Οι χώρες της Βαλτικής παίρνουν ενεργειακό διαζύγιο από την Ρωσία
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο // Οι χώρες της Βαλτικής παίρνουν ενεργειακό διαζύγιο από την Ρωσία
Το Καλίνινγκραντ αντιμετωπίζει νέα απομόνωση εντός της Ευρώπης, καθώς τα κράτη της Βαλτικής επέλεξαν το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο της Ρωσίας.
To ιστορικό
Όταν οι Σοβιετικοί κέρδισαν το Königsberg το 1946, με βάση όσα αναφέρει το Euractiv, το κομμάτι γης που μοιάζει με φρούριο μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας ήταν το προπύργιο τους στη Βαλτική Θάλασσα. Σήμερα, ο όλο και πιο απομονωμένος θύλακας φιλοξενεί πυραύλους Iskander με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας και μεγάλο μέρος του ρωσικού στόλου της Βαλτικής.
Μετά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ άρχισε να περιορίζει την χερσαία πρόσβαση στο κομμάτι της ρωσικής επικράτειας. Σε απάντηση, το Κρεμλίνο είπε ότι το Καλίνινγκραντ «θα είναι πάντα» το φυλάκιο της χώρας στη Βαλτική.
Μέχρι τώρα, ο θύλακας παρέμενε συνδεδεμένος με το ηλεκτρικό δίκτυο που ελέγχεται από τη Μόσχα. Όμως, από τις 7 Φεβρουαρίου, οι Βαλτικές χώρες θα απομακρυνθούν από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και θα βγάλουν τον πυρηνικά οπλισμένο θύλακα από το μέγα δίκτυο που ελέγχεται από το Κρεμλίνο.
Στις 8 Φεβρουαρίου, οι Βαλτικές χώρες θα «σβήσουν όλες τις συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία… και αυτές οι γραμμές θα αποσυναρμολογηθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Litgrid.
Ενεργειακά νησιά
Τα ενεργειακά νησιά, δίκτυα χωρίς εξωτερικές συνδέσεις, είναι σπάνια στην Ευρώπη. Τέτοια δίκτυα είναι πιο δύσκολο να λειτουργήσουν, καθώς δεν μπορούν να βασίζονται σε διασυνοριακές ροές για να εξισορροπήσουν τις διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας.
«Μετά τον συγχρονισμό του Βαλτικού Συστήματος Ενέργειας με την Ηπειρωτική Ευρώπη, η περιοχή του Καλίνινγκραντ θα λειτουργεί σε νησιωτική λειτουργία», δήλωσε ο λιθουανός χειριστής δικτύου Litgrid, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διακοπή του δικτύου μαζί με τους ομολόγους τους στη Βαλτική.
Η Litgrid επιβεβαίωσε ότι το Καλίνινγκραντ είχε δοκιμάσει την ικανότητά του να λειτουργεί ένα σταθερό δίκτυο από μόνο του ετησίως «εδώ και αρκετό καιρό».
Ο θύλακας δεν κινδυνεύει στην πραγματικότητα, λέει ο Nies, επικαλούμενος τους τέσσερις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του. Η παροχή φυσικού αερίου για τα εργοστάσια εξασφαλίζεται με έναν πλωτό τερματικό σταθμό LNG, έναν αγωγό προς τη Λευκορωσία και μια εκτεταμένη αποθήκευση φυσικού αερίου 0,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Ένα προδιαγεγραμμένο διαζύγιο
«Η Ρωσία δεν καλωσόρισε αυτή τη μετάβαση», είπε η Σουζάν Νις, ενεργειακή εμπειρογνώμονας στο Helmholtz Zentrum στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «ασκούσε διάφορες τακτικές» για να διακόψει τη διαδικασία του διαζυγίου, από κυβερνοεπιθέσεις έως εκστρατείες παραπληροφόρησης σχετικά με την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.
“Η Ρωσία μπορεί να ισχυριστεί ότι το Καλίνινγκραντ, ο θύλακάς του και πρώην Κένιγκσμπεργκ, βρίσκεται σε κίνδυνο”, δήλωσε ο Maciej Jakubik, συντονιστής ευρωπαϊκού προγράμματος στο πολωνικό think-tank Forum Energii.
Αν και το διαζύγιο θα απομονώσει περαιτέρω την περιοχή, «αυτή η κατάσταση αναμενόταν και συζητήθηκε για πάνω από μια δεκαετία και οι δοκιμές σε νησιά που έγιναν από το 2019 έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες», πρόσθεσε.
Αυτό είναι ένα ιστορικό άλμα προς την ενεργειακή ασφάλεια, το οποίο «θα ενισχύσει το ευρύτερο όραμα μιας ασφαλούς, διασυνδεδεμένης και ανθεκτικής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας