Φορολογικές δηλώσεις 2025: Όλες οι αλλαγές στα έντυπα Ε3 και Ν
![Φορολογικές δηλώσεις 2025: Όλες οι αλλαγές στα έντυπα Ε3 και Ν](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/01/accountant-calculating-profit-with-financial-analysis-graphs-1-768x513.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Φορολογικές δηλώσεις 2025: Όλες οι αλλαγές στα έντυπα Ε3 και Ν
Σημαντικές αλλαγές και επικαιροποιήσεις φέρνουν τα έντυπα Ε3 και Ν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, που αφορούν επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι βασικές αλλαγές στο έντυπο Ε3 του 2024 περιλαμβάνουν την προσθήκη νέων ενισχύσεων για γεωργούς, την εισαγωγή αφορολόγητων ενισχύσεων για πληγείσες περιοχές και επιχειρήσεις, καθώς και τη φοροαπαλλαγή φιλοδωρημάτων έως 300 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες.
Παράλληλα, αφαιρέθηκαν και προστέθηκαν κωδικοί αφορολόγητων εσόδων, προσαρμόζοντας το φορολογικό πλαίσιο στις νέες συνθήκες. Το νέο έντυπο Ν αντικατοπτρίζει τις φορολογικές αλλαγές, με έμφαση στην εισαγωγή του ψηφιακού τέλους στα ενοίκια , σύμφωνα με το newmoney και τον Στέλιο Κραλόγλου
Ειδικότερα:
Εντυπο Ε3: Οι βασικές για διαφημίσεις φιλοδωρήματα και ενισχύσεις
Νέα δεδομένα για τις αγροτικές ενισχύσεις στον Πίνακα Γ2
Για τους αγρότες, στον κωδικό 083 του Πίνακα Γ2 προστέθηκε η αναφορά στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1965 της Επιτροπής, βάσει του οποίου δόθηκαν πρόσθετες ενισχύσεις και αποζημιώσεις. Οι αλλαγές αυτές επιτρέπουν τη δήλωση των νέων ενισχύσεων για το 2024, οι οποίες δεν υπόκεινται σε φορολόγηση.
Κατάργηση της προσαυξημένης έκπτωσης για διαφημιστικές δαπάνες στον Πίνακα ΣΤ
Επιχειρήσεις που επωφελούνταν από την προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικών δαπανών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αναφορά στο άρθρο 22Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) έχει αφαιρεθεί από τον κωδικό 150 του Πίνακα ΣΤ. Αυτό σημαίνει ότι από το 2024 δεν ισχύει πλέον το κίνητρο αυξημένης έκπτωσης για διαφημιστικά έξοδα, επιβαρύνοντας ενδεχομένως το κόστος προβολής των επιχειρήσεων. Παράλληλα, αφαιρέθηκε και ο υπο-κωδικός 003 που αφορούσε τη συγκεκριμένη έκπτωση.
Ανατροπές στα αφορολόγητα έσοδα του Πίνακα ΣΤ (Κωδικός 144)
Ο Πίνακας ΣΤ, που αφορά αφορολόγητα έσοδα, περιλαμβάνει πλέον σημαντικές αλλαγές, επηρεάζοντας ιδιοκτήτες ακινήτων, πληγέντες περιοχών, επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε πλατφόρμες διανομής.
Καταργήσεις κωδικών: Οι κωδικοί 016, 017, 018, 023 και 030 που σχετίζονταν με παλαιότερες απαλλαγές αφορολόγητων εσόδων αφαιρέθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι εισοδήματα που ενδεχομένως καλύπτονταν από αυτές τις κατηγορίες πλέον υπόκεινται σε φορολόγηση.
Νέες προσθήκες κωδικών:
2. Κωδικός 036 – Ενισχύσεις για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία “Daniel” στη Θεσσαλία (σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 5111/2024). Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται τις αποζημιώσεις αυτές δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά για τα ποσά που θα λάβουν.
Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Αλλαγές φέρνει το νέο έντυπο Ν για το φορολογικό έτος 2024, επηρεάζοντας ιδιοκτήτες ακινήτων, φορολογούμενους που εκμισθώνουν ακίνητα.
Στον πίνακα της εκκαθάρισης φόρου, προστέθηκε ο κωδικός 990, ο οποίος αφορά το ψηφιακό τέλος συναλλαγής στο ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2024, τα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων θα επιβαρύνονται με επιπλέον ψηφιακό τέλος συναλλαγής. Ο φόρος αυτός επηρεάζει ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν επαγγελματικούς και οικιστικούς χώρους, προσθέτοντας ένα νέο φορολογικό βάρος που πρέπει να δηλώνεται ξεχωριστά.
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές εντοπίζεται στη σελίδα 7, στον πίνακα 3Α4, όπου προστέθηκαν οι κωδικοί 208 και 214. Ο κωδικός 208 αφορά τη δαπάνη ενοικίου που από 1η Δεκεμβρίου 2024 υπάγεται στο ψηφιακό τέλος συναλλαγής, γεγονός που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταγράφουν ξεχωριστά τις μισθώσεις τους για την περίοδο 1.1.2024 – 30.11.2024 και για τον Δεκέμβριο 2024. Ο κωδικός 214 αφορά τα ενοίκια που καταβάλλονται σε Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, όπου το ψηφιακό τέλος συναλλαγής θα αποδίδεται από τον μισθωτή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας