Δίχως πολεοδομικό σχέδιο το 80% της επικράτειας-Ανεξέλεγκτη για δεκαετίες η αυθαίρετη δόμηση
![Δίχως πολεοδομικό σχέδιο το 80% της επικράτειας-Ανεξέλεγκτη για δεκαετίες η αυθαίρετη δόμηση](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/milos-1-768x576.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Δίχως πολεοδομικό σχέδιο το 80% της επικράτειας-Ανεξέλεγκτη για δεκαετίες η αυθαίρετη δόμηση
Η θέσπιση πολεοδομικών σχεδίων ή η αναθεώρησή τους όπου θεωρούνται πλέον παρωχημένα ξεκίνησε το 2018, ακυρώθηκε τον επόμενο χρόνο, επανεκκινήθηκε το 2020 και εντός του 2024 οι μελέτες ανατέθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) που «τρέχει» τους διαγωνισμούς τόσο για τα Τοπικά όσο και για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ – ΕΠΣ) σύμφωνα με τον ot.gr
Καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης η παράδοση των μελετών θα πρέπει να γίνει στο τέλος του έτους ωστόσο, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι, η Ελλάδα θα καταφέρει να πάρει μια εξάμηνη παράταση έως τα μέσα του 2026. Με δεδομένο όμως ότι η κύρωσή τους θα γίνει με Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ), θα πρέπει τα 227 ΤΠΣ και τα 18 ΕΠΣ να περάσουν όλα από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με ότι αυτό σημαίνει σε διαδικασίες και χρόνους σύμφωνα με τον ot.gr
Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας
Ανάμεσα στα πρώτα, για τα οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, και παρουσιάστηκαν στα τέλη του 2024, είναι τα ΕΠΣ για τις δύο περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» της πολεοδομικής αυθαιρεσίας, δηλαδή τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στα δύο νησιά να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.
Στη μεν Μύκονο ξεσηκώθηκε λόγω των περιορισμών που προτείνονται, ενώ στη Σαντορίνη πιέζει για ακόμη λιγότερη δόμηση, σε ένα νησί που περίπου το 25% αυτής είναι αυθαίρετη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους μελετητές στο πλαίσιο του ΕΠΣ. Όσο για τη Μύκονο, οι μελετητές υπολόγισαν την αυθαίρετη δόμηση στο 44% στο δήμο Μυκονίων και στο 35,4% στον δήμο Άνω Μεράς.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε χθες σε δηλώσεις του ο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έστειλε κλιμάκιο στη Σαντορίνη και «ελέγχθηκαν όλες οι αυθαιρεσίες». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «στην Ελλάδα από τον έλεγχο και τη διαπίστωση της αυθαιρεσίας έως το γκρέμισμα έχει μια νομική και δικαστική διαδικασία που κρατά ένα έτος» σύμφωνα με τον ot.gr
Όπως είπε χαρακτηριστικά, εκτός από τον έλεγχο όλων των αυθαιρέτων, «μένει να ελέγξουμε και τα νόμιμα για αυθαιρεσίες καθώς υπάρχει μια σειρά από άδειες που είχαν δοθεί νομίμως, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι εάν τις έδωσαν οι τότε πολεοδομικοί άρχοντες στα όρια του οικισμού ή πέραν των ορίων του οικισμού».
Στη Μύκονο με «τα αυθαίρετα της απληστίας», όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός, συνεχίζεται η δόμησή τους, παρότι υπάρχει αναστολή εργασιών. «Στέλνω μήνυμα. Οι μισοί από τους επιθεωρητές του υπουργείου θα εγκατασταθούν από αυτήν την εβδομάδα στη Μύκονο», σημείωσε.
Ανεξέλεγκτη για δεκαετίες η αυθαίρετη δόμηση
Άλλωστε, ένα από τα μεγαλύτερα “στοιχήματα” που έχει βάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης. Η διαχρονική ατιμωρησία όσων εμπλέκονται σε πολεοδομικές παρανομίες επιχειρείται να «χτυπηθεί» με drones, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αλλά και την παραδοσιακή μέθοδο της σύγκρισης αεροφωτογραφιών.
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια δορυφορικών εικόνων του 2011, όπως είπε ο υπουργός, ολοκληρώνεται. Παράλληλα, «τρέχει» και εκείνος για την προμήθεια των drones που θα πετούν και θα «κατασκοπεύουν» οποιαδήποτε αλλαγή υπάρξει στη δόμηση σύμφωνα με τον ot.gr
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας