Ελλάδα

Λέκκας για Σαντορίνη: Κανένας σεισμός δεν έχει προκαλέσει έκρηξη του ηφαιστείου – Έχουμε λάβει τα μέτρα μας

Λέκκας για Σαντορίνη: Κανένας σεισμός δεν έχει προκαλέσει έκρηξη του ηφαιστείου – Έχουμε λάβει τα μέτρα μας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Λέκκας για Σαντορίνη: Κανένας σεισμός δεν έχει προκαλέσει έκρηξη του ηφαιστείου – Έχουμε λάβει τα μέτρα μας

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η τελευταία σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ επιβεβαίωσε ότι είμαστε μέσα στην έντονη σεισμική ακολουθία, η οποία διαρκεί εδώ και έξι ημέρες και θα διαρκέσει για το επόμενο διάστημα».

Σε έντονη σεισμική ακολουθία βρίσκεται η Σαντορίνη, η οποία διαρκεί εδώ και έξι ημέρες και θα διαρκέσει και το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η τελευταία σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ επιβεβαίωσε ότι είμαστε μέσα στην έντονη σεισμική ακολουθία, η οποία διαρκεί εδώ και έξι ημέρες και θα διαρκέσει για το επόμενο διάστημα».

«Η αρχική μου εκτίμηση για τον κύριο σεισμό ήταν 6,2 Ρίχτερ, αλλά μπορεί αύριο να αλλάξει αυτό, να πάει στα 5,8 Ρίχτερ ή και λιγότερο, εξαρτάται από την εναπομένουσα ενέργεια που υπάρχει στην περιοχή, η οποία συνεχώς μειώνεται λόγω των σεισμών που έχουμε», είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Αναφορικά με το πότε θα γνωρίζουν οι ειδικοί για το ποιος είναι ο κύριος σεισμός ο καθηγήτης ανέφερε ότι, «αυτό θα φανεί όταν θα έχουμε έναν σεισμό της τάξης του 5,6-5,7 της κλίμακας Ρίχτερ. Θα είναι σαφές ότι τότε θα έχουμε ένα γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο κύριος σεισμός».

«Δίχτυα έχουμε βάλει, θα βάλουμε κι άλλα. Υποθαλάσσιους αισθητήρες θα βάλουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, επιχειρησιακά σχέδια τα διαμορφώνουμε», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

«Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε ήδη πλήρη εικόνα του φαινομένου».

«Αυτή τη στιγμή η σεισμική δραστηριότητα δεν επηρεάζει ούτε τον Κολούμπο, ούτε το ηφαίστειο της Καλντέρας. Κανένας μεγάλος σεισμός μέσα στην ιστορική περίοδο, δεν προκάλεσε έκρηξη του ηφαιστείου».

«Επειδή έχουμε μεγάλη εμπειρία στο θέμα των κατολισθήσεων εδώ στη Σαντορίνη, 22 χρόνια περίπου, ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ είναι ευνόητο ότι θα προκαλέσει κάποιες κατολισθήσεις αλλά δεν ξέρουμε τον βαθμό και το μέγεθος των κατολισθήσεων».

Αβραάμ Ζεληλίδης για Σαντορίνη: «Θεωρώ ότι η έκρηξη ηφαιστείου θα γίνει»

Στο ενδεχόμενο για έκρηξη του ηφαιστείου επιμένει ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης αναφορικά με την αλλεπάλληλη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.

«Για να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα γιατί κυκλοφορούν διάφορα στο διαδίκτυο. Δεν είμαι στην περιοχή, δεν συμμετέχω σε επιτροπές του ηφαιστειακού τόξου και σεισμικού κινδύνου, δεν έχω προγράμματα στη Σαντορίνη. Οπότε αυτά που σας λέω είναι με αυτά που γνωρίζω με το μάθημα που διδάσκω στο πρώτο έτος αλλά και αυτά που λένε εκεί οι ειδικοί, οι σεισμολόγοι και οι ηφαιστειολόγοι. Όλα αυτά λοιπόν αν τα βάλουμε μαζί, θα καταλάβει κάποιος οι πιθανότητες να έχουμε μεγάλο σεισμό αποκλείονται. Για μένα αποκλείονται».

Όπως σημείωσε: «Είπαν εχθές κάποιοι ειδικοί σεισμολόγοι ότι αυτό το ρήγμα το έχουμε χαρτογραφήσει, το έχουμε μετρήσει και έχουμε δει πάνω στη σεισμική επιφάνεια πολλούς κρατήρες. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το ρήγμα σχετίζεται με τα ηφαίστεια. Από τη στιγμή που ανεβαίνει η λάβα και δημιουργεί κρατήρες, θεωρώ ότι συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα».

«Για να έχω την ενεργοποίηση ενός ηφαιστείου προηγούνται κάποιοι χαρακτήρες του ηφαιστείου. Όταν δεν υπάρχει δραστηριότητα σε ένα ηφαίστειο λέμε ότι το ηφαίστειο “κοιμάται”. Ξεκινάει μετά το στάδιο δύο, που έχουμε σεισμική δραστηριότητα με αραιούς σεισμούς μικρού μεγέθους και λέμε ότι ξεκινάει η δραστηριότητα του ηφαιστείου. Στο στάδιο τρία, οι σεισμοί πυκνώνουν και μεγαλώνουν αλλά ποτέ δεν συνδέονται με τεκτονικό μόνο γεγονός που να περιμένουμε σεισμούς 6, 7 και 7,5 Ρίχτερ».

Τέλος, είπε ότι, «επειδή λοιπόν η σεισμική ακολουθία έχει πυκνώσει αλλά σταθεροποιηθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, καταλαβαίνουμε ότι συνδέεται με το ηφαίστειο. Αν δεν είχα και τα υπόλοιπα κριτήρια θα έλεγα ότι είναι απλά ένα απλό τεκτονικό ρήγμα. Τα κριτήρια είναι ότι ο κρατήρας του Κολούμπου μεγάλωσε, ότι στη Νέα Καμένη αυξήθηκε η θερμοκρασία και ότι στη Νέα Καμένη αυξήθηκε η θολερότητα. Όλα αυτά τα κριτήρια δείχνουν προς τα που πάμε».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments