Αμείωτη αλλά με μικρότερης έντασης σεισμούς, συνεχίζεται η δραστηριότητα στις Κυκλάδες
![Αμείωτη αλλά με μικρότερης έντασης σεισμούς, συνεχίζεται η δραστηριότητα στις Κυκλάδες](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/02/6456904-2-1-768x512.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Αμείωτη αλλά με μικρότερης έντασης σεισμούς, συνεχίζεται η δραστηριότητα στις Κυκλάδες
Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες παραμένει έντονη, αν και οι δονήσεις που καταγράφηκαν σήμερα είχαν σχετικά μικρό μέγεθος, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ στις 09:12. Ωστόσο, η ισχυρότερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, στις 05:37, και είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο, η ανίχνευση αρμονικών δονήσεων μπορεί να αποτελεί ένδειξη ηφαιστειακής δραστηριότητας, γεγονός που ενδέχεται να σχετίζεται με την κίνηση μαγματικών ρευστών στην περιοχή του σεισμογόνου χώρου της Ανύδρου.
Τελευταίες σεισμικές καταγραφές
Ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα είχε επίκεντρο 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης στην Αμοργό και εστιακό βάθος 11,5 χλμ., όπως προκύπτει από την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στις 22:18, είχε καταγραφεί σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην περιοχή.
Επιστημονικές έρευνες και μετρήσεις
Το πρωί της Παρασκευής, ερευνητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) εγκατέστησαν στη Νέα Καμένη ειδικά όργανα για τη μέτρηση ηφαιστειακών και σεισμολογικών φαινομένων, καθώς και συστήματα GPS που θα επιτρέψουν την παρακολούθηση πιθανών μετατοπίσεων του εδάφους.
Παράλληλα, το ωκεανογραφικό σκάφος Αιγαίο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών πραγματοποίησε έρευνες την Πέμπτη στον κρατήρα του Κολούμπο και σήμερα στο ρήγμα της Ανύδρου. Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί αναλύονται από μια ομάδα δέκα επιστημόνων και τα αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιαστούν την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών.
Μέτρα από το Λιμεναρχείο
Το Λιμεναρχείο Σαντορίνης προχώρησε σε αναπροσαρμογή των περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία των λιμανιών της περιοχής. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η στάθμευση αυτοκινήτων στο λιμάνι, εκτός εάν υπάρχει προγραμματισμένη άφιξη πλοίου.
Όσον αφορά τα σχολεία, ο Δήμαρχος Σαντορίνης απέστειλε αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την εφαρμογή ειδικής ποσόστωσης για τους μαθητές που πρόκειται να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, λόγω των δυσκολιών που έχουν προκληθεί από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα.
Επιπλέον, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε και η Ίος, ακολουθώντας τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη, λόγω των αυξημένων σεισμικών φαινομένων στην περιοχή.
Συνολάκης: Καθαρά ηφαιστιακοί οι σεισμοί
Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, χαρακτήρισε καθαρά ηφαιστειακούς τους σεισμούς που σημειώθηκαν χθες στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
«Χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα. Αν και οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, ήταν σαφές ότι επρόκειτο για καθαρά ηφαιστειακούς σεισμούς», δήλωσε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» ο Κώστας Συνολάκης.
Στη συνέχεια ο κ. Συνολάκης ανέφερε:
«Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο όπως λένε οι σεισμολόγοι είχε πάρα πάρα πολύ θόρυβο». Έπειτα τόνισε ότι πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους. «Είναι η στιγμή να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς που έχουν εμπειρίες». Και όπως είπε, «δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία του 2011. Πρέπει να συγκρίνουμε το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε πού οδηγούμαστε».
Μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα δήλωσε ότι φαίνεται μια μείωση, γεγονός που δείχνει βελτίωση της κατάστασης. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλύτερα μόνο βάσει του αριθμού των σεισμών. Αν αλλάζει τόσο γρήγορα η φύση τους και γίνονται ξεκάθαρα ηφαιστειακοί, τότε το φαινόμενο πρέπει να επανεξεταστεί», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο δήλωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: «Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό».
Ο κ. Συνολάκης επανέλαβε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι σεισμοί μπορεί να μην είναι τεκτονικοί, αλλά να συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων», εξήγησε.
Σε ερώτηση για το αν το φαινόμενο θα μπορούσε να σβήσει, απάντησε: «Προφανώς μπορεί. Το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια».
Όσο για το αν η δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, ο κ. Συνολάκης απάντησε: «Μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας