Οι πύραυλοι Meteor διχάζουν Ελλάδα και Τουρκία
![Οι πύραυλοι Meteor διχάζουν Ελλάδα και Τουρκία](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-2025-02-13T154023.405-768x512.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ταυτόχρονα, μια σειρά από δημοσιεύματα στην Τουρκία επιδεινώνουν την κατάσταση, αναφέροντας «τρικλοποδιές» από την Αθήνα σχετικά με την προμήθεια των ευρωπαϊκών πυραύλων Meteor.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ωστόσο, προτιμούν να μην σχολιάσουν την ουσία των αναφορών που προέρχονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, τονίζοντας πάντως ότι «όσο παραμένει άλυτο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και του καθορισμού της ΑΟΖ, θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα με την Τουρκία».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν εξετάζει με την Τουρκία ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία. Ωστόσο, παρατήρησαν ότι το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών αντικατοπτρίζεται στον περιορισμένο αριθμό των τουρκικών παραβιάσεων τους τελευταίους μήνες, σε αντίθεση με τις τουλάχιστον 7.000 καταγεγραμμένες ετήσιες παραβιάσεις μέχρι το 2022. Επιπλέον, σημείωσαν ότι οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία είναι σήμερα μηδενικές.
Διπλωματικοί αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα αναγκάσει τις ηγεσίες των δύο χωρών να επαναξιολογήσουν πολλές πτυχές της εξωτερικής τους πολιτικής, καθώς οι επόμενοι μήνες θα εξαρτηθούν από τις νέες συμμαχίες που θα διαμορφωθούν, όχι μόνο με την Ουάσιγκτον, αλλά και με πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες.
Αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την οποία η Άγκυρα δεν υποδέχθηκε θετικά, με τον εγχώριο Τύπο να αναφέρεται ανοιχτά σε προκλητικές ενέργειες.
Επιπλέον, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Nefes αναφέρει ανησυχητικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω της επικείμενης άσκησης του NATO και του αιτήματος της Ελλάδας για άδεια πτήσης των αεροσκαφών από τις συμμετέχουσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Ταυτόχρονα, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις δηλώσεις μελών της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση ζητήματα που είχαν αποτελέσει μέρος της αναθεωρητικής ατζέντας του Ταγίπ Ερντογάν στο πρόσφατο παρελθόν.
Για παράδειγμα, ο υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «κλείνει τα σχολεία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», προτείνοντας ξανά να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη των σχολείων «η Γεωγραφία της Καρδιάς μας, από την Παλαιστίνη μέχρι την Κεντρική Ασία, από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο».
Οι επισημάνσεις του Νίκου Δένδια
Ως έμμεση αντίκρουση στις προκλητικές δηλώσεις που προηγήθηκαν, ερμηνεύονται οι τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την κεντρική του ομιλία στο 6ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον, με θέμα: «Ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο».
Ο Νίκος Δένδιας, αν και δεν αναφέρθηκε άμεσα στην Τουρκία, περιέγραψε τη γειτονική χώρα ως ένα κράτος που δεν θεωρεί υποχρεωτικό να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, διατηρώντας παράλληλα στενές σχέσεις μαζί της.
Επιπλέον, ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της άμυνας και της περιφερειακής σταθερότητας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει σαφή στάση: σεβασμός στους διεθνείς κανόνες και στο απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας».
Ο υπουργός Άμυνας έκανε ειδική αναφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε «εξαιρετική τόσο κατά την πρώτη προεδρία του Τραμπ όσο και κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν». Εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ, έχοντας αυτή την εικόνα, είναι πλέον σε θέση να επιλέξουν τους συμμάχους με τους οποίους θα συνεργαστούν για τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας