Αλέξης Τσίπρας: Στα “σκαριά” νέος κομματικός φορέας
Πηγή Φωτογραφίας: [375575] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ" (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Από το 2011 έως το 2015, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αναδειχθεί ως η πιο εμβληματική φιγούρα του κινήματος των «Αγανακτισμένων», που συγκεντρώνονταν στις πλατείες για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μνημόνια. Σήμερα, φαίνεται ότι είναι έτοιμος να επανακαταλάβει τον ρόλο του, αυτή τη φορά με στόχο να αναδείξει την αλήθεια σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ένα κίνημα που σταδιακά κερδίζει έδαφος. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι ο κ. Τσίπρας πλέον κινείται πιο συστημικά, αποτέλεσμα της εμπειρίας που έχει αποκτήσει ως πρωθυπουργός και των νέων συνεργατών του.
Αυτό αποδείχθηκε και από την παρέμβασή του την Πέμπτη σε ημερίδα του ινστιτούτου του, η οποία εστίασε σε ζητήματα θεσμών και δικαιοσύνης. Η ομιλία του είχε διπλό χαρακτήρα: από τη μία, ασκούσε σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συγκάλυψη, και από την άλλη, εξέφρασε ανησυχία για την αδυναμία της αντιπολίτευσης να συνεννοηθεί και να απαντήσει πειστικά στην κυβέρνηση. Η φράση «Ζητείται ελπίς» που χρησιμοποίησε, υπογράμμισε αυτή την ανάγκη.
Από το προηγούμενο καλοκαίρι, ο πρώην πρωθυπουργός είχε καθορίσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως κρίσιμο χρονικό σημείο για τις συζητήσεις του. Πίστευε ότι τον Φεβρουάριο θα είχαν αποτυπωθεί οι πολιτικοί συσχετισμοί, οι οποίοι θα ανέδειξαν όχι μόνο τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά και την απήχηση του κ. Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τις νέες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που προήλθαν από την απομάκρυνση του Κασσελάκη και την επιλογή του κ. Φάμελλου.
Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας θεωρούσε ότι θα έπρεπε να δοθεί χρόνος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποδειχθεί αν μπορεί να αναλάβει πειστικά τον ρόλο της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Εστίαζε στο ΠΑΣΟΚ, καθώς πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο και απαιτείται μια νέα προσέγγιση. Στο στρατηγείο του στη Λεωφόρο Αμαλίας, αναλύουν προσεκτικά τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι έχει ανακοπεί η δυναµική του ΠΑΣΟΚ που είχε προκύψει τον περασµένο Οκτώβριο. Εκτιµούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν µπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και πως όχι µόνο δεν θα περάσει το 20% στις δηµοσκοπήσεις, αλλά θα έχει συνεχώς πτωτική πορεία.
Η επόμενη κίνηση
Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καμία πρόθεση να μείνει αδρανής. Άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις του αναφέρουν ότι οι πιέσεις από μέλη της ευρύτερης Αριστεράς και άλλους έχουν αυξηθεί, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Επιπλέον, οι εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει μέσω του ινστιτούτου που φέρει το όνομά του μπορούν εύκολα να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Μέσα από τις τρεις ημερίδες, έχει αναπτύξει προγραμματικές προτάσεις ώστε να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή. Αυτές οι προτάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η εξωτερική πολιτική, οι διεθνείς σχέσεις, η οικονομία, η ανάπτυξη, οι θεσμοί, το κράτος δικαίου και η Δικαιοσύνη.
Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός, είναι σαφές ότι επιδιώκει να αποφύγει επιπόλαιες ή βιαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «τυχαίες». Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο ίδιος χρησιμοποιεί το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου ως παράδειγμα προς αποφυγή, καθώς αυτό δεν κατάφερε καν να εισέλθει στη Βουλή. Η επιθυμία του δεν περιορίζεται απλώς στη δημιουργία ενός συμπληρωματικού κόμματος που θα προσπαθεί να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, έχει την ιδέα της ενοποίησης όλου του προοδευτικού χώρου, από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη Νέα Αριστερά και φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο συναντά την προφανή αντίθεση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη προσωπικά.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας