Η κυβέρνηση κάνει απολογισμό της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν
![Η κυβέρνηση κάνει απολογισμό της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-2025-02-11T085904.836-768x513.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ//Η Γαλλία επαναβεβαιώνει την δέσμευσή της για την ασφάλεια της Ελλάδας - Η ανακοίνωση του Ελυζέ
Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι και διήρκεσε μία ώρα, δεν περιλάμβανε δημόσιες δηλώσεις, ωστόσο φαίνεται ότι είχε σημαντικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «τέθηκαν όλα τα ζητήματα» αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της. Η συνάντηση ήταν κατ’ ιδίαν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών δεν θα διαρρεύσει, εκτός από τα στοιχεία που οι δύο πλευρές επιθυμούσαν να δημοσιοποιήσουν.
Η φράση «τέθηκαν όλα τα ζητήματα» από την ελληνική πλευρά υποδηλώνει ότι συζητήθηκε και το θέμα των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor, για τους οποίους ενδιαφέρεται η Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα, ωστόσο η ελληνική πλευρά είναι πλήρως ενήμερη ότι η απόφαση για την εν λόγω αγοραπωλησία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη Γαλλία. Οι πύραυλοι κατασκευάζονται από ένα πολυεθνικό κονσόρτσιουμ εταιρειών, και φαίνεται ότι η θέση της Βρετανίας έχει καθοριστική σημασία στην υπόθεση αυτή.
Το πρόσφατο ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τους Meteor αποτελεί μια μικρή πτυχή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διμερών σχέσεων, όπου η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Το σύνολο αυτών των διμερών σχέσεων συζητήθηκε χθες, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες εξελίξεις που προκύπτουν από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η συνάντηση προσέφερε επίσης την ευκαιρία να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας, με τη συμφωνία ότι απαιτείται μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τα κράτη-μέλη όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Αυτή είναι, άλλωστε, μια πρόταση που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης στη δημόσια συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, υπό το νέο πρίσμα που διαμορφώνουν τα πρόσφατα δεδομένα μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Φυσικά, αναδείχθηκαν και τα ζητήματα που αφορούν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη θέση της Ευρώπης σε αυτή τη διαρκή κούρσα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη που διεξάγεται στο Παρίσι. Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ως συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Ο πρωθυπουργός είχε χθες συναντήσεις με στελέχη εταιρειών που βρίσκονται στην αιχμή της ανάπτυξης εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν σήμερα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας