Γεωπολιτικά

Μπορούν οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής να επωφεληθούν από τη δασμολογική αναταραχή του Τραμπ;

Μπορούν οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής να επωφεληθούν από τη δασμολογική αναταραχή του Τραμπ;

Πηγή Φωτογραφίας: cnn / pixabay // Μπορούν οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής να επωφεληθούν από τη δασμολογική αναταραχή του Τραμπ;

Οι αμερικανικοί δασμοί θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες στη μεταποίηση, τα μέταλλα και τον ενεργειακό τομέα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς οι χώρες αναζητούν λύσεις.

Αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του εξαπολύοντας μια δασμολογική λαίλαπα κατά των κορυφαίων εμπορικών εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι επιπτώσεις από τις οικονομικές πολιτικές του άρχισαν να δημιουργούν ευκαιρίες και προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA). 

Ο Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, κινήθηκε γρήγορα για να εισαγάγει έναν νέο δασμό 25% σε αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό, παράλληλα με μια πρόσθετη εισφορά 10% στις κινεζικές εισαγωγές, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι ενέργειές του τροφοδότησαν γρήγορα τους φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με διάφορες επιπτώσεις στην περιοχή MENA, αλλά όχι όλες κακές.

Για παράδειγμα, οι εξαγωγείς εμπορευμάτων στη MENA μπορούν ενδεχομένως να επωφεληθούν από τις αναταράξεις των δασμών. Το Reuters ανέφερε ότι οι αγοραστές μετάλλων των ΗΠΑ θα μπορούσαν να στραφούν προς τη Μέση Ανατολή, εάν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί στον Καναδά. Επιπλέον, το Bloomberg ανέφερε την ίδια ημέρα ότι οι έμποροι βλέπουν τα αμερικανικά διυλιστήρια πετρελαίου να στρέφονται προς τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή για να αντικαταστήσουν τα καναδικά και μεξικανικά αργά πετρέλαια, εάν οι απειλές των δασμών γίνουν πραγματικότητα. 

Ο Τραμπ έκλεισε αργότερα συμφωνίες με το Μεξικό και τον Καναδά για την καθυστέρηση των δασμών για 30 ημέρες, αλλά οι κινήσεις του είναι μόνο οι εναρκτήριες βολές σε εμπορικές μάχες που θα μπορούσαν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για την παγκόσμια οικονομία. Ο αμερικανικός δασμός 10% στις κινεζικές εισαγωγές τέθηκε σε ισχύ στις 4 Φεβρουαρίου, ακολουθούμενος γρήγορα από αντίποινα μέτρα από το Πεκίνο. Ο Τραμπ δήλωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι οι δασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχονται “σίγουρα”. 

Οι χώρες της MENA δεν είναι οι στόχοι των δασμών – απομονώνοντας κάπως την περιοχή από το χάος – αλλά ως υποψήφιος, ο Τραμπ έθεσε την ιδέα μιας καθολικής εισφοράς 10-20% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να συμπαρασύρει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια στο διμερές εμπόριο ΗΠΑ-ΜΕΝΑ. 

Οι περιφερειακοί παράγοντες έχουν αρχίσει να κάνουν κινήσεις για να προλάβουν πιθανές διαμάχες. Το πρώτο τηλεφώνημα του Τραμπ με ξένο ηγέτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στις 22 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ηγέτης του βασιλείου δεσμεύτηκε να επεκτείνει τις επενδύσεις και το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τρέχουσα έκθεση της MENA σε δασμολογικές επιπτώσεις επικεντρώνεται στους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς της περιοχής με την Κίνα. Από το 2022, το διμερές εμπόριο αγαθών της με την Κίνα αυξήθηκε σε 368 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 30% σε ετήσια βάση. Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο θα επιβαρύνει τους εξαγωγείς πετρελαίου του Κόλπου. Παρόλα αυτά, οι δεσμοί με την Κίνα θα μπορούσαν επίσης να τοποθετήσουν τη MENA ως πιθανό κέντρο offshoring, με μια έκθεση των Financial Times της 3ης Φεβρουαρίου να αναφέρει ότι οι κινεζικές εταιρείες αναζητούν την περιοχή για να παρακάμψουν τους δασμούς. 

Ορισμένες νέες πολιτικές των ΗΠΑ θα στοχεύσουν πιο άμεσα τις περιφερειακές οικονομίες. Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αποκαταστήσει τη “μέγιστη δυνατή πίεση” στο Ιράν για να μηδενίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του. Ο ΟΠΕΚ+ βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο, με τον Τραμπ να πιέζει το καρτέλ να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου. Παρά ταύτα, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν στη συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου να διατηρήσουν τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής έως τον Απρίλιο, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές. 

Εν μέσω αυτής της καταιγιστικής δραστηριότητας και των φόβων για τον εμπορικό πόλεμο, μερικές βασικές ιστορίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις οικονομίες της MENA.

Δυναμική των μετάλλων; 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν 5,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους προϊόντων αλουμινίου το 2024, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3,2 εκατομμυρίων τόνων από τον Καναδά, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Εμπορίου. 

Οι προσπάθειες των αγοραστών των ΗΠΑ να παρακάμψουν τους δασμούς του Τραμπ θα τοποθετήσουν τη Μέση Ανατολή και την Ινδία ως κορυφαίες εναλλακτικές λύσεις για το αλουμίνιο, όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο πηγές του κλάδου. Οι αμερικανικές εταιρείες πιθανότατα θα επιδιώξουν επίσης περισσότερο χαλκό από τη Χιλή, όπου οι παίκτες του Κόλπου έχουν αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες στη βιομηχανία χαλκού τα τελευταία χρόνια.

Στην περιοχή MENA, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν είναι σημαντικοί παραγωγοί αλουμινίου. Το 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν περίπου 692.000 μετρικούς τόνους προϊόντων αλουμινίου από χώρες του Κόλπου, με επικεφαλής τους 357.00 μετρικούς τόνους από τα ΗΑΕ. Επί του παρόντος, το αλουμίνιο των Εμιράτων υπόκειται ήδη σε δασμό 10% στις ΗΠΑ. 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, επέβαλε δασμό 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, μεταξύ άλλων και από τα ΗΑΕ το 2018. Την ημέρα πριν από την αποχώρησή του από το αξίωμα, κατάργησε συγκεκριμένα τον δασμό στο αλουμίνιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μία από τις πρώτες ενέργειες του προκατόχου του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, ήταν η επαναφορά του, το 2021. 

Παρακαμπτήριες λύσεις 

Όπως ανέφεραν οι Financial Times στις 3 Φεβρουαρίου, οι Κινέζοι κατασκευαστές δήλωσαν ότι θα επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στη Μέση Ανατολή, για να παρακάμψουν τους αμερικανικούς δασμούς.  

Το δημοσίευμα ανέδειξε τον παραγωγό κουτιών δώρων Brothersbox, ο οποίος σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος της παραγωγής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2025 για να στοχεύσει στην αγορά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κατασκευαστής υποδημάτων Teshuailong δήλωσε ότι θα αναζητήσει νέους πελάτες σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, καθώς οι επενδύσεις στο εξωτερικό απαιτούν περισσότερα κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό από αυτά που μπορεί να συγκεντρώσει η εταιρεία. Δεν είναι μόνο οι κινεζικές εταιρείες που εποφθαλμιούν την περιοχή. Το Reuters ανέφερε στις 30 Ιανουαρίου ότι η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης γρήγορης μόδας H&M εργάζεται για την περιφερειοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού πιο κοντά σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, εν μέρει για να προετοιμαστεί για τους πιθανούς δασμούς των ΗΠΑ. Το σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερες προμήθειες από την Τουρκία παράλληλα με την ανάπτυξη της βάσης προμηθευτών της στο Μαρόκο και την Αίγυπτο.

Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά το Μαρόκο, θα μπορούσε να αποδειχθεί μια μελέτη περίπτωσης για τις ευκαιρίες μεταφοράς σε εξωτερικές τοποθεσίες στη MENA. Τον Δεκέμβριο του 2024, η βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House δημοσίευσε μια ανάλυση που διερευνούσε κατά πόσον η βορειοαφρικανική χώρα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κόμβο offshoring χρησιμεύοντας ως γέφυρα προς τις δυτικές αγορές για τους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων. 

Κλειδί σε αυτή την προοπτική είναι οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου του Μαρόκου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, αν και αυτό θα μπορούσε επίσης δυνητικά να βάλει στόχο στην πλάτη της χώρας, αν η διοίκηση Τραμπ αυξήσει την πίεση στους συμμάχους με δεσμούς με την Κίνα. 

Προοπτικές για το πετρέλαιο

Εν μέσω των δασμολογικών αναταράξεων, η τιμή του αργού πετρελαίου αναφοράς Brent αυξήθηκε για λίγο στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τα 80 δολάρια ανά βαρέλι προτού κατασταλάξει και πάλι προς τα κάτω. Οι δασμοί του Τραμπ ορίστηκαν χαμηλότεροι για τις ενεργειακές εξαγωγές του Καναδά, σε ποσοστό 10% αντί του 25% που ισχύει για άλλα αγαθά.

Στις 3 Φεβρουαρίου, η καναδική επενδυτική τράπεζα TD Securities σημείωσε ότι οι μακροχρόνιοι δασμοί στο καναδικό αργό θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές, αλλά η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και η αποφασιστικότητά του να ανακτήσει μερίδιο αγοράς θα καταστήσουν δύσκολη την επιβίωση πρόσθετων εκτοξεύσεων των τιμών. 

Το κύριο ζήτημα, σημείωσαν οι αναλυτές της TD, πηγάζει από τη βαριά, ξινή ποιότητα του καναδικού αργού, η οποία καθιστά πιο δύσκολη την αντικατάστασή του. Ο ανασχεδιασμός του αμερικανικού συγκροτήματος διύλισης ώστε να διαχειρίζεται περισσότερο ελαφρύ, γλυκό σχιστολιθικό αργό είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα επιλογή, καθιστώντας ενδεχομένως αναγκαία την είσοδο των ΗΠΑ στην αγορά των μεσαίων, βαρέων ξινών ποιοτήτων της Μέσης Ανατολής, οι οποίες έχουν σήμερα μεγάλη ζήτηση στην Κίνα και την Ινδία.  

Το 2024, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ από τον Καναδά έφθασαν τον Ιούλιο σε ρεκόρ 4,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, μετά την επέκταση του καναδικού αγωγού Trans Mountain. 

Εν τω μεταξύ, οι κίνδυνοι συγκρούσεων παραμένουν ένας παράγοντας που πρέπει να παρακολουθείται στη Μέση Ανατολή εν μέσω νέων πιέσεων που ασκούνται στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. Μετά από ένα ασταθές 2024, κατά το οποίο οι ενεργειακές υποδομές στον Κόλπο και το Ισραήλ έγιναν πρωταρχικοί στόχοι επιθέσεων, τυχόν νέες πυρκαγιές θα μπορούσαν να στείλουν το αργό απότομα υψηλότερα.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments