ΠΑΣΟΚ: Νέο κύμα εσωστρέφειας φέρνουν τα Τέμπη
Πηγή Φωτογραφίας: [375632] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε ρυθμούς συνεδρίου για τους επόμενους επτά μήνες, με τον πρόεδρό του να θέτει ως κύρια προτεραιότητα τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) περιλάμβανε έντονη κριτική προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, τόσο για πολιτικά ζητήματα όσο και για την κατάργηση οργάνων και τη διοίκηση από «κλειστές ομάδες».
Από μήνες, στην «κουίντα» του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του κόμματος που διαφωνούν με τον πρόεδρο δεν έχουν κρύψει την απογοήτευσή τους για τις πολιτικές κινήσεις της ηγεσίας σε κρίσιμα ζητήματα, καθώς και για το στυλ της προεδρίας του. Οι διαφωνίες αυτές έχουν κατά καιρούς αναδειχθεί, με τις πιο χαρακτηριστικές και έντονες να αφορούν τις συμμαχίες με αριστερές πολιτικές δυνάμεις.
Ωστόσο, υπήρχε δυσαρέσκεια σχετικά με το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ουσιαστικά καταργήσει τα κομματικά όργανα. Δημιουργήθηκε το Πολιτικό Κέντρο, στο οποίο συμμετέχουν ορισμένοι υποψήφιοι πρόεδροι και στελέχη που είναι κοντά στον Ανδρουλάκη. Το Πολιτικό Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει από την επόμενη ημέρα της επανεκλογής του, ενώ η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) συγκλήθηκε χθες για πρώτη φορά τέσσερις μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές.
Η χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο, ήταν ουσιαστικά και η τελευταία για την ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, καθώς αποφασίστηκε να μετατραπεί σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, ενώ θα ξεκινήσει και προσυνεδριακός διάλογος. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το συνέδριο θα διοργανωθεί «μέχρι το Φθινόπωρο του 2025», δηλαδή σε περίπου επτά μήνες. Μέχρι τότε, το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τα περιφερειακά συνέδριά του, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 21 Φεβρουαρίου από το Βόρειο Αιγαίο, καθώς και να πραγματοποιηθεί και η συνδιάσκεψη της Νεολαίας του για πρώτη φορά.
Αποστασιοποιήσεις από Γερουλάνο και Δούκα
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία του Χάρη Δούκα στη συνεδρίαση, καθώς το επιτελείο του είχε προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες για την ΚΠΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι δεκάδες στελέχη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που τον στήριξαν στις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο, υποδεικνύοντας την οργανωμένη ομάδα εντός του ΠΑΣΟΚ.
Ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε κριτική σε διάφορα πολιτικά ζητήματα, χωρίς όμως να είναι επιθετικός. Υποστήριξε τον στόχο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοκαθεδρία στις επόμενες εκλογές, τονίζοντας ότι το κόμμα θα πρέπει να υιοθετήσει πιο σφοδρή στάση απέναντι στη ΝΔ, ζητώντας «εδώ και τώρα εκλογές» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Επιπλέον, άφησε αιχμές για την ικανοποίηση που εξέφρασε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «αν η κυβέρνηση αποδέχεται εύκολα τις προτάσεις σου, αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύεις να βρεθείς στο ίδιο μήκος κύματος».
Κριτική άσκησε και στους χειρισμούς του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με την «προεδρολογία». «Η δική μας αυτοτελής πρόταση θα έπρεπε να είχε κατατεθεί νωρίτερα, αντί να περιμένουμε την πρόταση της ΝΔ. Έπρεπε να γίνει νωρίτερα, με στόχο την ευρύτερη συναίνεση με τα άλλα προοδευτικά κόμματα», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι υπέρ της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με σχηματισμούς που βρίσκονται αριστερά του ΠΑΣΟΚ.
Αντίθετα, ο Παύλος Γερουλάνος εξέφρασε διαφορετική άποψη σχετικά με τις συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε την αυτόνομη πορεία του κόμματος, καθώς και την ανάγκη για «αμφίπλευρη διεύρυνση στη βάση, προσεγγίζοντας προοδευτικούς ψηφοφόρους από τα αριστερά και το κέντρο, μέχρι τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο την αυτοδυναμία».
Βέλη και από Δούκα και Διαμαντοπούλου
Στο οργανωτικό πεδίο, το προεδρικό περιβάλλον δέχθηκε κριτική από κορυφαία στελέχη διαφόρων εσωκομματικών τάσεων. Ο Χάρης Δούκας, ο οποίος είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με τα οργανωτικά ζητήματα στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, τόνισε ότι «η ενότητα προϋποθέτει και τη σύνθεση απόψεων, κάτι που απαιτεί τη θεσμική και τακτική λειτουργία των κομματικών οργάνων».
Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της, υπονοώντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια κλειστή ομάδα. «Πρέπει να συμμετέχουν πολλοί, δεν μπορεί να γίνεται με δύο, τρία ή πέντε άτομα, ούτε από μια μόνο ομάδα. Τα πολλά μυαλά είναι ευλογημένα», δήλωσε η υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος. Επιπλέον, επισήμανε ότι «ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο κακός μας εαυτός» και υπογράμμισε: «Η ευθύνη ανήκει προφανώς στον πρόεδρο, αλλά εγώ ως υποψήφια θέλω να μπορώ να κοιτάω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και να απαντώ θετικά στο “όλοι μαζί” που είπαμε μετά τις εκλογές».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας