Πολιτική

Ανακατεύονται τα χαρτιά στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας

Ανακατεύονται τα χαρτιά στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Οι περίπλοκες συμμαχίες της Αθήνας και η προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός νέου σχεδίου συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Πριν από δύο χρόνια, ενόψει των εθνικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε την «ισχύ» και την «αυτοπεποίθηση» της Ελλάδας. Σε προεκλογικά βίντεο προβάλλονταν στιγμιότυπα από τις συμφωνίες της χώρας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, καθώς και από χειραψίες του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, στο αμερικανικό Κογκρέσο και στο Ελιζέ, καθώς και από συναντήσεις του στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές εκλογές, οι οποίες, αν και δεν άλλαξαν ριζικά τη δυναμική στο Ευρωκοινοβούλιο, προκάλεσαν εσωτερικές αναταραχές σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του γαλλογερμανικού άξονα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να προβάλλει την Ελλάδα ως μια σταθερή δύναμη «σε έναν ασταθή κόσμο», ωστόσο η τρέχουσα συγκυρία είναι διαφορετική: γεωστρατηγικές προκλήσεις και περίπλοκες ανακατατάξεις – όπως η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική ηγεσία, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία – αλλάζουν το παγκόσμιο τοπίο δυνάμεων.

Οι σχέσεις δοκιμάζονται ή απαιτούν επαναπροσδιορισμό σε ένα ξαφνικό ανακάτεμα των διεθνών συμμαχιών, το οποίο φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τις ευθύνες της και οδηγεί την Ελλάδα σε νέες συνεργασίες με σημαντικούς παίκτες της διεθνούς σκηνής. Σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις γίνονται «δύσκολες» και η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις πιέσεις και τις αλλαγές που προκύπτουν από την εκλογή Τραμπ, καθώς και το νέο περιβάλλον περιφερειακού ανταγωνισμού στη Μέση Ανατολή, απαιτείται ένα νέο σχέδιο αποτελεσματικής προσέγγισης: από την Ουάσιγκτον μέχρι το Παρίσι, τη Ρώμη και το Βερολίνο.

ΗΠΑ: Οι πρόσφατες εξελίξεις κατά την προεδρία Τραμπ

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τα πρώτα δείγματα της νέας αμερικανικής διοίκησης, στέλνοντας συνεχώς το μήνυμα ότι οι υπάρχουσες σχέσεις είναι «ισχυρές» και «παραγωγικές», εξυπηρετώντας παράλληλα και τις αμερικανικές επιδιώξεις για ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Τραμπ γνωρίζονται, καθώς είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά το 2020 στον Λευκό Οίκο. Η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία έχει εξελιχθεί σε στρατηγική, ωστόσο η επιστροφή του Τραμπ, ο οποίος προτιμά να χτίζει σχέσεις μέσω συνδιαλλαγής, συνοδεύεται από έναν εντελώς διαφορετικό κύκλο συνεργατών και συνομιλητών.

Όπως έχει επισημανθεί, η συνεργασία με λομπίστες στην Ουάσιγκτον θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την προώθηση των ελληνικών θέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του ομίλου BGR επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα για τις τελικές διαβουλεύσεις.

Η προεδρία Τραμπ φέρνει νέες προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική, με τον Μητσοτάκη να αναφέρεται σε μια «στιγμή COVID» από γεωπολιτική σκοπιά. Η Αθήνα επιδιώκει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα για τακτικές, υψηλού επιπέδου επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες δεν είχε επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Μητσοτάκη στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σαββατοκύριακο, όπου θα παραστούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος συμμετέχει σήμερα στη Σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ, και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι γνώριμος με την Ελλάδα και έχει εμπειρία στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Γαλλία: Οι πύραυλοι Meteor και οι υποσχέσεις του Μακρόν

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν έχουν αναπτύξει μια άμεση σχέση, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει από το 2019 ότι «μας ενώνουν πολλά». Παράλληλα, παρατηρείται μια κοινή ελληνογαλλική γλώσσα σε διάφορα ζητήματα.

Ωστόσο, ο γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος είναι λιγότερο ισχυρός σε σύγκριση με το 2019, αναγκάζεται να προχωρήσει σε αναθεωρήσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Άγκυρα από το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ MBDA, που έχει έδρα τη Γαλλία. Αυτό το ζήτημα έχει τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο δύο φορές, μία στο Βέλγιο και μία στο Παρίσι.

Δεν έχει παρατηρηθεί βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε έχουν εξαλειφθεί οι συγκρουόμενες συμφέροντα Γαλλίας και Τουρκίας σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, ενώ η Αθήνα ανησυχεί για πιθανές ανισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λόγω της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας, το Παρίσι επιδιώκει να διατηρήσει τη θέση του απέναντι σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments