Σεισμοί στη Σαντορίνη – Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας»
![Σεισμοί στη Σαντορίνη – Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας»](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-1-768x512.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Σεισμοί στη Σαντορίνη - Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας»
Με νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολίασε τον σεισμό που ταρακούνησε τις Κυκλάδες το βράδυ της Δευτέρας.
Σημειώνεται πως ο σεισμός είχε μέγεθος 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ, αν και αρχικά καταγράφηκαν δύο δονήσεις με διαφορά μόλις ενός λεπτού.
Η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση αποτελεί την ισχυρότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στις Κυκλάδες.
«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ανάρτησή του.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: 102 καταγράφηκαν στις 9 Φεβρουαρίου
Από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει εντοπίσει συνολικά στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πάνω από 12.800 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 9η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 με μεγέθη M≥4.0 και 2 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 21:05:40 (ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος Μ=5.0.
Συνεχής αποτύπωση κατολισθήσεων κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης σεισμικής ακολουθίας και επιπτώσεις τους στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον της Σαντορίνης
Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ παρακολουθεί από την αρχή της εξελισσόμενης σεισμικής ακολουθίας τα συνοδά της φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης. Οι γεωεπιστήμονες του ΕΚΠΑ έχουν συλλέξει δεδομένα και έχουν πραγματοποιήσει παρατηρήσεις, που τους επιτρέπουν να αποτυπώσουν το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι σήμερα από κατολισθητικά φαινόμενα και να ανανεώνουν τη χωρική τους κατανομή με νέα δεδομένα.
Οι θέσεις που έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις εντοπίζονται όχι μόνο στα πρανή της καλδέρας, αλλά και εκτός αυτής. Πιο συγκεκριμένα:
1. στο νότιο παράκτιο τμήμα της Σαντορίνης, εξωτερικά της καλδέρας
2. στο κεντροανατολικό τμήμα των πρανών της καλδέρας
3. στο βόρειο τμήμα της νήσου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας