Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι ουκρανικές δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα
![Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι ουκρανικές δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΟΥΚΡΑΝΙΑ-29-768x433.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: Breaking Defense, Ukraine’s lost F-16: Debris and a deadly mission
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να επιτύχει μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, έχοντας ορίσει ένα παράθυρο 100 ημερών για την ολοκλήρωση αυτού του εξαιρετικά περίπλοκου πολιτικού έργου, αλλά σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή Γκόρντον Χαν, αυτό το χρονοδιάγραμμα στερείται ρεαλισμού και η ζοφορή για το Κίεβο πραγματικότητα στα μέτωπα θα το καταστήσουν σύντομα ξεπερασμένο.
Βασικός λόγος, σύμφωνα με τον Χαν, είναι η επιδεινούμενη κατάσταση της ικανότητας του ουκρανικού στρατού να συγκρατήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς είναι πλέον πολύ πιθανή η κατάρρευση του μετώπου πριν από την υποτιθέμενη προθεσμία του Τραμπ – κάτι που μπορεί να δώσει στη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα στις συνομιλίες.
Η κατάρρευση των αμυντικών μετώπων της Ουκρανίας κατά μήκος ολόκληρης ή σχεδόν ολόκληρης της γραμμής μάχης – η οποία εκτείνεται από τη Χερσώνα, βόρεια της Κριμαίας προς τα ανατολικά, μετά βόρεια μέσω του Ντόνετσκ έως το Χάρκοβο και το Σούμι – φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών.
Ορισμένα μέτωπα μπορεί να κρατήσουν περισσότερο, αλλά είναι απίθανο να επιβιώσουν όλο το 2025, θεωρεί ο Χαν.
«Τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας και οι απώλειες της Ουκρανίας αυξάνονται κάθε μήνα που περνά, όπως προέβλεψα ότι θα συνέβαινε πριν από έναν χρόνο», λέει ο ειδικός αναλυτής, και συνεχίζει: «Η εδαφική προέλαση τώρα επιταχύνεται με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές νέες καταλήψεις στον Δνείπερο ανά πάσα στιγμή».
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση έξω από τον ουκρανικό στρατό είναι καταστροφικό. Η στρατιωτική κινητοποίηση έχει εξουθενωτική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία, ενώ δεν καταφέρνει να αντικαταστήσει τις σημερινές απώλειες στο μέτωπο, καθώς επιστρατεύονται εντελώς άπειροι νεοσύλλεκτοι με χαμηλό έως καθόλου ηθικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν άλλοι εθελοντές και ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μέχρι την άνοιξη η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι νεοσύλλεκτοι είναι μεγάλης ηλικίας ή χωρίς κίνητρο, αναφέρει ο Economist.
Αξιωματικοί στο μέτωπο, όπως ο διοικητής του τάγματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών της 30ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας της Ουκρανίας, επιβεβαιώνουν ότι η κινητοποίηση του 2024 ήταν απόλυτη αποτυχία και ότι πλέον υπάρχουν πολύ λίγοι άνδρες για να αντικαταστήσουν τις απώλειες.
Η κινητοποίηση γίνεται με σκληρά και συχνά, βίαια μέτρα. Ο βουλευτής της Βερκόβνα Ράντα (ουκρανική βουλή), Αλεξάντρ Μπακούμοφ από το κόμμα «Υπηρέτης του Λαού» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνεδρίαση ότι η κινητοποίηση στην περιοχή του Χαρκόβου είναι εξαναγκαστική, με πρακτικές κράτησης, ξυλοδαρμού και βασανισμού πολιτών στις κατεχόμενες περιοχές, στην προσπάθεια αναζήτησης μαχητών.
Οι δικηγόροι των υπό επιστράτευση ανδρών, ξυλοκοπούνται. Οι μικρές επιχειρήσεις υφίστανται μαζικό κλείσιμο λόγω έλλειψης εργαζομένων οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό υπό φόβο να εξαναγκαστούν να πάνε στον στρατό. Άλλοι ανέφεραν παραποίηση στοιχείων από τις Αρχές προκειμένου να δικαιολογηθεί η επιστράτευσή τους.
Πρόσφατα, οι δυτικές κυβερνήσεις φέρεται να πίεσαν το Κίεβο να επεκτείνει την επιστράτευση στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών, κάτι που θα έφερνε μια σχεδόν καταστροφική δημογραφική κατάρρευση σε έναν πληθυσμό που έχει ήδη μειωθεί κατά περίπου 30% λόγω των θανάτων από τον πόλεμο και τη μετανάστευση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας