SPOTLIGHTS

Τα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως έχουν υπερτριπλασιαστεί-Διχασμός της ιατρικής κοινότητας

Τα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως έχουν υπερτριπλασιαστεί-Διχασμός της ιατρικής κοινότητας
Σε αυτό το φόντο, μια νέα γενιά φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως πια από τους ενηλίκους για μείωση του βάρους – ενέσιμων και μη – πυροδοτεί διαμάχη μεταξύ ειδικών και επιστημόνων για τους ενδεδειγμένους τρόπους καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας. Από τη μια πλευρά, επισημαίνουν οι «FT»

Σε ρεπορτάζ των «Financial Times» και βάσει των στοιχείων του NCD-RisC – ενός δικτύου επιστημόνων υγείας σε όλο τον κόσμο, που καταγράφει τους κινδύνους για τις μεταδοτικές ασθένειες – η Ελλάδα φιγουράρει ενδεικτικά πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τρίτη παγκοσμίως σε σχετικό γράφημα για τις ηλικίες 5-19 ετών, σε «επιλεγμένες χώρες με υψηλό εισόδημα». Πολυπαραγοντικό, το πρόβλημα είναι υγειονομικό, ηθικό, αλλά και οικονομικό.

Σε αυτό το φόντο, μια νέα γενιά φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως πια από τους ενηλίκους για μείωση του βάρους – ενέσιμων και μη – πυροδοτεί διαμάχη μεταξύ ειδικών και επιστημόνων για τους ενδεδειγμένους τρόπους καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας. Από τη μια πλευρά, επισημαίνουν οι «FT», βρίσκονται επιστήμονες και γιατροί, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, που τάσσονται υπέρ της συνταγογράφησης φαρμάκων σε ανηλίκους – όπως του ενέσιμου Ozempic, που περιέχει τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, η οποία κανονικά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 – σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, προκειμένου να σταματήσει εν τη γενέσει της η παχυσαρκία. Από την άλλη είναι γιατροί και ερευνητές που εκφράζουν ανησυχίες για την επίδραση των εν λόγω φαρμάκων σε παιδιά και εφήβους, βραχυπρόθεσμα στη σωματική ανάπτυξή τους και μακροπρόθεσμα στην ίδια την υγεία τους.

Στον προβληματισμό προστίθεται επίσης ένα οικονομικό και ηθικό ερώτημα: είναι σωστό να στηριζόμαστε στη φαρμακευτική βιομηχανία για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που έχει τις «ρίζες» του σε μια άλλη ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία, αυτή του φθηνού γρήγορου φαγητού;

Κατά τον Ναβίντ Σατάρ, καθηγητή Καρδιομεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η παχυσαρκία αποτελεί αναμφίβολα  «καταστροφή» για τη σωματική και ψυχική υγεία ενός παιδιού. Κατά συνέπεια, κρίνει ότι τα οφέλη αυτών των φαρμάκων πιθανώς υπερτερούν των κινδύνων. Οπως ισχύει με τους παχύσαρκους ενηλίκους, τα υπέρβαρα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, καρδιακά και ηπατικά προβλήματα. Οσο νωρίτερα αναπτυχθούν αυτές οι ασθένειες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις. Και δη στο προσδόκιμο ζωής. Ομως «δεν έχω απάντηση», λέει στους «FT», στο ερώτημα εάν η «ιατρικοποίηση στα πολύ μικρά παιδιά» – ήτοι η επέκταση της ρυθμιστικής ιατρικής παρέμβασης – αποτελεί κατάλληλη λύση. «Η ιδέα της έναρξης λήψης αυτών των φαρμάκων σε εξάχρονα παιδιά είναι κάτι στο οποίο πραγματικά θα πατούσα πόδι», υπογραμμίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Νταν Κούπερ.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments