Διεθνή

Ο Ερντογάν βάζει στόχο το φεγγάρι

Ο Ερντογάν βάζει στόχο το φεγγάρι

Πηγή Φωτογραφίας: cnn // Ο Ερντογάν βάζει στόχο το φεγγάρι

Η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 2018 και το 2021 ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα δεκαετές πλάνο για το διάστημα, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη εγχώριων δορυφόρων και μια αποστολή στη Σελήνη

Ο πρώτος Τούρκος αστροναύτης, Αλπέρ Γκεζεραβτζί, έστειλε ένα πατριωτικό μήνυμα από το διάστημα: «Το μέλλον βρίσκεται στους ουρανούς», δήλωσε μέσα από έναν πύραυλο Falcon 9 κατά τη διάρκεια της 14ήμερης αποστολής του τον Ιανουάριο του 2024. Η φράση αυτή αποδίδεται συχνά στον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, και ο Γκεζεραβτζί αποτελεί πλέον το σύμβολο των διαστημικών φιλοδοξιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 2018 και το 2021 ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα δεκαετές πλάνο για το διάστημα, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη εγχώριων δορυφόρων και μια αποστολή στη Σελήνη. Μετά την επιστροφή του στη Γη, ο Γκεζεραβτζί συμμετείχε σε προεκλογική εκστρατεία στο πλευρό του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Οι κρατικές δαπάνες για διαστημική έρευνα και ανάπτυξη έχουν αυξηθεί από τα 4,7 εκατ. δολάρια το 2013 στα 140 εκατ. δολάρια το 2025, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Economist. Αν και το ποσό παραμένει μικρό, η επένδυση συνεχίζεται. Τον Δεκέμβριο, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε την κατασκευή διαστημικού κέντρου στη Σομαλία, ένα έργο που αναμένεται να κοστίσει 350 εκατ. δολάρια.

Το διάστημα αποτελεί ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας για τον Ερντογάν, αλλά συνδέεται επίσης άμεσα με τη ραγδαία ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το νέο διαστημικό κέντρο θα χρησιμοποιείται και για δοκιμές πυραύλων, καθώς η Σομαλία παρέχει ασφαλή περιοχή για εκτόξευση προς τα ανατολικά. Τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αναπτύσσει έναν πύραυλο με εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων, διπλάσια από αυτήν του υπάρχοντος πυραύλου Tayfun.

Δορυφορικά συστήματα και διεθνείς συμμαχίες

Η Τουρκία έχει ήδη ενσωματώσει τους εγχώριους δορυφόρους της στα στρατιωτικά drones της, τα οποία μπορούν να ελέγχονται από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο μέσω του δορυφόρου Turksat 5B, που εκτοξεύθηκε το 2021. Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, πρόεδρος της μεγαλύτερης τουρκικής κατασκευάστριας drones Baykar και γαμπρός του Ερντογάν, ίδρυσε το 2022 τη Fergani Space για την ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία εκτόξευσε τον FGN-100-D1, έναν δορυφόρο πλοήγησης και επικοινωνιών, έναν από τους 100 που σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο τη δημιουργία ενός δικού της παγκόσμιου συστήματος πλοήγησης για στρατιωτική χρήση.

Η Άγκυρα, μάλιστα, έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο Διεθνές Ερευνητικό Σεληνιακό Σταθμό, μια κινεζο-ρωσική πρωτοβουλία που ανταγωνίζεται το αμερικανικό πρόγραμμα Artemis. Αυτή η απόφαση μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια στους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έχει επενδύσει σημαντικά στην αμυντική βιομηχανία, φτάνοντας στο σημείο να εξετάζει φόρους στις πιστωτικές κάρτες και τις αγοραπωλησίες ακινήτων για τη χρηματοδότηση του τομέα. Ωστόσο, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη στα φιλόδοξα σχέδιά του.

Παράλληλα, ο τομέας της άμυνας δεν μένει ανεπηρέαστος από τη «διαρροή εγκεφάλων» της χώρας, καθώς πολλοί μηχανικοί μεταναστεύουν στο εξωτερικό για καλύτερες απολαβές. Ενώ ο Ερντογάν κοιτάζει προς τα αστέρια, το ταλαντούχο νεανικό εργατικό δυναμικό της Τουρκίας φαίνεται να κοιτάζει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments