Nέα της αγοράς

Η διαφορετική ευαισθησία των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών στους εμπορικούς δασμούς

Η διαφορετική ευαισθησία των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών στους εμπορικούς δασμούς

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η διαφορετική ευαισθησία των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών στους εμπορικούς δασμούς

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αντλεί πάνω από το 60% των εσόδων του από χώρες εκτός της ΕΕ και το 25% από τις ΗΠΑ.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αντλεί πάνω από το 60% των εσόδων του από χώρες εκτός της ΕΕ και το 25% από τις ΗΠΑ. Ο δείκτης σημείωνε άνοδο 6% σε ετήσια βάση μέχρι που ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα. Αυτή ήταν διπλάσια απόδοση σε σχέση με τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, αλλά η υπεραπόδοση της Ευρώπης έχει πλέον σταματήσει.

«Οι οικονομολόγοι μας εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση των δασμών κατά 25% στα αυτοκίνητα της ΕΕ, αλλά τώρα αναμένουν επίσης δασμούς 10% στις κρίσιμες εισαγωγές των ΗΠΑ από όλους τους εμπορικούς εταίρους. Συνεχίζουν να αναμένουν αύξηση των δασμών κατά 20% στα κινεζικά προϊόντα (10% από τις οποίες τέθηκαν σε ισχύ στις 4 Φεβρουαρίου) και πιστεύουν ότι οι δασμοί στο Μεξικό και τον Καναδά θα παραμείνουν στο τραπέζι. Αυτό αντιπροσωπεύει μια περιορισμένη επίπτωση στην ανάπτυξη της τάξης του -0,5% στο πραγματικό ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος. Η πρόσθετη αρνητική επίπτωση από έναν δασμό 10% στις κρίσιμες εισαγωγές είναι αμελητέα (-0,03% του ΑΕΠ). Με βάση την ευαισθησία της αύξησης των κερδών ανά μετοχή του δείκτη Stoxx 600 στο ΑΕΠ, η αύξηση των κερδών το 2025 θα πρέπει να είναι κατά 2% χαμηλότερη. Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας εκτιμούν ότι μια αύξηση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή των ΗΠΑ κατά 5% θα μείωνε την αύξηση των EPS του S&P 500 κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη φαίνονται παρόμοια, η Ευρώπη τείνει να είναι πιο ευαίσθητη στην αβεβαιότητα γύρω από τους εμπορικούς δασμούς. Οι δείκτες σε Ελβετία SMI και ο Βρετανία FTSE 100 είναι συνήθως οι λιγότερο εκτεθειμένοι, αν και ο πρώτος θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από δασμούς σε κρίσιμες εισαγωγές, καθώς τα φαρμακευτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 3,5% του ΑΕΠ της Ελβετίας», υπογραμμίζει ο οίκος σύμφωνα με το newmoney.gr

«Οι γερμανικές μετοχές έχουν σχεδόν εξίσου κακές επιδόσεις με τις γαλλικές μετοχές κατά το τελευταίο έτος, είτε εξετάζουμε τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είτε τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης, είτε ένα καλάθι γερμανικών εγχώριων μετοχών. Οι αναθεωρήσεις των κερδών είναι αρνητικές και οι οικονομολόγοι μας δεν αναμένουν ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2025 λόγω των εμπορικών εντάσεων, των υψηλών τιμών ενέργειας και του ανταγωνισμού από την Κίνα. Ωστόσο, η τοποθέτηση είναι ελαφριά, οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές σε σύγκριση με το ιστορικό και έχουν αυξηθεί οι ελπίδες λόγω των επικείμενων ομοσπονδιακών εκλογών: Οι γερμανικές εγχώριες μετοχές υπεραπέδωσαν την Ευρώπη κατά 2% τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Οι οικονομολόγοι μας είναι επιφυλακτικοί και αναμένουν περιορισμένη ώθηση στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους και την αύξηση των αμυντικών δαπανών», συνεχίζει η τράπεζα.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments