Νέοι ισχυροί σεισμοί ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Τοποθετήθηκε υποθαλάσσιος σεισμογράφος
![Νέοι ισχυροί σεισμοί ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Τοποθετήθηκε υποθαλάσσιος σεισμογράφος](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/6454229-1-768x512.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: Το νησί της Σαντορίνης,αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς και όχι άδικα.Η ιδιαιτερότητα του ηφαιστιογενούς τοπίου και και το απέραντο κυκλαδίτικο γαλάζιο,αλλά κυρίως το μοναδικό ηλιοβασίλεμα,προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών από όλο τον κόσμο.Φέτος μετά την άρση των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού,το νησί είναι πανέτοιμο για να υποδεχθέι με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και πάλι τους τουρίστες που θα επιλέξπουν να το επισκευθούν.Στιγμιότυπα από την Καλντέρα στα Φηρά, Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι επιστήμονες για τις σεισμικές ακολουθίες που εδώ και 10 ημέρες ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Σαντορίνης, αλλά και των γύρω νησιών, παρά το ότι ακόμη και πριν λίγη ώρα σημειώθηκαν ακόμη δύο ισχυρές δόνησεις, μεγέθους 4,3 και 4,1 Ρίχτερ, ανοικτά της Αμοργού.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, Κυριακή, από τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, βάσει των στοιχείων καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 3 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8.
Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11.700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 18 σεισμούς με Μ³4.0, και 5 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7. Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 8 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8. Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες.
Ένας φορητός υποθαλάσσιος σεισμογράφος τοποθετήθηκε έτσι ώστε να μελετά το ηφαίστειο Κολούμπο και τις γεωλογικές διεργασίες της περιοχής.
![](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ-7.jpg)
Στο ορεινότερο χωριό της Σαντορίνης, τον Πύργο, στον Άγιο Χριστόφορο το Εθνικό Αστεροσκοπείο τοποθέτησε το καταγραφικό μηχάνημα, με τους ερευνητές να προσπαθούν να συλλέξουν ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα.
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης ανέφερε στην ΕΡΤ «για παράδειγμα τις πρώτες δύο μέρες μπορεί να είχαμε πάνω από 135- 140 σεισμούς με μέγεθος άνω του 3 και άνω του 4, 28 – 26 σεισμούς, σε μια μέρα. Τώρα μιλάμε για πολύ μικρότερα νούμερα, δηλαδή για 68 σεισμούς άνω του 3 χθες, την ίδια μείωση έχουν και οι σεισμοί άνω του 4. Δεν ενθουσιαζόμαστε το κρατάμε στα θετικά και συνεχίζουμε».
Παρά τη μείωση του ρυθμού των σεισμών τις τελευταίες δύο ημέρες, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα και μείωση του μέσου μεγέθους τους.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας