ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δορυφορικά δεδομένα αναλύουν τις μεγάλες πηγές εκπομπών μεθανίου

Δορυφορικά δεδομένα αναλύουν τις μεγάλες πηγές εκπομπών μεθανίου

Πηγή Φωτογραφίας: freepik // Δορυφορικά δεδομένα αναλύουν τις μεγάλες πηγές εκπομπών μεθανίου

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα και μέτρησε τις εκπομπές από εκατοντάδες πιθανές πηγές μεθανίου με βάση δορυφορικά δεδομένα. Τα δεδομένα από την αποστολή Copernicus Sentinel-5P χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη και εκτίμηση των εκπομπών μεθανίου σε 217 πιθανές τοποθεσίες

Ο κατάλογος των 10 κορυφαίων παγκόσμιων περιοχών όπου φυσικές ή ανθρωπογενείς πηγές εκπέμπουν μεθάνιο σε συνεχή βάση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Atmospheric Chemistry and Physics.

H μελέτη και τα δεδομένα

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα και μέτρησε τις εκπομπές από εκατοντάδες πιθανές πηγές μεθανίου με βάση δορυφορικά δεδομένα.

Τα δεδομένα από την αποστολή Copernicus Sentinel-5P χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη και εκτίμηση των εκπομπών μεθανίου σε 217 πιθανές τοποθεσίες.

Η εργασία επικεντρώθηκε σε πηγές που εκπέμπουν μεθάνιο σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με τους «υπερ-εκπομπούς», που είναι συνήθως οι εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανθρακωρυχεία ή κακώς διαχειριζόμενες χωματερές- που απελευθερώνουν δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες μεθανίου αλλά όχι σε συνεχή βάση.

Το Sentinel-5P, που είναι το αποτέλεσμα μιας στενής συνεργασίας μεταξύ της ESA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διαστημικού Γραφείου της Ολλανδίας και της βιομηχανίας, φέρει το υπερσύγχρονο όργανο Tropomi, το οποίο χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση ιχνηλατών αερίων συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου.

Η μελέτη βασίζεται σε ένα νέο σύνολο δεδομένων συγκέντρωσης μεθανίου και έναν αλγόριθμο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης ως μέρος του ESA Climate Change Initiative Greenhouse Project, καθώς και στα έργα ESA Earth System Science Hub, Methane CAMP και SMART-CH4.

Σύμφωνα με τον Claus Zehner, διευθυντή αποστολής της ESA για το Sentinel-5P, «Ο Sentinel-5P είναι επί του παρόντος ο μόνος δορυφόρος που παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης πηγών μεθανίου σε παγκόσμια κλίμακα και σε καθημερινή βάση».

Η συγκέντρωση μεθανίου

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συγκεντρώσεις μεθανίου για την περίοδο 2018-2021. Μια τοποθεσία ταξινομήθηκε ως δυνητικός μόνιμος πομπός εάν τα επίπεδα μεθανίου ήταν σταθερά υψηλότερα από τη γύρω περιοχή.

Ένας από τους συγγραφείς της εργασίας, ο Michael Buchwitz, ανώτερος επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, εξήγησε ότι ο στόχος δεν ήταν να εντοπιστούν συγκεκριμένα μέρη, όπου το μεθάνιο απελευθερώνεται μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, ο στόχος ήταν να εντοπιστούν πηγές που εκπέμπουν σχεδόν συνεχώς κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που αναλύθηκαν. Αυτό περιλαμβάνει φυσικές πηγές όπως πετρελαίου και υγροτόπους, αλλά και μεγάλες περιοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Φυσικοί εκπομποί μεθανίου

Οι υγρότοποι είναι οι πιο σημαντικές φυσικές πηγές μεθανίου, καθώς τα μικρόβια που βρίσκονται στο έδαφος των υγροτόπων εκπέμπουν υψηλά επίπεδα αερίου. Οι δύο φυσικές πηγές που αναφέρονται στο top 10 της μελέτης είναι και οι δύο υγρότοποι: οι υγρότοποι Sudd στο νότιο Σουδάν και οι υγρότοποι Iberá στην Αργεντινή.

Οι υγρότοποι του Sudd είναι μια πολύ γνωστή πηγή μεθανίου. Αυξημένες συγκεντρώσεις μεθανίου εντοπίστηκαν στην περιοχή Sudd το 2020 και έχουν αποδοθεί σε ισχυρότερες βροχοπτώσεις και αυξημένη ροή νερού από τον Λευκό Νείλο. Η περιοχή εκτείνεται σε 500 km βόρεια προς νότο και 200 ​​km από ανατολικά προς δυτικά, καλύπτοντας περίπου 57.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αν και μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών.

Οι υγρότοποι Iberá, στην επαρχία Corrientes της Αργεντινής, έχουν περίπου το μισό μέγεθος του Sudd και είναι μια σημαντική πηγή γλυκού νερού στη Νότια Αμερική. Αναφέρεται ως η τρίτη μεγαλύτερη πιθανή

έμμονη πηγή μεθανίου στη μελέτη.

Ανθρωπογενείς πηγές

Η μελέτη εντόπισε επίσης πιθανές επίμονες εκπομπές μεθανίου που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη ανθρωπογενής πηγή ήταν από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δυτική ακτή του Τουρκμενιστάν.

Αρκετές τοποθεσίες μόνιμης εκπομπής πετρελαίου και φυσικού αερίου εντοπίστηκαν στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης Permian, που είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην Αμερική, που εκτείνεται στα σύνορα μεταξύ Τέξας και Νέου Μεξικού.

Οι 10 κορυφαίες μόνιμες πηγές εκπομπής περιελάμβαναν τρία κοιτάσματα άνθρακα στην επαρχία Shanxi στην Κίνα, καθώς και το Kuznetsk, μια από τις μεγαλύτερες περιοχές εξόρυξης άνθρακα στη Ρωσία.

Η μελέτη εξέτασε επίσης άλλες ανθρωπογενείς πηγές, οι οποίες περιλαμβάνουν χωματερές, λύματα, πεπτικά αέρια από μηρυκαστικά ζώα όπως βοοειδή, πρόβατα και κατσίκες, καθώς και κοπριά, ρύζι και ενεργειακά κτίρια.

Οι εκπομπές μεθανίου

Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα και υπάρχει φυσικά στον αέρα που αναπνέουμε. Αλλά η αυξανόμενη συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μέχρι το 1850, τα επίπεδα που καταγράφηκαν ήταν μεταξύ 680 και 790 μέρη ανά δισεκατομμύριο, ή ppb, σύμφωνα με στοιχεία από το NOAA Global Monitoring Laboratory. Την τελευταία δεκαετία, τα επίπεδα μεθανίου στην ατμόσφαιρα της Γης έχουν φτάσει σχεδόν τρεις φορές τα επίπεδα του 1850 σε περισσότερα από 1900 ppb. Οι πηγές μεθανίου υψηλών εκπομπών και επίμονων εκπομπών αποτελούν μεγάλο μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου και ο Παγκόσμιος Προϋπολογισμός Μεθανίου για το 2024 δείχνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στις ανθρωπογενείς εκπομπές μεθανίου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον χάρτη του παγκόσμιου ατμοσφαιρικού μέσου όρου μεθανίου

Το μεθάνιο έχει πιο ισχυρή θερμαντική επίδραση από το διοξείδιο του άνθρακα, αν και έχει πολύ μικρότερη διάρκεια στην ατμόσφαιρα πριν αποσυντεθεί. Σε μια χρονική κλίμακα 20 ετών, κάθε κιλό μεθανίου που εκπέμπεται έχει δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη περισσότερο από 80 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι επομένως μια σημαντική στρατηγική για την αντιμετώπιση των αιτιών της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments