Διεθνή

Ώρα Ουκρανίας στο Μόναχο – Πρώτη συνάντηση Ζελένσκι με τη νέα αμερικανική ηγεσία

Ώρα Ουκρανίας στο Μόναχο – Πρώτη συνάντηση Ζελένσκι με τη νέα αμερικανική ηγεσία

Πηγή Φωτογραφίας: France 24, Zelenski

Η διεθνής κοινότητα εστιάζει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου οι Ζελένσκι και Βανς θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση.

Η διεθνής κοινότητα στρέφει σήμερα την προσοχή της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα παραστεί στην εκδήλωση και θα έχει για πρώτη φορά συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος κατά την προεδρία του Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει σφοδρές αντιρρήσεις σχετικά με την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να ακούσει από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, σύμφωνα με τον Τζέρεμι Μπόουεν του BBC, ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε δυσχερή θέση και πρέπει να προετοιμαστεί για το μέλλον. Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα υπογραμμίσει ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τον πόλεμο, εφόσον λάβει την κατάλληλη υποστήριξη από την Ουάσινγκτον.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την αμηχανία και την ανησυχία της. Μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. «Η προτεραιότητά μας τώρα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας και η παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Όπως επισήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος την προηγούμενη εβδομάδα σε δηλώσεις του στον Guardian, «οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορούν να θεωρηθούν πραγματικές εγγυήσεις».

Η κατάσταση για την Ευρώπη, χωρίς την Ουάσιγκτον ως εγγυητή της ευρωπαϊκής ασφάλειας, είναι σίγουρα δύσκολη. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για την άμυνά τους, καθώς και για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ειδικοί και αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό θα τις αναγκάσει να αναγνωρίσουν την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις στρατιωτικές τους υποσχέσεις και τις πραγματικές τους ικανότητες. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg, το σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αναμένεται να κοστίσει στους Ευρωπαίους περίπου τρία τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ το CNN αναφέρει ότι «ο αμερικανικός αιώνας στην Ευρώπη έχει τελειώσει».

Αυτή τη στιγμή, ο πρώην απομονωμένος στη διεθνή σκηνή πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει απευθείας με την Ουάσιγκτον για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Αυτή η συνάντηση του δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί τα ζητήματα που τον ενδιαφέρουν πραγματικά: την αποδοχή από το Κίεβο των εδαφών που έχει καταλάβει η Μόσχα και την αποφυγή ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ήδη, η Ουάσιγκτον φαίνεται να μην αντιτίθεται σε αυτές τις προτάσεις. Θεωρεί ότι είναι αδύνατη η επιστροφή των εδαφών στην Ουκρανία στα σύνορα του 2014 και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Κίεβο να επανακαταλάβει ίσως ένα μέρος των εδαφών που ελέγχει η Μόσχα εδώ και τρία χρόνια, ενώ δηλώνει ότι η ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν είναι ρεαλιστική.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την επιστροφή των εδαφών που ελέγχονται από τους Ρώσους και την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που θα προκύψει από συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου και προειδοποιεί όλους να μην εμπιστεύονται τον Πούτιν όταν λέει ότι είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments