Κυβέρνηση: Προς σαρωτικό ανασχηματισμό – Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται
![Κυβέρνηση: Προς σαρωτικό ανασχηματισμό – Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-2025-02-08T185337.455-768x512.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: [373030] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η τελευταία εβδομάδα υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλά ανοιχτά ζητήματα. Η προσοχή επικεντρώθηκε στους σεισμούς που πλήττουν τις Κυκλάδες, γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Ταυτόχρονα, η πίεση από την αντιπολίτευση σχετικά με το θέμα των Τεμπών αυξάνεται, με το πολιτικό κλίμα να είναι τεταμένο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμεροι ότι εισέρχονται σε μια περίοδο όπου οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης θα ενταθούν, και ήδη προετοιμάζονται για τις επόμενες κοινοβουλευτικές «μάχες». Παράλληλα, μια σειρά από καθημερινά προβλήματα απαιτούν λύσεις, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο πολιτικό τοπίο.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, έχουν ενταθεί οι φήμες σχετικά με πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αν και είναι σαφές ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, ωστόσο, όσο η σχετική συζήτηση παραμένει στο προσκήνιο, οι «γαλάζιοι» βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
Μέχρι τις 12 του μήνα, ημερομηνία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν αναμένονται εξελίξεις. Μετά από αυτή την ημερομηνία, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις αλλαγές, με το πιο πιθανό σενάριο να υποδεικνύει ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν τελικά τον Μάρτιο.
Η κυβέρνηση αναμένει αυτόν τον μήνα τα πορίσματα σχετικά με τα Τέμπη και προετοιμάζεται για τη συζήτηση στη Βουλή. Ως εκ τούτου, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να μην πραγματοποιηθεί άμεσα ο ανασχηματισμός, αλλά να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση, ώστε να αποκτηθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν την επιτάχυνση των αλλαγών, με πολλά να εξαρτώνται από την εξέλιξη των γεγονότων το επόμενο διάστημα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και ο πρωθυπουργός έχει δείξει προτίμηση για μη ριζικούς ανασχηματισμούς, φαίνεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Ο στόχος είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα επανεκκίνησης, καθώς η κυβέρνηση πλησιάζει στα μισά της δεύτερης τετραετίας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανησυχητικά υψηλά ποσοστά αποχής και ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου.
Η ονοματολογία
Κεντρικό σημείο των εξελίξεων είναι η απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη σχετικά με την παραμονή του στο υπουργείο Εξωτερικών ή την επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν επιστρέψει στο Μαξίμου, θα χρειαστεί να βρεθεί ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος για να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, με το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη να έχει ήδη ακουστεί. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένονται και άλλες σημαντικές αλλαγές, καθώς θα χρειαστεί να βρεθεί ένα ισχυρό όνομα για το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Νίκος Δένδιας φαίνεται ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ενδέχεται να αναλάβει κάποιο σημαντικό υπουργείο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θεωρείται αμετακίνητος. Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένας από τους υπουργούς που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε παραγωγικό υπουργείο. Όσον αφορά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπάρχουν πιθανότητες για αλλαγές, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν δισταγμοί σχετικά με το αν θα υπάρξει τελικά «σπάσιμο» του υπουργείου.
Όποτε και αν πραγματοποιηθεί ο επόμενος ανασχηματισμός, αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, με την αξιοποίηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τη δεξιά πλευρά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε βουλευτές που προέρχονται από τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά. Επίσης, είναι ενδιαφέρον να δούμε σε ποιο βαθμό θα αξιοποιηθούν πρόσωπα που θεωρούνται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας