SPOTLIGHTS

Προ των πυλών νέα ελκυστική ρύθμιση πολλών δόσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Προ των πυλών νέα ελκυστική ρύθμιση πολλών δόσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Προ των πυλών νέα ελκυστική ρύθμιση πολλών δόσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Παράλληλα, αναβαθμίζεται η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η οποία θα προσφέρει πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές δυνατότητες αναδιάρθρωσης χρεών. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται στον μπλε φάκελο που παρέδωσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, με στόχο την άμεση υλοποίησή τους.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να στηρίξει όσους δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, παρέχοντάς τους εξατομικευμένη καθοδήγηση για την επιλογή της βέλτιστης λύσης. Παράλληλα, αναβαθμίζεται η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η οποία θα προσφέρει πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές δυνατότητες αναδιάρθρωσης χρεών. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται στον μπλε φάκελο που παρέδωσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, με στόχο την άμεση υλοποίησή τους.

Πόσοι χρωστάνε στην εφορία – Η ανάλυση των στοιχείων

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναδεικνύουν την επιδείνωση του προβλήματος, καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τον Οκτώβριο του 2024 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 108,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς στην κατηγορία των χρεών άνω των 100.000 ευρώ παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των οφειλετών. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 9.612 φορολογούμενοι οφείλουν στην Εφορία το ποσό των 83 δισ. ευρώ, με το μέσο χρέος να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ ανά άτομο. Την ίδια στιγμή, μόλις 3,6 δισ. ευρώ από το συνολικό «φέσι» βρίσκεται σε ρύθμιση, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο στοχευμένες πολιτικές στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Αλλα ενδιαφέροντα από την ανάλυση των στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είναι τα εξής:

-Το 64% των νέων οφειλών, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο έτος προέρχεται από δύο κατηγορίες φόρων: τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος. Οι φόροι στην περιουσία συνθέτουν το 7,3% του νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, με ποσό 448,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 14,2% των νέων οφειλών αφορά μη φορολογικές πληρωμές.

-Στην Εφορία χρωστούν 3.926.439 οφειλέτες, μειωμένοι κατά 86.699 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μείωση αφορά κυρίως άτομα που οφείλουν έως 500 ευρώ. Αντιθέτως, παρατηρείται αύξηση οφειλετών σε υψηλότερες κατηγορίες χρέους, με τη μεγαλύτερη αύξηση (17.816 άτομα) να καταγράφεται στην κατηγορία χρεών από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Ειδικότερα, οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν κατά 990 εκατ. ευρώ.

-Το 90,5% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές έως 10.000 ευρώ, με το συνολικό τους ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,6% των συνολικών οφειλών.

-Οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ έχουν το 0,2% των οφειλετών.

-Το 61,5% των οφειλών που αντιστοιχούν στα 66,7 δισ. ευρώ προέρχεται από νομικά πρόσωπα, ενώ οι οφειλές των φυσικών προσώπων αποτελούν το 38,5% του συνόλου, αγγίζοντας τα 41,8 δισ. ευρώ. Ανά εύρος οφειλής διαπιστώνεται ότι στις χαμηλές κατηγορίες οφειλών σχεδόν το σύνολο του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προέρχεται από τα φυσικά πρόσωπα. Ενδεικτικό είναι ότι το 98,1% των οφειλών κάτω των 50 ευρώ και το 87,7% των οφειλών κάτω των 10.000 ευρώ πηγάζει από τα φυσικά πρόσωπα.

-Οσο αυξάνεται το ύψος των οφειλών, ενισχύεται και ο ρόλος των νομικών προσώπων στη διαμόρφωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Ειδικότερα, στην κατηγορία ληξιπρόθεσμου υπολοίπου άνω του 1 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα συμμετέχουν στις οφειλές κατά 69,4%, με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Οκτωβρίου του 2024 τα 57,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.906, αποτελώντας το 61,4% του συνόλου των οφειλετών σε αυτό το εύρος οφειλής.

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ (240 – 420 δόσεις)

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών αποτελεί μία ολιστική και βιώσιμη λύση για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό αλλά ασκούν οικονομική δραστηριότητα, για τη συνολική ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τράπεζες και servicers. Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών και υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

Μέσω του Μηχανισμού οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το σύνολο των χρεών τους εξασφαλίζοντας μία αυτοματοποιημένη λύση και αποφεύγοντας τις δικαστικές διαδικασίες. Mε τις πρόσφατες βελτιωτικές παρεμβάσεις, οι οφειλέτες που εντάσσονται στον μηχανισμό επωφελούνται: • Μείωσης έως και 28% των οφειλών για το σύνολο των οφειλετών και για δάνεια που καλύπτονται από εμπράγματη ασφάλεια με βελτίωση του σχετικού αλγορίθμου. • 3% σταθερού επιτοκίου για 3 έτη για όλες τις ρυθμίσεις (Δημόσιο, τράπεζες και servicers).

Επιπρόσθετα, ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες το νέο πλαίσιο ορίζει ως αυτόματη και υποχρεωτική την αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους τους εφόσον έχει εκδοθεί η Βεβαίωση Ευάλωτου Οφειλέτη μέσω της ιστοσελίδας: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete

O δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση ενώ οι τράπεζες και οι servicers, σε περίπτωση διαφωνίας, θα πρέπει να προσφεύγουν δικαστικά (αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας) για να αμφισβητήσουν την πρόταση, εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος δεν είναι πραγματικά ευάλωτος. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/exodikastikos-mekhanismos-ruthmises-opheilon χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Όφελος ένταξης στον Μηχανισμό • Αναστολή των μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη (πχ πλειστηριασμοί και κατασχέσεις) εφόσον τηρείται η ρύθμιση. • Έκδοση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. • Ρύθμιση των δανείων που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. • Έως 240 δόσεις για αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και έως 420 δόσεις προς χρηματοπιστωτικούς φορείς. • Δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προστίμων & προσαυξήσεων. • Μερική διαγραφή χρέους ενώ αποφεύγεται η προσφυγή σε δικαστικές λύσεις. Προϋπόθεση είναι η απόδειξη πραγματικής οικονομικής αδυναμίας από την πλευρά του οφειλέτη, των συνοφειλετών καθώς και των εγγυητών. Δικαίωμα υπαγωγής στον Μηχανισμό Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με ποσό οφειλών που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες, ενήμερες ή εξυπηρετούμενες οφειλές, εάν αποδεικνύεται επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%. Επίσης, στη ρύθμιση μπορούν να περιληφθούν οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης , που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που είναι σε λύση ή εκκαθάριση ή έχουν παύσει να υφίστανται με αίτηση του τρίτου προσώπου που έχει εις ολόκληρον ευθύνη με την επιχείρηση αυτή.

Υπογραμμίζεται πως έχει αρθεί ο περιορισμός που ίσχυε στο παρελθόν για το 90% οφειλών σε έναν μόνο φορέα. Δεν επιτρέπεται η υπαγωγή: • Σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης ή αίτηση για την κήρυξή τους σε πτώχευση ή για υπαγωγή στην πτωχευτική διαδικασία του ν.3588/2007 ή αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4469/2017 ή αίτηση υπερχρεωμένων του ν.3869/2010 ή αίτηση για την προστασία της κύριας κατοικίας του ν.4605/2019. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να υπάρξει πρώτα παραίτηση από αυτές τις διαδικασίες πριν την υποβολή της ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό του ν.4738/2020. • Για εκείνους που έχουν υπαχθεί σε μία από τις ως άνω διαδικασίες ή στον ν.4307/2014 ή εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης για την υπαγωγή τους στις διαδικασίες αυτές ή δεν έχουν παρέλθει τουλάχιστον 15 μήνες από την απόφαση υπαγωγής. • Όταν δεν έχουν ακόμη παρέλθει 12 μήνες από την ολοκλήρωση προηγούμενης διαδικασίας Εξωδικαστικού Μηχανισμού. • Σε περίπτωση που ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο, ο διευθύνων σύμβουλος, διαχειριστής ή εταίρος, έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για ορισμένα αδικήματα (ιδίως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα, υπεξαίρεση, απάτη, καταδολίευση δανειστών κλπ) σε βαθμό κακουργήματος (εκτός εάν πρόκειται για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οπότε αρκεί η καταδίκη σε βαθμό πλημμελήματος). Ειδικά για τους διευθύνοντες συμβούλους, διαχειριστές, εταίρους των νομικών προσώπων πρέπει το αδίκημα να έχει τελεστεί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments