Διεθνή

Η Ε.Ε. εξετάζει αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων για περισσότερες αμυντικές δαπάνες

Η Ε.Ε. εξετάζει αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων για περισσότερες αμυντικές δαπάνες

Πηγή Φωτογραφίας: cnn // Η Ε.Ε. εξετάζει αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων για περισσότερες αμυντικές δαπάνες

Την υιοθέτηση ενός ευρύτερου ορισμού για το τι περιλαμβάνουν οι αμυντικές δαπάνες εξετάζουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δοθεί ένα περιθώριο για περισσότερες κρατικές επενδύσεις, χωρίς να ενεργοποιούνται κυρώσεις για υπερβολικό δανεισμό με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η κίνηση για μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στις αμυντικές δαπάνες γίνεται με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και τις πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump για περισσότερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες, πολύ πάνω από τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ.

Οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα να κάνουν περισσότερα για την ενίσχυση της άμυνας έναντι της Ρωσίας και άλλων απειλών, αυξάνοντας τις δαπάνες και καλύπτοντας τα κενά στις στρατιωτικές τους δυνατότητες.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε έγγραφο που ετοίμασε η Πολωνία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, υποστηρίζεται ότι η τρέχουσα ερμηνεία των αμυντικών επενδύσεων, που περιλαμβάνει μόνο τον στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τανκς ή αεροπλάνα, είναι πολύ στενή.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, η ερμηνεία της αύξησης των αμυντικών επενδύσεων θα πρέπει να είναι ευρεία. Θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και την κεφαλαιακή στήριξη για τα εργοστάσια όπλων και πυρομαχικών, προκειμένου να δημιουργηθούν αμυντικές ικανότητες», αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters.

Επισης το έγγραφο αναφέρεται στις επενδύσεις σε υποδομές που χρησιμοποιούνται από τον στρατό, καθώς και τις υποδομές που χρησιμοποιούνται τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η κατασκευή καταφυγίων σε κατοικίες ή οι δαπάνες πολιτικής άμυνας, ως κατηγορίες που θα πρέπει να είναι επιλέξιμες για να οριστούν ως αμυντικές επενδύσεις.

Η εξαίρεση στους δημοσιονομικούς κανόνες

Ο ευρύτερος ορισμός για δημοσιονομικές δαπάνες είναι σημαντικός διότι σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι περιορίζουν τα κρατικά ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, μια χώρα που υπερβαίνει το ανώτατο όριο του 3% του ελλείμματος δεν θα τίθεται υπό πειθαρχική δίωξη εάν μια έκτακτη υπέρβαση οφείλεται σε δαπάνες για την άμυνα.

Οι νέοι κανόνες ορίζουν επίσης μια ετήσια αύξηση των καθαρών δαπανών για κάθε κυβέρνηση της ΕΕ, η οποία υπολογίζεται με τρόπο ώστε να μειώνεται σταδιακά, σε διάστημα τεσσάρων έως επτά ετών, το δημόσιο χρέος.

Η εξαίρεση των ευρέως εννοούμενων αμυντικών επενδύσεων από αυτούς τους υπολογισμούς σχετικά με το πόσο μια κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες κάθε χρόνο, θα έδινε μεγάλα πρόσθετα περιθώρια στις κυβερνήσεις.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στο τραπέζι έχει πέσει νεπίσης η ιδέα της χρήσης «εθνικών ρητρών διαφυγής» που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να υποβάλουν αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναστολή των ορίων δανεισμού λόγω σοβαρής οικονομικής ύφεσης ή εξωτερικών παραγόντων που δεν ελέγχονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η επιλογή αυτή, ωστόσο, δεν αποτελούσε μέρος της πολωνικής πρότασης και ήταν πιο αμφιλεγόμενη, καθώς απολάμβανε λιγότερη υποστήριξη, δήλωσαν στο Reuters ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, δήλωσε τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση με τους ηγέτες της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της άμυνας, ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την πλήρη ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για να επιτρέψει μια σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Ο Trump, ο οποίος έχει εγείρει αμφιβολίες στην Ευρώπη σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα, ποσοστό που κανένα μέλος του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν φτάνει επί του παρόντος.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments