Πολιτική

Η ελληνική “μάχη” στη Διάσκεψη του Μονάχου

Η ελληνική “μάχη” στη Διάσκεψη του Μονάχου

Πηγή Φωτογραφίας: [365868] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 4η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα τέσσερα ζητήματα που ανέφερε ο Γεραπετρίτης για το μέλλον της Συρίας

Η ελληνική διπλωματία ανέλαβε τη δική της «μάχη» προκειμένου να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες αναφορές στο κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Παρισιού για τη Συρία, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τη Δαμασκό, η οποία επιδιώκει τη σταθερότητα μετά την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Στο ανακοινωθέν της Διάσκεψης τονίζεται, μεταξύ άλλων, η δέσμευση των συμμετεχουσών χωρών να συνεργαστούν για μια επιτυχημένη μετάβαση στην εποχή μετά τον Άσαντ. Αυτή η διαδικασία θα καθοδηγείται και θα ανήκει στη Συρία, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της απόφασης 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο να δοθεί η ευκαιρία στο συριακό λαό να οικοδομήσει ένα ασφαλέστερο, πιο ελπιδοφόρο, ευημερούν και πιο ειρηνικό μέλλον.

Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη αποκατάστασης της θέσης της Συρίας στις περιφερειακές και διεθνείς πλατφόρμες, βασισμένη στην αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό, την κυριαρχία και τα κοινά συμφέροντα.

Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν επίσης να υποστηρίξουν τους μηχανισμούς διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς, οι οποίοι θα δημιουργηθούν από τη συριακή μεταβατική κυβέρνηση, μέχρι να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Συρία.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Η Διάσκεψη αναγνώρισε και υποστηρίζει τη συριακή μεταβατική κυβέρνηση στην τρέχουσα δέσμευσή της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Σύρων πολιτών.

Δεσμεύτηκε να παρέχει στη συριακή μεταβατική κυβέρνηση την απαραίτητη στήριξη ώστε να διασφαλίσει ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα μπορέσουν να επανακαταλάβουν ασφαλή καταφύγια στη Συρία, στο πλαίσιο του αγώνα κατά όλων των μορφών εξτρεμισμού και τρομοκρατίας, καθώς και να αποτρέψει την επανεμφάνιση τρομοκρατικών ομάδων στη χώρα. Ταυτόχρονα, καταδίκασαν τις τρομοκρατικές ενέργειες που συνεχίζουν να διαπράττουν αυτές οι ομάδες στη Συρία.

Διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας

Συμφώνησαν επίσης να διασφαλίσουν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 350 (1974) που αφορά τη συμφωνία αποχώρησης μεταξύ του Ισραήλ και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, καθώς και τη σύσταση της Δύναμης Παρατηρητών Αποχώρησης του ΟΗΕ.

Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αύξηση του όγκου και του ρυθμού της.

Τέλος, υπογράμμισαν τη σημασία της άμεσης θέσπισης ενός νέου πλαισίου συντονισμού για τη βοήθεια και την ανοικοδόμηση της Συρίας, ως συνέχεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στο Παρίσι μεταξύ διεθνών και πολυμερών δωρητών.

Διασφάλιση της λογοδοσίας

Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνήθηκε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που ηγούνται οι Σύροι, με στόχο τη διασφάλιση της λογοδοσίας και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας, καθώς και οι ενέργειες για την επίλυση των υποθέσεων των αγνοουμένων Σύρων και ξένων πολιτών.

Επιπλέον, σημαντική είναι η δέσμευση να εξεταστεί η δυνατότητα σύστασης μιας μακροπρόθεσμης ομάδας «Υποστήριξης της Συριακής Μετάβασης», η οποία θα διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη επικοινωνία, θα διατηρήσει τον στρατηγικό συντονισμό της διεθνούς κοινότητας και θα παρέχει βοήθεια στον συριακό λαό για την εκπλήρωση των νόμιμων προσδοκιών του, την εξάλειψη δεκαετιών διχασμού και απομόνωσης, καθώς και την οικοδόμηση ενός ειρηνικού, ευημερούντος και σταθερού μέλλοντος.

Ειρηνική και εύρυθμη μετάβαση

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η επερχόμενη περίοδος μετάβασης θα είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία των αναφερόμενων αρχών. Συμφώνησαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν:

Μια ειρηνική, αξιόπιστη, ομαλή και ταχεία μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς διακυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλες τις πτυχές της συριακής κοινωνίας και θα περιλαμβάνει τις γυναίκες από την αρχή της διαδικασίας.

Οι εταίροι της Συρίας ζήτησαν από τη συριακή μεταβατική κυβέρνηση να αναπτύξει και να δεσμευτεί σε ένα ρεαλιστικό, σαφές και διαφανές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία μετάβασης.

Όπως επισημαίνεται, αυτό περιλαμβάνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση και τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τη σημασία του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στην υποστήριξη της πολιτικής μετάβασης της Συρίας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών σε αυτό το ζήτημα.

Ειρηνική συνύπαρξη και ανεκτικότητα

Τόνισαν την ανάγκη προώθησης των αξιών της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, καθώς και την υλοποίηση μέτρων για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, του ρατσισμού, των διακρίσεων λόγω φύλου και του εξτρεμισμού, σύμφωνα με την απόφαση 2686 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, υπογράμμισαν τη σημασία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους.

Εξίσου σημαντική είναι η αναφορά στη διασφάλιση και ασφαλή καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Παρέμβαση Γεραπετρίτη

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε τους τέσσερις βασικούς πυλώνες που θα πρέπει να περιλαμβάνει το νέο όραμα για τον λαό της Συρίας, οι οποίοι αποτυπώθηκαν στο τελικό ανακοινωθέν.

Αρχικά, υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή άρση των κυρώσεων, στη συνέχεια την οικοδόμηση ανθεκτικών θεσμών, τρίτον την ανοικοδόμηση της χώρας και τέταρτον την επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «η απαραίτητη τεχνογνωσία μπορεί να παρασχεθεί από σημαντικούς οργανισμούς, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών ή ακόμη και η Επιτροπή της Βενετίας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments