Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση για πόρισμα και προανακριτική
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Hellenic Train για Τέμπη: Αυτά μετέφερε το μοιραίο τρένο
Η κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Η τραγωδία των Τεμπών όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί και δεν έχει εξαγνιστεί από το “41%” των πρόσφατων εθνικών εκλογών, αλλά, αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου προκαλεί σοβαρούς κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Τα μαζικά συλλαλητήρια έδωσαν τη δυνατότητα στην κοινωνική οργή να εκφραστεί, ενώ ακολούθησαν σημαντικές εξελίξεις: Η κυβέρνηση προσπαθεί να “επανεκκινήσει” τις διαδικασίες μετά το αρχικό σοκ και να διαχειριστεί την ζημιά που υπέστη, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αποτυχία της να διαχειριστεί την υπόθεση από την αρχή, πιστεύοντας ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ της.
Από εδώ και στο εξής, η σειρά των γεγονότων διαμορφώνεται ως εξής: Νέα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το δυστύχημα, το οποίο η αντιπολίτευση –και όχι μόνο– χαρακτηρίζει ως “έγκλημα”. Θα ανακοινωθούν τα πορίσματα σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας, με κύριο σημείο αναφοράς το περιβόητο “παράνομο φορτίο” που θεωρείται υπεύθυνο για τη φονική έκρηξη. Παράλληλα, θα συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή και θα διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με στόχο να “πιεστεί” ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, με τη στήριξη και άλλων κομμάτων, καθώς απαιτούνται 50 υπογραφές.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται ο Χρήστος Τριαντόπουλος, λόγω της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.
Ο ίδιος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί, αλλά όχι άμεσα. Η παραίτησή του θα γίνει μόλις συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή που θα εξετάσει το πρόσωπό του, τον ρόλο του, τις ευθύνες του και τις “κινήσεις” του. Ωστόσο, αυτή η “απόφαση” δεν έγινε αποδεκτή ως “κανονική” από ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης, καθώς και από την “εσωκομματική” αντιπολίτευση της Ν.Δ.
Ο Αντώνης Σαμαράς, για παράδειγμα, εξέφρασε τον εκνευρισμό του με σαρκασμό, αναρωτώμενος πώς είναι δυνατόν να δηλώνει παραίτηση σήμερα και να παραμένει υπουργός για άλλες δεκαπέντε ημέρες. Αυτές οι καταστάσεις είναι πρωτοφανείς.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ “πανηγυρίζει” για την παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου, θεωρώντας την ως δικό του πολιτικό επίτευγμα, υποστηρίζοντας ότι η προανακριτική που κατέθεσε οδήγησε στην “παραίτηση”.
Η προανακριτική επιτροπή έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από την κυβέρνηση, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα την αποδεχθεί. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε αναστάτωση στην αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η βιασύνη για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής αυτή τη στιγμή δεν θα συμβάλει στη διαλεύκανση της “συγκάλυψης”, αλλά αντίθετα, την θεωρεί ως μια υποστηρικτική κίνηση για την κυβέρνηση. Παρόλο που την υπερψηφίζει, το κάνει με επιφυλακτικότητα, ώστε να μην δώσει την εντύπωση ότι στηρίζει την κυβέρνηση.
Επιπλέον, ανησυχούν ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα επαναλάβει την αποτυχία της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει ως “όχι την καλύτερη στιγμή της Βουλής”, αν και αυτό ειπώθηκε πολύ αργότερα. Η Ν.Δ. είχε τότε την πλειοψηφία, όπως και τώρα, οπότε η γενική αναφορά “της Βουλής” έχει σαφή αποδέκτη: τον ίδιο και το κόμμα του.
Επιστρέφοντας στο θέμα της Προανακριτικής: Εφόσον ο Χρ. Τριαντόπουλος έχει προγραμματίσει να παραιτηθεί μόλις συσταθεί η Επιτροπή, η αντιπολίτευση θεωρεί λογικό ότι αυτό μπορεί να συμπέσει με μια γενικότερη αναδιάρθρωση της υπουργικής ομάδας από τον κ. Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να “επανεκκινήσει” την κυβερνητική μηχανή, η οποία φαίνεται να έχει εξαντληθεί.
Οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο των κυβερνητικών αλλαγών είναι πρόωρες, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι ανασχηματισμοί αποτελούν ένα “δίκοπο” πολιτικό μαχαίρι για όλες τις κυβερνήσεις: Μπορεί να επιταχύνουν την πρόοδο, αλλά και να οδηγήσουν σε υποχώρηση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και μια ακόμη πρόκληση: την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της, εφόσον οι “προοδευτικές δυνάμεις” καταφέρουν να συνεννοηθούν. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα υποστούν τριήμερη πίεση, ή, αν η πρόταση μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης, οι βουλευτές του θα κληθούν να στηρίξουν μια δύσκολη κατάσταση.
Και τούτο, παρότι πάνω από την χώρα ολόκληρη πλανάται η βεβαιότητα της κοινής γνώμης περί “συγκάλυψης” των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος και των αιτιών και υπαιτίων του.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας