Το αμερικανικό Κογκρέσο θα «επανεξετάσει» τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35
![Το αμερικανικό Κογκρέσο θα «επανεξετάσει» τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot-2025-02-14-113820-768x459.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: AF.Mil // Το αμερικανικό Κογκρέσο θα «επανεξετάσει» τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35
Η έκθεση, με τίτλο «F-35 Lightning II: Background and Issues for Congress», η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2024, περιγράφει λεπτομερώς τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους νομοθέτες να επανεξετάσουν το καθεστώς της Τουρκίας στο πρόγραμμα. Η ανάλυση επισημαίνει τον αρχικό ρόλο της Τουρκίας ως ένας από τους οκτώ διεθνείς εταίρους στο πρόγραμμα F-35 και τις οικονομικές συνεισφορές της στο πρόγραμμα πριν από την απομάκρυνσή της το 2019.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μετά την απόκτηση από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, υποστηρίζοντας ότι το ραντάρ του συστήματος θα μπορούσε να εκθέσει τη stealth τεχνολογία του F-35 στη Μόσχα.
Το έγγραφο της CRS σημειώνει ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας ήταν μέρος ευρύτερων αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων. Ωστόσο, αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη έγκριση της Ουάσινγκτον για την πώληση F-16 στην Τουρκία, μια απόφαση που ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ως άνοιγμα για περαιτέρω αμυντική συνεργασία.
![](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot-2025-02-14-113909.jpg)
Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία ήταν προηγουμένως εταίρος «επιπέδου ΙΙΙ» στο πρόγραμμα, με συνεισφορές που κυμαίνονταν από 125 έως 175 εκατομμύρια δολάρια. Πριν από την απομάκρυνσή της, η Άγκυρα προβλεπόταν να διαδραματίσει ρόλο στη συντήρηση και επισκευή των κινητήρων των F-35. Η έκθεση δεν διατυπώνει συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής, αλλά αναφέρει ότι «το Κογκρέσο θα μπορούσε να επανεξετάσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα».
Τα ευρήματα της CRS έρχονται εν μέσω συνεχούς ελέγχου του προγράμματος F-35, το οποίο έχει αντιμετωπίσει υπερβάσεις κόστους, καθυστερήσεις στην παραγωγή και τεχνικά ζητήματα. Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο αμυντικός εργολάβος Lockheed Martin συμφώνησε πρόσφατα να καταβάλει σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς για ελαττωματική τιμολόγηση που σχετίζεται με τις συμβάσεις του F-35. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την εταιρεία ότι δεν γνωστοποίησε ακριβή στοιχεία κόστους, με αποτέλεσμα να διογκωθούν οι αναθέσεις συμβάσεων του Πενταγώνου μεταξύ 2013 και 2015.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας