Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Γαλανάκης από την ΕΑΓΜΕ τόνισε ότι πρόκειται να μελετήσουν τα κατολισθητικά φαινόμενα, τις καταπτώσεις, τα τεμάχη που αποκολλώνται από τα ηφαιστειακά, όπως επίσης και τον κίνδυνο που υπάρχει στο Παλιό Λιμάνι και κατά μήκος της καλντέρας και πώς επηρεάζουν το «φρύδι» του πρανούς που συνδέεται και με τον αστικό ιστό.
Τα συμπεράσματα Λέκκα μετά την αυτοψία στη Σαντορίνη: «Σε υψηλά επίπεδα η σεισμικότητα»
![Τα συμπεράσματα Λέκκα μετά την αυτοψία στη Σαντορίνη: «Σε υψηλά επίπεδα η σεισμικότητα»](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/LEKKAS-1-768x512.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: [375601] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΑΓΜΕ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΨΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Το αρνητικό σενάριο για έναν σεισμό άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σαντορίνη δείχνει να απομακρύνεται, καθώς η υψηλή σεισμικότητα στο νησί απομειώνει την ενέργεια που είχε συσσωρευτεί, η οποία δημιούργησε αυτή τη σεισμική ακολουθία, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα.
«Το σίγουρο είναι πως το σενάριο που έλεγε πως θα έχουμε έναν σεισμό της τάξεως 6, 6,2 Ρίχτερ, τροποποιήθηκε και είναι σενάριο για σεισμό μικρότερου των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αύριο έχουμε τη συνεδρίαση και των δύο επιτροπών για τον σεισμικό και τον ηφαιστειακό κίνδυνο, οπότε θα εξετάσουμε τα καινούρια δεδομένα, ώστε να κάνουμε τις νέες προτάσεις προς την πολιτεία.
Το σενάριο των 6+ Ρίχτερ απομακρύνεται και είμαστε στο 6-. Είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη, όπως είναι εξέλιξη ότι κάθε μέρα έχουμε αρκετούς σεισμούς. Η εκδήλωση σεισμικότητας είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί και δημιούργησε στη σεισμική ακολουθία» είπε αρχικά ο καθηγητής.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ για το πόσο απέχει η λήξη του συναγερμού για το φαινόμενο είπε χαρακτηριστικά: «Η σεισμική ακολουθία είναι σε υψηλό επίπεδο, έχει ιδιαίτερη ένταση αυτή τη στιγμή. Εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί στις επόμενες μέρες, αλλά αν συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, θα αρχίσει να μειώνεται η συχνότητα».
Παράλληλα, ο κ. Λέκκας κατά την αυτοψία του στη Σαντορίνη επισήμανε ότι σχεδιάζουν και μακροπρόθεσμα έργα, βαριά έργα, τα οποία δεν προλαβαίνουν να κάνουν μέχρι την τουριστική περίοδο και θα δρομολογηθούν ίσως μετά το καλοκαίρι.
«Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο κίνδυνος εδώ είναι μεγάλος και η έκθεση είναι μεγάλη, γιατί έχουμε 1.500.000 τουρίστες που διακινούνται μέσω του τελεφερίκ μόνο, και βέβαια άλλοι τόσοι από το μονοπάτι που υπάρχει προς τα νότια. Άρα, λοιπόν, ο στόχος είναι να μειώσουμε και την έκθεση και μαζί με όλα αυτά, τις παρεμβάσεις και τα έργα κ.λπ. που προανέφερα, θα γίνουν και ειδικές συστάσεις, ειδικά σχέδια, στο κάτω μέρος του Λιμανιού. Αν γίνει ένας σεισμός ή αν γίνει μία κατολίσθηση, πού θα συγκεντρωθεί ο κόσμος, μέχρι πόσος κόσμος πρέπει να είναι στον Παλιό Λιμένα κάτω, γιατί μέχρι τώρα μπορεί να ήταν και 1.000 άτομα, 2.000 άτομα. Θα δούμε πόσος κόσμος πρέπει να είναι, ούτως ώστε να είναι ασφαλής και στη συνέχεια μέσα από τα σχέδια αυτά των εκτάκτων αναγκών θα διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας για τους κατοίκους πρωτίστως και στη συνέχεια για τους πολλούς επισκέπτες που έρχονται εδώ, ούτως ώστε να συνειδητοποιήσουμε όλοι, κυρίως οι επισκέπτες, ότι έρχονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Τονίζω ότι εδώ οι κίνδυνοι δεν μπορούν να μειωθούν στο μηδέν. Πάντα θα υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η ομορφιά της Σαντορίνης οφείλεται στην εκδήλωση φυσικών γεωδυναμικών φαινομένων. Αυτά τα φαινόμενα, όπως είπε, είναι οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, είναι το ηφαίστειο που δημιουργούν αυτό το μοναδικό πανέμορφο τοπίο. «Είναι αυτονόητο, όμως, ότι αυτά τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούν αυτή την πραγματική ομορφιά εγκυμονούν και κίνδυνο» κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας