Άδωνις Γεωργιάδης:Στις αρχές Απριλίου θα έχουμε πλήρη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον για πρώτη φορά στη χώρα μας
![Άδωνις Γεωργιάδης:Στις αρχές Απριλίου θα έχουμε πλήρη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον για πρώτη φορά στη χώρα μας](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/01/georgiadis-adonis-1-1-768x431-1.jpg)
«Με το ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού μηδενίζουμε το χρόνο αναμονής στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ», ανέφερε πριν από λίγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε πρωινή παρέμβασή του, και απαντώντας σε ερώτημα για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που εκτελούν συνταγές σε μηνιαία, όχι πλέον τρίμηνη βάση, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «η συνταγή είναι πράγματι δίμηνη, όχι μηνιαία. Αυτό γίνεται για να γίνεται καλύτερος έλεγχος στη διακίνηση των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. Τα φάρμακα αυτά είναι αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με την τρίμηνη διακίνηση φαρμάκων η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θεώρησε ότι χάνει σημαντικά ποσά».
Αναφερόμενος, εν συνεχεία, στο κρίσιμο ζήτημα της διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον, ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι «στις αρχές Απριλίου θα έχουμε διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον. Κατά το παρελθόν υπήρξαν πιλοτικά προγράμματα για ορισμένες ασθένειες, όπως είναι, λόγου χάριν, η σκλήρυνση κατά πλάκας. Πλέον, όμως, θα έχουμε σε τρεις μήνες διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον. Ο ασθενής θα μπορεί να δηλώνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τη διεύθυνση του σπιτιού του και τα φάρμακα θα πηγαίνουν στο σπίτι του.
Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά το χρόνο και την ποιότητα αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Έχουμε μεταφέρει φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης σε άλλα φαρμακεία και έτσι, έχουμε μειώσει την καθυστέρηση. Δεν είμαστε ακόμη εκεί όπου θα θέλαμε, αλλά σίγουρα είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν πριν».
![](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/01/adonis__5_.jpg)
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, «υπάρχει πλέον ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής μπορεί να κλείσει ηλεκτρονικά ραντεβού σε οποιοδήποτε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ επιθυμεί. Με το ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού, ο ασθενής δε χρειάζεται να περιμένει καθόλου. Η αναμονή που δίνει είναι το maximum 15’».
Αναφορικά με το κόστος των εξετάσεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «έχουμε βάλει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα συμμετοχή ένα ευρώ στην αιμοληψία και τρία ευρώ στις απεικονιστικές. Είναι ένα από τα μέτρα περιορισμού του πολύ μεγάλου clawback στα διαγνωστικά κέντρα. Γενικότερα, το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων στην Ελλάδα είναι με διαφορά το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμιά άλλη χώρα, η οποία να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες σε αυτές τις τιμές. Για μαγνητική τομογραφία στη Νέα Υόρκη χρειάζονται 2.500 ευρώ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι θέλουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αλλά δεν μπορεί να είναι και εντελώς δωρεάν. Όλα αυτά έχουν ένα κόστος. Και αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το ένα ή τα τρία ευρώ, μπορεί να πάει στις δημόσιες δομές. Στις δημόσιες δομές υγείας είναι εντελώς δωρεάν. Για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι έκαναν μια διαμαρτυρία, τους συνάντησα και είχαμε μια πολύ ωραία συζήτηση. Ένας συνταξιούχος παραπονέθηκε για μεγάλη καθυστέρηση σε εξέταση σε γαστρεντερολόγο. Κοιτάζω άμεσα να βρω διαθέσιμο ραντεβού με γαστρεντερολόγο σε δημόσια δομή υγείας και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, βρήκα γιατρό την επόμενη μέρα! Η πλατφόρμα λειτουργεί πάρα πολύ καλά».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας