Διεθνή

Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο ο Τραμπ: Ποιο είναι το κόστος -Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο ο Τραμπ: Ποιο είναι το κόστος -Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο ο Τραμπ: Ποιο είναι το κόστος -Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Την 1η Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% και 10% σε προϊόντα του Καναδά και του Μεξικού και δασμούς 10% στην Κίνα. Οι τρεις αυτές χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν εμπορικό έλλειμμα με καθεμία από αυτές.

Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τις πιθανότητες να λήξει στο προσεχές μέλλον ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα όμως παρατηρείται μια νέα παγκόσμια διαμάχη διαφορετικής φύσεως.

Την 1η Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% και 10% σε προϊόντα του Καναδά και του Μεξικού και δασμούς 10% στην Κίνα. Οι τρεις αυτές χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν εμπορικό έλλειμμα με καθεμία από αυτές.

Μόλις δύο ημέρες μετά την κήρυξη του δασμολογικού του πολέμου, ο Τραμπ έκανε ένα βήμα πίσω. Μετά από συνομιλίες, αποφασίστηκε να καθυστερήσει η επιβολή των δασμών για 30 ημέρες στις δύο γειτονικές του χώρες. Σε ισχύ τέθηκαν, όμως, οι δασμοί του Τραμπ  κατά της Κίνας, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να ανακοινώσει στις 10 Φεβρουαρίου μια ευρεία δέσμη οικονομικών μέτρων με στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ημέρα, σε μία επανάληψη των πολιτικών της πρώτης θητείας του, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, ότι θα επέβαλε δασμούς 25% στον ξένο χάλυβα και το αλουμίνιο.

«Το έθνος μας απαιτεί ο χάλυβας και το αλουμίνιο να παράγονται στην Αμερική και όχι σε ξένες χώρες, προκειμένου να προστατεύσουμε τη μελλοντική ανάκαμψη της αμερικανικής μεταποίησης και παραγωγής της χώρας μας, που όμοιά της δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο Τραμπ.

«Οι τροποποιημένοι αμερικανικοί δασμοί θα επιβληθούν «χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές», συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διοίκηση Εμπορίου οι νέοι δασμοί επηρεάζουν συνολικά εισαγωγές ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες  εισάγουν περίπου το ένα τέταρτο του εγχώρια χρησιμοποιούμενου χάλυβα, με το μεγαλύτερο μέρος του να προέρχεται από τον Καναδά και το Μεξικό, μαζί με χώρες όπως η Βραζιλία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Ο Τράμπ, στην προσπάθεια του να κάνει την Αμερική «σπουδαία ξανά», φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο σχεδόν όλες τις χώρες, ανεξαρτήτου αν είναι γεωπολιτικοί αντίπαλοι ή παραδοσιακοί σύμμαχοι.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι αλλαγές δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ πριν από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, μπορεί να συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την απειλή της επιβολής δασμών σαν όπλο στη φαρέτρα των διαπραγματεύσεων. Η ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία, που καθιστά τέτοιου είδους γεωπολιτικά «εργαλεία» διαχρονικά τόσο αποδοτικά, είναι αυτή που φαινομενικά απειλείται άμεσα από την ίδια τους τη χρήση.

Τις προηγούμενες δεκαετίες και αιώνες, οι γεωπολιτικοί αντίπαλοι συχνά μάχονταν για τον έλεγχο κομβικών γεωγραφικών σημείων.

Φυσικά, αυτά τα σημεία εξακολουθούν να έχουν σημασία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την «εμμονή» του Τραμπ με τη διώρυγα του Παναμά αλλά και τη Γροιλανδία.

Όμως, στη σημερινή απόλυτα διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα, αυτό που ανάγει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πραγματική υπερδύναμη δεν είναι τόσο ο έλεγχος διωρύγων και χερσονήσων, όσο ο κομβικός τους ρόλος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και εμπορικό σύστημα. Αυτή η ηγετική τους θέση είναι που καθιστά την επιβολή δασμών και κυρώσεων ένα σχετικά αποτελεσματικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

Ο δημοσιογράφος Kelth Johnson εξηγεί στο άρθρο του, «America’s Economic Warfare Is Sowing Its Own Demise», πως όσο περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες καταχρώνται τη θέση τους ως κυρίαρχου παίκτη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο περισσότερο οι αποδέκτες θα προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Μπορεί προς το παρόν, οι φόβοι του Τραμπ ότι το αμερικανικό δολάριο θα χάσει την κυριαρχία του να παραμένουν υπερβολικοί αλλά αυτό που είναι πραγματικό είναι μια διακριτική στροφή μεταξύ χωρών όπως η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία προς την παράκαμψη του δολαρίου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η προσπάθεια της Κίνας να «σπρώξει» τη Μέση Ανατολή μακριά από τα «πετροδολάρια» και προς την κατεύθυνση του πετρογιουάν και παράλληλα, η δημιουργία από τη Ρωσία, δικών της εναλλακτικών λύσεων για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.

Αναφορικά με το εμπόριο και τους δασμούς, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας, Liu Pengyu, δήλωσε στο Politico ότι η Κίνα «θα διαφυλάξει σταθερά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα», εάν ο Τραμπ παραβιάσει τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες.

Αυτό μπορεί να σημαίνει μια επανάληψη της αντίδρασης της Κίνας στους δασμούς που επέβαλε η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές το 2018, δηλαδή ένα «γύρο» ανταποδοτικών δασμών με στόχο τον αγροτικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών, μια κίνηση που κόστισε στους αμερικανούς 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια εσόδων από εξαγωγές.

«Για κάθε δασμό, θα υπάρχει μια απάντηση σε είδος», έχει δηλώσει η πρόεδρος του Μεξικού,  Sheinbaum, με τους αξιωματούχους να εξετάζουν τον γεωργικό τομέα για πιθανά αντίποινα.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments