Άδωνις Γεωργιάδης: Οι θεωρίες συνωμοσίας κόστισαν στην Ελλάδα 120 δις ευρώ και capital control
![Άδωνις Γεωργιάδης: Οι θεωρίες συνωμοσίας κόστισαν στην Ελλάδα 120 δις ευρώ και capital control](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/01/adonis_georgiadis___000-768x550.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//«Δεν ανέχομαι ούτε καν να ακούω ότι υπήρξε κάποιου είδους συγκάλυψης για την τραγωδία των Τεμπών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, πριν από λίγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Δεν ανέχομαι ούτε καν να ακούω ότι υπήρξε κάποιου είδους συγκάλυψης για την τραγωδία των Τεμπών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, πριν από λίγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας αρχικά για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Εύχομαι καλή θητεία στον κ. Τασούλα. Αισθάνομαι πολύ ευτυχής για την εκλογή του και υπερήφανος που τον ψήφισα».
Ερωτηθείς, εν συνεχεία, για το αν υπάρχει καθυστέρηση στην ανάκριση για τα Τέμπη, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε: «Δεν ξέρω να έχουμε καθυστερήσει κάπου. Δεν έχω υπόψη τη δικογραφία. Εμένα με ενδιαφέρουν να λειτουργούν οι θεσμοί. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκαθιστά τη δικαιοσύνη, ούτε το πεζοδρόμιο δεν πρέπει να υποκαθιστά τη δικαιοσύνη. Όλη η ανάκριση είναι υπόθεση της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη θα κρίνει αν υπάρχει καθυστέρηση. Ο πρωθυπουργός δεν υπακατέστησε τη δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός μίλησε μετά λόγου γνώσεως εκείνης της εποχής. Ως ιστορικός επιστήμων, έχω μάθει ότι όλες οι δηλώσεις και οι πράξεις των προσώπων που κρίνονται κινούνται στο πλαίσιο της στιγμής που έγιναν, όχι με την εκ των υστέρων γνώση. Ο πρωθυπουργός έδωσε μια συνέντευξη το 2023. Εκεί υπάρχει έκθεση του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής, που λέει ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο. Άρα, ο πρωθυπουργός μίλησε μετά λόγου γνώσεως εκείνης της εποχής. Αν στην πορεία προκύψει κάτι άλλο, αυτό δεν αφορά στη δήλωσε του 2023. Αυτό θα αφορά στη δήλωση του 2025. Έτσι δουλεύει η ιστορία. Την ιστορική επιστήμη, αυτό ονομάζεται ιστορικός αναχρονισμός».
Αναφερόμενος, στο έργο των εξεταστικών επιτροπών, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «τον κ. Μητσοτάκη τον θυμάμαι από βουλευτή της ΝΔ να λέει ότι γενικά οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής δεν αποδίδουν με τον τρόπο που γίνονται. Αυτή είναι η πάγια θέση του».
![](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/6462512-1.jpg)
Κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα της τηλεδιοίκησης στους σιδηροδρόμους, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «αυτό είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα, που απαντάται από την Ιστορία. Όταν ο βασιλεύς Φίλιππος Β΄ ζήτησε να επισκεφθεί τη Σπάρτη μετά το συνέδριο της Κορίνθου, έστειλε μια επιστολή όπου έλεγε ότι είναι ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ και ότι θέλει να επισκεφθεί με το στρατό του τη Σπάρτη. Στη Σπάρτη ίσχυα οι νόμοι της ιχνηλασίας. Οι έφοροι του είπαν όχι. Αυτός είπε ότι αν έρθω με το στρατός μου, δεν θα αφήσω ούτε πέτρα όρθια. Και οι έφοροι απάντησαν: Εάν. Το εάν είναι ένα ερώτημα τελείως υποθετικό.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πριν από λίγο καιρό είχαμε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στις ΗΠΑ. Σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι. Είχαν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα. Το δυστύχημα έγινε γιατί ένας ελεγκτής έφυγε νωρίτερα από τη βάρδια του. Με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα να λειτουργούν. Άρα το συμπέρασμα είναι μια υπόθεση όσον αφορά τα Τέμπη και τα συστήματα τηλεδιοίκησης. Ναι το σύστημα θα έπρεπε να λειτουργεί. Όμως η ρήση «αν λειτουργούσε το σύστημα, δεν θα γινόταν το δυστύχημα», είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Το ίδιο συνέβη με τρένα στη Γερμανία. Και στα Τέμπη δεν επιλήφθηκε μόνο η Τροχαία. Όχι δεν τα έχουμε κάνει όλα σωστά. Όμως αυτό που δεν ανέχομαι καν να ακούω είναι ότι υπάρχει κάποιου είδους συγκάλυψη. Όμως, διαβεβαιώνω ότι δεν έγινε καμιά συγκάλυψη. Αν υποτεθεί ότι κάποιος υπουργός φτάσει να δικαστεί μετά το πέρας της δεύτερης συνόδου της Βουλής, αυτό θα γίνει χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί το 2019 άλλαξε το Σύνταγμα, το άρθρο 86, και αφαίρεσε την αποσβεστική προθεσμία. Είναι λογικό λοιπόν ο πρωθυπουργός που άλλαξε το Σύνταγμα για να μην υπάρχει καμιά αποσβεστική προθεσμία, να προωθεί κάποια συγκάλυψη; Δεν μπορούν να στέκουν και τα δύο».
Τέλος, σχετικά με το πώς εξηγείται ότι το 80% των Ελλήνων πιστεύει πως υπάρχει συγκάλυψη για τα Τέμπη, ο Ά. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως αυτό συνέβη «γιατί ένα από τη σωρεία λαθών που κάναμε είναι καθαρά επικοινωνιακό. Κανένας από το 80% των Ελλήνων δεν ξέρει ότι ο Μητσοτάκης άλλαξε το Σύνταγμα το 2019, άλλαξε το άρθρο 86. Αν η κυβέρνηση είχε βίντεο, θα είχε μεγάλο κέρδος να τα παρουσιάσει από την αρχή, στην αφετηρία αυτής της ιστορίας περί δήθεν μπαζώματος. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με τη δικογραφία. Το ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Στέφανος Χίος έχουν καταφέρει τη θεωρία τους περί συγκάλυψης και μπαζώματος να την κάνουν κεντρικό πολιτικό ζήτημα, που υποστηρίζει στη Βουλή ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι που με προσπερνά. Αν πούμε ότι ο Μητσοτάκης είναι ο ίδιος λαθρέμπορος ή ότι θέλει να συγκαλύψει λαθρέμπορο και διέταξε το μπάζωμα, αυτό δεν υπακούει στη λογική. Είναι παράλογο αυτό.
Ακόμη, θεωρώ ότι, αν και πολύ σπάνιο, είναι πολύ εντυπωσιακό αυτό που έκανε χθες η πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Όχι για αυτά που είπε, αλλά γιατί πάμε σε μια περίοδο γενικής απαξίωσης των θεσμών. Μιλώ για τη υπεράσπιση του κύρους και της ελευθερίας των δικαστών. Αν αρχίσει η γενικευμένη αμφισβήτηση των θεσμών, στη χώρα δεν θα μείνει όρθιο τίποτα. Και η χώρα μας αυτά τα έζησε την περίοδο 2010 – 2015 και μας κόστισαν 100 δις ευρώ εκατομμύρια και capital control», είπε κλείνοντας ο υπουργός Υγείας.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας