η θέση της Κουμουνδούρου, αυτό θα ωφελήσει την κυβέρνηση, καθώς η συζήτηση δεν θα περιλαμβάνει νέα στοιχεία.
Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν τις τρεις κοινοβουλευτικές «μάχες» ως μια πρόκληση για να αναδειχθεί, όπως υποστηρίζουν, η πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας από την αντιπολίτευση, αλλά και ως μια ευκαιρία να διατυπωθεί με σαφήνεια η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, η οποία αποδομεί τις κατηγορίες περί συγκάλυψης. Όπως τονίζουν στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το πιο σημαντικό είναι ότι τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν όχι μόνο θα απαντούν στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, αλλά θα συμβάλλουν και στην αλλαγή της ευρέως διαδεδομένης πεποίθησης ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαχειριστεί επαρκώς το ζήτημα και δεν έχει καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για τη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας