5,5 δισ. ευρώ θα κόστιζε στο κράτος επαναφορά μισθών σε δημόσιο και συνταξιούχους
![5,5 δισ. ευρώ θα κόστιζε στο κράτος επαναφορά μισθών σε δημόσιο και συνταξιούχους](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/01/oikonomia-4-768x512.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//5,5 δισ. ευρώ θα κόστιζε στο κράτος επαναφορά μισθών σε δημόσιο και συνταξιούχους
Για τους δημοσίους υπαλλήλους, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό με 1,6-1,7 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Εάν συμπεριληφθούν και αυτές, το ποσό φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Από την άλλη, η αποκατάσταση των «δώρων» στους συνταξιούχους θα κόστιζε περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση που η καταβολή περιοριζόταν μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά, το κόστος θα μειωνόταν στα 750 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων της χώρας. Το ΕΝΔΙΣΥ, όπως τονίζει στην ανακοίνωση του, “αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επιδιώκοντας να δοθεί ένα τέλος σε μια κατάφωρη αδικία. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι υποφέρουν εδώ και 13 συναπτά έτη, έχοντας απολέσει δύο συντάξεις που δικαιούνται και τους ανήκουν. Πρόκειται για παροχές που περικόπηκαν βίαια υπό το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης – μιας κρίσης για την οποία οι συνταξιούχοι δεν ευθύνονταν, αλλά πλήρωσαν πολύ ακριβά, σηκώνοντας το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής”.
Παρά τις άμεσες διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές αρχές, ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, η δικαστική προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για ανάκτηση των δώρων που κόπηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων, κινητοποίησε άμεσα το ΔΝΤ.
![](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/01/dimosio.jpg)
Στα πρώτα συμπεράσματα της τακτικής αξιολόγησης της οικονομίας, με βάση το άρθρου IV του καταστατικού του, το Ταμείο χτύπησε και το καμπανάκι για τις αυξήσεις μισθών στο δημόσιο. Τόνισε σε μια από τις παρατηρήσεις του ότι οι υπερβολικές αυξήσεις στο δημόσιο και τις συντάξεις, θα πρέπει να αποφευχθούν. Η στενή εμπλοκή του ΔΝΤ με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια των μνημονίων, έχει εμπεδώσει την πεποίθηση ότι την εισοδηματική πολιτική του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, δεν την καθορίζει μόνο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με βάση τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και τα δικαστήρια. Η εισοδηματική πολιτική μέσω δικαστηρίων, ήταν πιο συνετή κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δεν ξέρει όμως κανείς, τι θα γίνει τώρα που η Ελλάδα αφήνει σταδιακά πίσω τις συνέπειες της κρίσης και μάλιστα, έχει μια οικονομία που έχει τα τελευταία χρόνια, υπεραπόδοση στα φορολογικά έσοδα.
![](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/01/aade-xrimata.jpg)
Η καλή πορεία της οικονομίας, φαίνεται ότι επαναφέρει “κεκτημένα” συμφέροντα για το δημόσιο τομέα, τα οποία όμως το 2010, αποτελούσαν μέρος του προβλήματος που έφερε στην Ελλάδα στον εφιάλτη των μνημονίων. Η ικανοποίηση του αιτήματος για επαναφορά των δώρων στο δημόσιο, θα έχει ένα καθαρό μισθολογικό κόστος στο δημόσιο ύψους 2,5 δις ευρώ, το οποίο μαζί με τις εισφορές θα αυξηθεί στα 3 δις ευρώ. Μάλιστα, επειδή η επαναφορά θα είναι μόνιμο μέτρο, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα , όχι μόνο για φέτος ή και το επόμενο χρόνο, αλλά στο διηνεκές.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας