Πολιτική

Η ακτινογραφία της ανάδειξης Τασούλα στην Προεδρία

Η ακτινογραφία της ανάδειξης Τασούλα στην Προεδρία

Πηγή Φωτογραφίας: [374947] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο κ. Τασούλας εξελέγη με 160 ψήφους, προερχόμενες από την κυβερνητική πλειοψηφία και 4 ανεξάρτητους βουλευτές

Η εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα ως 9ου Προέδρου της Δημοκρατίας παρουσίασε τουλάχιστον δύο σημαντικές ιδιαιτερότητες. Ο κ. Τασούλας είναι ο πρώτος που εκλέγεται μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, και είναι επίσης ο πρώτος που κατείχε ήδη θεσμικό αξίωμα πριν προταθεί για αυτήν την ανώτατη πολιτειακή θέση. Υπάρχει και μια τρίτη ιδιαιτερότητα, η οποία προκύπτει από τις δύο προηγούμενες.

Ο κ. Τασούλας εξελέγη με 160 ψήφους, που προήλθαν από την κυβερνητική πλειοψηφία και 4 ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ η αντιπολίτευση όχι μόνο πρότεινε άλλον υποψήφιο, αλλά και αποδοκίμασε την κυβερνητική πρόταση, συνδέοντάς την άμεσα με τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως η τραγωδία των Τεμπών και οι πολιτικές της συνέπειες.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου, επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας μέσω των δηλώσεών του, αναφέροντας ότι πρόκειται για «κορυφαία τιμή αλλά και βαριά ευθύνη». Υπογράμμισε ότι οι αδυναμίες της πολιτικής μπορούν να ξεπεραστούν «μόνο με εθνική προσπάθεια και κοινωνική συνοχή». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του, πιθανώς έμμεση, στο κλίμα των ημερών, όπου τόνισε ότι «η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν αξιώσεις για εθνική ασφάλεια, προκοπή και πολιτική προστασία, καθώς και δικαιοσύνη, όπως παρατηρούμε εκδηλωτικά και δικαιολογημένα σήμερα». Αυτές οι αξιώσεις ανατίθενται στα πολιτικά κόμματα που αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση με βάση την αρχή της πλειοψηφίας.

Η αποτελεσματικότητα των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται από το πλαίσιο και την πολιτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διεξάγονται οι διαδικασίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, αναφέρθηκε με σαφήνεια στο πολιτικό κλίμα της εποχής, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει άμεσα στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εκλογή ως «μια θεσμική νίκη του πολιτεύματος», υπογραμμίζοντας την ατυχία των προσπαθειών ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς.

Για πρώτη φορά, η εκλογή ενός νέου Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται σε ένα τέτοιο πολιτικό κλίμα, και ίσως είναι η πρώτη φορά που το πρόσωπο που επιλέγεται δέχεται κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στην «ημέρα που διακόπηκε μία από τις ελάχιστες παραδόσεις συναίνεσης του πολιτικού μας συστήματος» και χαρακτηρίζει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με μόλις 160 ψήφους ως «ένα λυπηρό πισωγύρισμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του προέδρου του, αναφέρθηκε σε προσβολή του θεσμού και σε «απονομιμοποίηση της κυβέρνησης», επαναλαμβάνοντας την αίτηση για άμεση κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Σε παρόμοιο πνεύμα, οι δηλώσεις του Αλέξη Χαρίτση – ο οποίος αποφάσισε την αποχή της Νέας Αριστεράς, αφαιρώντας έτσι τη δεύτερη θέση από την υποψήφια της Κουμουνδούρου, Λούκα Κατσέλη – καθώς και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αποχώρησε με τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, εκφράζοντας στην ολομέλεια την αντίθεσή της στη συγκάλυψη.

Η έντονη πόλωση που παρατηρήθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας αναμένεται να συνεχιστεί. Στις επόμενες ημέρες θα προγραμματιστεί συνεδρίαση της ολομέλειας για να συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα εστιάσει στον Χρήστο Τριαντόπουλο και τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος τις ημέρες που ακολούθησαν την τραγωδία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να υποστηρίξουν την πρόταση, στηριζόμενοι στη φράση «όλα στο φως» και στην καθιερωμένη αναφορά στις έρευνες και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει τα αίτια και τους υπεύθυνους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο της πλήρους αντιπολίτευσης, η οποία έχει ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή και έχει προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Λαμβάνοντας υπόψη τους «αστερίσκους» του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική – αν και το στηρίζει από την αρχή – καθώς και τις διαφορετικές απόψεις των δύο κομμάτων σχετικά με τον κατάλληλο χρόνο για την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «ενότητα» στην ρητορική της αντιπολίτευσης, η οποία θα καταγραφεί.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments