Ελλάδα

Συνολάκης: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Συνολάκης: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (αρχείου) // Συνολάκης: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μια μικρή ηφαιστειακή έκρηξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο αποτελεί το λιγότερο πιθανό σενάριο. Είναι δε παρήγορο, όπως είπε, ότι «συνήθως τα ηφαίστεια δίνουν προειδοποίηση»

«Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι όλων των κατασκευών» τόνισε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης την Πέμπτη, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα σενάρια που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης. «Οι έλεγχοι δεν πρέπει να γίνουν μόνο στη Σαντορίνη, αλλά και στα γειτονικά νησιά, γιατί άμα γίνει ένα σεισμός δεν ξέρουμε πού θα είναι οι μεγαλύτερες επιταχύνσεις» προσέθεσε, σχολιάζοντας τις αναφορές περί μεγάλης οικιστικής πυκνότητας στο εμβληματικό νησί. Παράλληλα, ο κ. Συνολάκης ενημέρωσε τους βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για τρία δυνατά σενάρια σε σχέση με την εξέλιξη του φαινομένου στις Κυκλάδες: Το πρώτο σενάριο είναι «η σεισμική δραστηριότητα να μειωθεί σταδιακά, όπως είχε γίνει το 2011-12, και να μη γίνει τίποτα. Προφανώς είναι το σενάριο που όλοι θέλουμε να δούμε».

Το δεύτερο σενάριο είναι «η σεισμικότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κύριο σεισμό». Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε ο κ. Συνολάκης, «κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ένα τσουνάμι και θα πρέπει να υπολογίσουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος». Οπως παρατήρησε, το 1956 το τσουνάμι δεν είχε σκοτώσει κανέναν στην Ελλάδα, διότι ήταν έξι το πρωί και ο κόσμος δεν βρισκόταν κοντά στη θάλασσα: «Ηταν τελείως διαφορετική η Ελλάδα. Φανταστείτε τώρα, να γίνει κάποια στιγμή (τσουνάμι) που θα έχουμε κόσμο στις παραλίες».

Προειδοποίησε, δε, ότι όπως έχουμε δει σε πολλά μέρη του κόσμου, ακόμα και σε πολύ μικρά τσουνάμι, υπάρχουν στροβιλισμοί που δημιουργούνται στα λιμάνια και αυτό θα είναι ένα πρόβλημα για τη ναυσιπλοΐα. «Ας ελπίσουμε ότι το 112 αυτό το ζήτημα θα μπορέσει να το χειριστεί και να δώσει μια έγκαιρη προειδοποίηση». Το τρίτο σενάριο είναι η είσοδος μάγματος, η οποία είτε θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου είτε στη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου «ηφαιστειακού κώνου».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι «όλα τα ηφαίστεια από κάπου ξεκινάνε. Ολος ο ηφαιστειακός χώρος μεταξύ της Ιου, της Αμοργού, της Ανάφης και της Σαντορίνης έχει αρκετούς παλιούς κώνους ηφαιστείων. Υπάρχει ένας “ασκός” που είναι γεμάτος με μάγμα και τροφοδοτεί με φλέβες-μικρούς σωλήνες, οι οποίοι φτάνουν στην επιφάνεια». Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, «αλλά επειδή ακριβώς έχουμε τόσο έντονη σεισμικότητα σε ένα σημείο, θυμίζει πάρα πολύ τι έγινε στο νησί του Μαγιότ το 2018, όπου σε μερικούς μήνες δημιουργήθηκε ένα καινούριο υποθαλάσσιο ηφαίστειο και είχε μια υποθαλάσσια έκρηξη».

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, ένα «παρήγορο» σημείο στην περίπτωση του τρίτου σεναρίου είναι ότι «συνήθως τα ηφαίστεια δίνουν προειδοποίηση. Αυξάνεται η σεισμικότητα προτού υπάρξει κάποια έκρηξη, οπότε φαντάζεται κανείς ότι θα έχουμε καιρό να το αντιμετωπίσουμε». Ο καθηγητής έκανε, τέλος, ιδιαίτερη αναφορά στις βλάβες που μπορεί να επιφέρουν τυχόν πλημμύρες, ιδίως σε παλιά σπίτια που είναι κτισμένα με «άψητα τούβλα». «Οταν αρχίζει και ανεβαίνει η πλημμύρα, και κρατήσει περίπου πάνω από δύο ημέρες, το σπίτι αρχίζει να λιώνει. Αυτό το θέμα πρέπει να αναδειχθεί.

Πρέπει να δούμε ποια σπίτια είναι φτιαγμένα με αυτόν τον τρόπο (…), διότι κινδυνεύουν οι άνθρωποι» είπε ο κ. Συνολάκης. 

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments